Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

Ελλάδα και Αλβανία. Το ζήτημα των συνόρων

Πριν λίγο καιρό είχε συμφωνηθεί από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Αλβανίας το ζήτημα της υφλαοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Αυτό είχε γίνει λίγο πριν από τις εκλογές στην Αλβανία και χρησιμοποιήθηκε δεόντως από το Μπερίσα.
Αμέσως μετά τις εκλογές, για να μη φανεί ανακόλουθος ο εθνικιστής Μπερίσα «έβαλε» τον επίσης εθνικιστή πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος Έντι Ράμα κάνει προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο για τη Συμφωνία. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν με ψήφους 9-0 (!) υπέρ της ακύρωσης της συμφωνίας και το παρασκήνιο μιλά για δάκτυλο της Τουρκίας- το δικαστήριο χρησιμοποίησε ορολογία τουρκικής αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο – και για χρηματισμό.
Η δημοσίευση ενός άρθρου σε μία εθνικιστική εφημερίδα των Τιράνων (Gazetta Shqip), της οποίας ιδιοκτήτης είναι Τσάμικης καταγωγής- αυτοί που ζητούν αποζημιώσεις, ιθαγένεια, κ.ά. από την Ελλάδα- επανέφερε το ζήτημα των συνόρων βάζοντας και μία άλλη παράμετρο. Εκτός από τα θαλάσσια σύνορα σύμφωνα με το δημοσίευμα θα πρέπει να γίνει και συζήτηση και για άλλα σχετικά θέματα, για παράδειγμα τα χερσαία σύνορα (ή ακόμη και για το εμπόλεμο). Θυμίζουμε ότι το θέμα αυτό διευθετήθηκε το 1923, όταν έγινε, με ιταλική συνδρομή, μία μεγάλη αλβανική προβοκάτσια. Το μέλος της επιτροπής περί των συνόρων Ιταλός στρατιωτικός Τελίνι δολοφονήθηκε, κατηγορήθηκαν οι Έλληνες, βομβαρδίστηκε (!) η Κέρκυρα και ζητήθηκε με απαξιωτικό τρόπο η ικανοποίηση της Ιταλικής πλευράς. Στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι τον Τελίνι τον δολοφόνησαν οι Αλβανοί, ωστόσο το ζητούμενο, η Βόρειος Ήπειρος δηλαδή είχε καταχωρηθεί στην Αλβανία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει το ζήτημα των συνόρων από την αλβανική πλευρά, μάλιστα αν τώρα συνδυασθεί με τα κέντρα στο αλβανικό εσωτερικό που συμφωνούν στον εθνικισμό, με το όραμα της «φυσικής»- μεγάλης- Αλβανίας και την πίεση της ελληνικής πλευράς και άλλα θέματα (Τσάμηδες), μπορεί να εξαχθεί το γενικό συμπέρασμα.
Ότι η Αλβανία θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της με την Ελλάδα και παρά την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον εθνικισμό, επικουρούμενη από δυνάμεις, όπως η Τουρκία.

Φάνης Μαλκίδης