Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Η Βιβλιοθήκη της Αδριανούπολης


Επαναπατρίστηκε η βιβλιοθήκη της Αδριανούπολης

Περίπου 5.000 τίτλους βιβλίων ιστορικών, θρησκευτικών, ξενόγλωσσων και εκπαιδευτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε στα σχολεία της Ανατολικής Θράκης κατά τη περίοδο 1870 έως 1922, περιλαμβάνει η βιβλιοθήκη της Αδριανούπολης, η οποία βρίσκεται πλέον στη Νέα Ορεστιάδα μετά από συνεργασία του συλλόγου Απογόνων Αδριανουπολιτών - Καραγατσιανών και του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανούπολης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Η εν λόγω βιβλιοθήκη στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Ειρηνοδικείου Ορεστιάδας και οι... εργασίες τακτοποίησης των βιβλίων είναι σε εξέλιξη και θα απαιτηθεί χρόνος καθώς η τοποθέτησή τους γίνεται βάση συγκεκριμένης αρχειοθέτησης.

«Αποκαθίσταται ο τελευταίος πρόσφυγας. Η βιβλιοθήκη βρήκε επιτέλους το πραγματικό της σπίτι της και τώρα θα ησυχάσει και η ψυχή της» είπε σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Νέας Ορεστιάδας ο ταμίας του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου, Βασίλης Βραχιολίδης.

«Είναι μεγάλη η συγκίνηση και η χαρά μας. Δεν σταματάμε εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο έρευνας και επαναπατρισμού πολλών ακόμα κειμηλίων. Ευελπιστούμε κάποια στιγμή να κτίσουμε το δικό μα κτίριο που θα είναι το ίδιο με αυτό της Αδριανούπολης» σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Απογόνων Αδριανουπολιτών - Καραγατσιανών, Χρήστος Κούκλατζης.

Πηγή: ΕΡΑ Νέας Ορεστιάδας (Δήμητρα Παρασκευοπούλου)