Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά των ΗΠΑ

Το Ιερό Ιδρυμα Ποντίων ΗΠΑ και Καναδά "Παναγία Σουμελά" τίμησε την μνήμη του ευεργέτη Νίκου Κεφαλίδη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας


Το Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά τίμησε την μνήμη του Νίκου Κεφαλίδη, του επιχειρηματία και μεγάλου ευεργέτη του, που σκοτώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1998 όταν το αεροπλάνο της πτήσης Swissair 111 (από Νέα Υόρκη προς Γενεύη Ελβετίας κατέπεσε ανοιχτά του Χάλιφαξ του Καναδά (σε απόσταση περίπου 35 μιλίων από το ομώνυμο διεθνές αεροδρόμιο).

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τοστο Ιερό Ιδρυμα Παναγία Σουμελά στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης είχαν ως στόχο να αποτίσουν φόρο τιμής στις χιλιάδες αθώες ψυχές Ελλήνων και Ορθοδόξων που χάθηκαν τις εννέα τελευταίες δεκαετίες «από πρακτικές και χέρια ζωσμένα με απύθμενο φανατισμό με ειδικότερη αναφορά στα τελευταία 90 χρόνια, από τον Κεμάλ μέχρι την Αλ Κάιντα και τις επιπτώσεις των ενεργειών τους στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία»

Ολα τα εγκλήματα, από την εποχή των φρικαλέων και απάνθρωπων εξοντώσεων, πορειών θανάτου και εθνικών εκκαθαρίσεων του Κεμάλ Ατατούρκ, των ομοϊδεατών και οπαδών του μέχρι τα τρομοκρατικά κτυπήματα μίσους της Αλ Κάιντα, διαπράχτηκαν από χέρια οπλισμένων με φανατισμό και στράφηκαν κατά αθώων, στράφηκαν κατά της ανθρωπότητας.

Ηταν μια εκδήλωση που αφορούσε τρεις γενιές Ελλήνων, των παππούδων και γιαγιάδων μας το 1921-22, των γονιών μας το 1955 και των αδερφών μας το 2001», επεσήμανε ο Δρ. Βασιλειάδης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Μέγα Εσπερινό χοροστατούντος του Επισκόπου Μελόης κ. Φιλοθέου συμπαριστατουμένου υπό του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Κωνσταντίνου Μερσινιά και συνεπικουρουμένων υπό του διακόνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής Χρυσόστομου Πάνου.
Ο λόγος του Επισκόπου Μελόης, όπως επεσήμανε ο Δρ. Βασιλειάδης, ήταν πάντα πνευματικά μεστός και άμεσος, ενέπνευσε με υψηλά μηνύματα πίστης, αγάπης, συνεργασίας και ομόνοιας τους καλεσμένους.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνου στο υπό ανέγερση Μνημείο-Ηρώο στο χώρο του Ιερού Ιδρύματος στο Ουέστ Μίλφορντ στη πολιτεία New Jersey.

Ακολούθησε η πολυθεματική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος όπου παρουσιάστηκαν συνοπτικά τραγικά γεγονότα των τελευταίων 90 ετών που μας άφησαν ανεξίτηλα σημάδια. Τραγικά γεγονότα που ξετυλίχτηκαν μέσα από πορείες φανατισμού και εκδίκησης, μέσα από ενέργειες μίσους, τρομοκρατίας και καταστροφής.

Η πρώτη παρουσίαση αφορούσε τα θύματα του Ολοκαυτώματος της ηρωικής Επτάκωμης Σάντας, του «Σουλίου του Πόντου», το Σεπτέμβριο του 1921. Η παρουσίαση έγινε από την κ. Ιωάννα Τσιλφίδου από το Norwalk, CT, συζύγου του δραστήριου και αγαπητού προέδρου του τοπικού Συλλόγου Ποντίων «Ο Πόντος», κ. Γεωργίου Τσιλφίδη.

Η δεύτερη παρουσίαση αφορούσε τα θύματα της ελίτ του Ποντιακού Ελληνισμού που απαγχονίστηκαν μετά από δικές-παρωδίες από λεγόμενα «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας» στην Αμάσεια του Πόντου το Σεπτέμβριο του 1921. Την παρουσίαση έκανε ο κ. Τριαντάφυλλος Καλεμκερίδης από τη Νέα Υόρκη, δραστήριο μέλος του τοπικού Συλλόγου «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης.

Η τρίτη παρουσίαση αφορούσε τα θύματα της ολέθριας Μικρασιατικής Καταστροφής το Σεπτέμβριο του 1922. Την παρουσίαση έκανε ο κ. Αθανάσιος Καϊρακτίδης από την Νέα Υόρκη, δραστήριο μέλος και σημαντικού συνεργάτη του Ιερού Ιδρύματος.

Η τέταρτη παρουσίαση αφορούσε τα θύματα του πογκρόμ της Πόλης το Σεπτέμβριο του 1955. Την παρουσίαση έκανε ο Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή και πρόεδρος της Πανθρακικής Ενωσης Αμερικής, κ. Βασίλειος Τσιφτσής από τη Νέα Υόρκη.

Τα κείμενα και των τεσσάρων προαναφερθέντων παρουσιάσεων ήταν του εξαιρετικού συνεργάτη του Ιδρύματος Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη από την Αλεξανδρούπολη.

Η τελευταία παρουσίαση αφορούσε τα τρομοκρατικά κτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατά των ΗΠΑ. Μνημονεύσαμε και τιμήσαμε τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους αλλά που θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος κατά τη διάρκεια αυτών των συνταρακτικών γεγονότων στην ιστορία της Αμερικής. Την παρουσίαση έκανε ο κ. Γεώργιος Τσιλφίδης από το Νόργουακ, δραστήριο μέλος του τοπικού Συλλόγου Ποντίων αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιερού Ιδρύματος. Τα κείμενα ήταν της Ελένης Κυριλλίδου από τη Νέα Υόρκη, ταμία του Ιερού Ιδρύματος και του κ. Γεωργίου Τσιλφίδη.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης αναφέρθηκε συνοπτικά στον Μέγα Ευεργέτη του Ιδρύματος και εξαίρετο ομογενή, τον αείμνηστο Νίκο Κεφαλίδη, που έχασε απρόσμενα και τραγικά τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα της πτήσης Swissair 111 την 2α Σεπτεμβρίου 1998. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό αφιέρωμα στην 11η Σεπτεμβρίου.

Δραττόμενος ο πρόεδρος του Ιδρύματος του γεγονότος της αγιοποίησης της Πόντιας στη καταγωγή, Σοφίας Χοτοκουρίδου, την 1η Ιουλίου 2012 από τον Παναγιότατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Καστοριά (η ασκήτισσα μοναχή Σοφία μόνασε στην Ιερά Μονή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Κλεισούρα της Καστοριάς) χάρισε στον Επίσκοπο Μελόης κ. Φιλόθεο μια φωτο-εικόνα της Αγίας Σοφίας Χοτοκουρίδου. Ας σημειωθεί ότι το Ιδρυμα ενημερώθηκε από τον Επίσκοπο για την αγιοποίηση της Σοφίας Χοτοκουρίδου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν γλυκά και ροφήματα.
 
http://www.ekirikas.com/ImagesUP/52454%20panagia%20soumela.jpg

Στο στιγμιότυπο ο Βασίλειος Βασιλειάδης, επίτιμος Πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος (κέντρο) και οι δωρητές του Ιδρύματος Αναστάσιος Αμανατίδης (αριστερά) και Νικόλαος Βατσικούρας.