Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

Εκδήλωση στη Λάρισα για το Διεθνές ζήτημα της Γενοκτονίας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ» ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

      Εφημερίδα Ελευθερία Λάρισας   Γ. Ρούστας
      

«Συνεχώς νέες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία και πλέον το ζήτημα είναι διεθνές. Είναι καιρός να απασχολήσει σοβαρά και την ελληνική πολιτική σκηνή».

Αιχμηρός ως προς τις ελληνικές κυβερνήσεις, αναφορικά με τη στάση που έχουν κρατήσει στο θέμα της αναγνώρισης, εκ μέρους της Τουρκίας, της Γενοκτονίας των Ποντίων εμφανίστηκε ο δόκτορας Θεοφάνης Μαλκίδης, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων ως Διεθνές Ζήτημα» στη  εκδήλωση που διοργάνωσαν στο «Χατζηγιάννειο» Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαρισαίων, οι ποντιακοί σύλλογοι της Λάρισας (ο Σύλλογος Ποντίων ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «ο Πόντος» και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας).
 
Τον ομιλητή, ο οποίος για τη δραστηριότητά του στο ζήτημα της ανάδειξης της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, καθώς και θεμάτων του Ελληνισμού, έχει τιμηθεί από διάφορους φορείς, τόσο στο εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό, παρουσίασε στο κοινό ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Στάθης Κατσίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλκίδη «δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν καταβάλει σοβαρή προσπάθεια να αναδειχθεί όπως πρέπει η Γενοκτονία των Ελλήνων , με θύματα ένα εκατομμύριο περίπου, ενώ δεν υπάρχει και οργανωμένη εκστρατεία ενημέρωσης των τουρκικών θηριωδιών στα σχολεία και στην εκπαίδευση για να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Είναι θλιβερό ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, από διαφορετικά κόμματα μάλιστα να καταθέτουν στεφάνι στον υπεύθυνο της Γενοκτονίας . Αλήθεια μπορεί να φανταστεί έστω και ένας Αρμένιος τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του να καταθέτει στεφάνι στον Μουσταφά Κεμάλ, πολιτικό ή πνευματικό άνθρωπο να αμφισβητεί το ιστορικό αυτό γεγονός και να λέει ότι δεν υπήρξε Γενοκτονία;

Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η προσπάθεια αλλοίωσης και ουσιαστικής κατάργησης της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας, καθώς και η απουσία, η αδιαφορία και η ολιγωρία του αποκαλούμενου πολιτικού προσωπικού για το ζήτημα ανάδειξης της Γενοκτονίας εντός και εκτός Ελλάδας; Γιατί η Ελλάδα απουσιάζει όταν γίνεται αναφορά για το ζήτημα της Γενοκτονίας σε διεθνείς οργανισμούς και συναντήσεις και κρύβεται φοβούμενη, ενώ την ίδια στιγμή υβρίζει τους νεκρούς προγόνους μας και παρίσταται στα εγκαίνια του ψεύτικου σπιτιού του Μουσταφά Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη;».
Ωστόσο ο Θ.  Μαλκίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αποδοχή της Γενοκτονίας: «Είναι γεγονός ότι παρά την ελλαδική αδιαφορία και επιθετικότητα και την τουρκική άρνηση και προπαγάνδα, η ιστορική περίοδος που διανύουμε δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ο φασισμός των Νεότουρκων και του Κεμάλ που δολοφόνησε τους προγόνους μας αποκαλύπτεται και καταρρέει. Τα εγκλήματά του φανερώνονται. Σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στην Τουρκία γίνεται πλέον κατανοητό ότι χωρίς τη γνώση της τραγικής αυτής σελίδας που γνώρισαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, καθώς και άλλοι λαοί, χωρίς δηλαδή της ανάδειξης της Γενοκτονίας, δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση της ιστορίας, δεν μπορεί να υπάρξει αληθινή φιλία και συνεργασία.
Κάθε φορά που ακόμα μία χώρα αναγνωρίζει τη Γενοκτονία, η αλήθεια πλησιάζει λίγο πιο κοντά στην Τουρκία. Δεν είναι πλέον δυνατόν να ξεφεύγει ή να παραμένει σιωπηλή για το παρελθόν. Ήρθε η ώρα η Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία… Το τελευταίο στάδιο της Γενοκτονίας είναι η άρνησή της, και δυστυχώς σήμερα η Τουρκία βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το στάδιο. Όσο η Τουρκία προσπαθεί να σκεπάσει το θέμα δεν θα υπάρξει ποτέ συμφιλίωση. Αν η μνήμη των θυμάτων δεν αποκατασταθεί, οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να επουλώσουν τις πληγές τους και να συνεχίσουν. Για αυτό είναι σημαντικό όλες οι δυνάμεις, οι οποίες πιστεύουν σε ανθρώπινες αξίες, να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να ασκούν πίεση στην Τουρκία προκειμένου να αρχίσει να λέει την αλήθεια και να παραδεχθεί τη Γενοκτονία…».

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Γιώργος Σούλτης, ο αντιδήμαρχος Αλεξ. Μπατζιανούλης, δημοτικοί σύμβουλοι κι άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων. 

Το ρεπορτάζ της Τηλεόρασης Θεσσαλίας