Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Το Ποντιακό Ζήτημα Σήμερα.PONTOSLU RUMLARI KORUMAK İÇİN KALKAN OLACAĞIZ










ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΕΦΗ ΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
Αυτό που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στη Στουτγάρδη, δεν είχε προηγούμενο. Σε μια αίθουσα που εάν έπεφτε καρφίτσα θα ακουγόταν ο θόρυβος, ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επί δώδεκα χρόνια φυλακισμένος στις τουρκικά μπουντρούμια, και πολιτικός εξόριστος στην Ελβετία, ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, μαζί με τον Τούρκο κοινωνιολόγο και εξόριστο στη Φραγκφούρτη Ελί Ερντέμ και τον Τσερκέζο στην καταγωγή Ετέμ Καβάλι, που ζει και αυτός στη Γερμανία, ήταν καταπέλτες για το τουρκικό καθεστώς, που παραβιάζει τα δικαιώματα των απογόνων των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που ζουν σήμερα στην Τουρκία.
Μάλιστα ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, με καταγωγή από τη Λιβερά του Πόντου, που πριν από λίγα χρόνια έμαθε για την καταγωγή του, αφού μαζί με άλλους συμπατριώτες του έψαξε και βρήκε τις ελληνικές ρίζεςτου, εντρύφησε στα αρχεία των Τούρκων και τεκμηρίωσε την γενοκτονία που έκαναν οι Τούρκοι σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, την οποία και συνεχίζουν σήμερα. Και κοντά σε αυτούς, ο Φάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ κοινωνιολογίας, ο οποίος αγωνίζεται για την απελευθέρωση του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλι, και της συντρόφου του Μεράλ Γκεϊλανί, οι οποίοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, γιατί ζητούν ελευθερίες για τους πολίτες της Τουρκίας και ο Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλαλί, βροντοφωνάζει πως είναι Έλληνας του Πόντου.
STUTGARD.PONTIAKI.ESTIA.TSILIGIR.MALKIDIS.28.10.2017.IMG 3095
Στο τραπέζι των ομιλητών διακρίνονται από αριστερά, ο Φάνης Μαλκίδης, ο Αλί Ερτέμ, ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ και ο Ετεμ Καβάλι
Και αυτή η μυσταγωγία αυτογνωσίας και αυτοπροσδιορισμού των απογόνων των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και των Τούρκων δημοκρατών που τους συμπαραστέκονται, ειπώθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, ο σύλλογος Ποντίων Στουτγάρδης «Ποντιακή Εστία», για το ποντιακό ζήτημα και τον κεμαλισμό. Θέμα της ομιλίας ήταν «η δημιουργία του Κεμαλικού καθεστώτος και της «νέας Τουρκίας» και το ποντιακό ζήτημα σήμερα», με κύριους ομιλητές τον Φάνη Μαλκίδη, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και τον Tamer Cilingir, συγγραφέα, ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εκδήλωση έγινε στους χώρους του SC STAMMHEIM GASTSTRATTE WALKECK EMERHOLZ 2, 70439, STUTTGART.
STUTGARD.ESTIA.MALKIDIS.TSILIGIR.28.10.20175
Μερική άποψη απο τον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Στουτγάρδης «Ποντιακή Εστία» Δημήτρης Οξυζίδης, είπε πως οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου, οι σύλλογοι και ο οργανωμένος ποντιακός χώρος, θα απλώσουν ένα δίχτυ προστασίας των ανθρώπων που αγωνίζονται στην Τουρκία για δημοκρατία και αυτογνωσία. Υποκλινόμαστε μπροστά στον αγώνα αυτών των ανθρώπων που βρήκαν το κουράγιο και αγωνίζονται να δηλώσουν πως είναι Έλληνες στην καταγωγή και όχι Τούρκοι.
Ο Φάνης Μαλκίδης, στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε πως η εκδήλωση είναι μια σπουδαία στιγμή, ένας ιδιαίτερος σταθμός στον αγώνα μας για την Αλήθεια, τη Μνήμη, την Ιστορία. Η συνάντησή μας απόψε με τονΤαμέρ Τσιλιγκίρ, τον Αλί Ερτέμ, τους συναγωνιστές και συναθλητές μας αποτελεί επιβεβαίωση ότι αυτοί που ήθελαν να μας κάνουν λαούς μουσείων, αυτοί που ως δολοφόνοι ήθελαν να μας εξαφανίσουν δεν το πέτυχα. Επιπλέον η παρουσία όλων μας στέλνει και μήνυμα απελευθέρωσης στους σπουδαίους ανθρώπους πρωτοπόρους των δικαιωμάτων των λαών της Μικράς Ασίας που βρίσκονται στη φυλακή: τονΓιάννη Βασίλη ΓιαΪλαλί, και την Μεράλ Γκεϊλανί.
Τέλος η πράξη ανάδειξης των εγκλημάτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού, με την εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στο Νταχάου, σηματοδοτεί πολλά και αυτονόητα. Ο αγώνας για τα ιερά, τα μεγάλα και τα σπουδαία, συνεχίζεται!
STUTGARD.ESTIA.MALKIDIS.TSILIGIR.28.10.20173
Μερική άποψη από τον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση
Ο Ταμέρ Τσιλιγκίρ, τόνισε πως θα αγωνίζεται για να αναδείξει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αποτίει φόρο τιμής στα 353.000 αθώα θύματα των γενοκτονημένων Ελλήνων και πως στόχος του είναι να αναδείξει πως αυτούς που σήμερα στην Τουρκία τιμούν ως ήρωες, τον Κεμάλ πασά και τον Τοπάλ Οσμάν, ήταν οι μεγαλύτεροι σφαγείς του ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Γεννηθήκαμε και γαλουχηθήκαμε ότι είμαστε Τούρκοι και να μισούμε τους Έλληνες. Όμως εμείς είμαστε οι αυτόχρονες λαοί του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Αυτός είναι ο τόπος μας. Οι Τούρκοι ήρθαν αργότερα ως κατακτητές. Το άσχημο είναι ότι εγώ δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τα αδέλφια της καρδιάς μου, γιατί μου απέκοψαν από την γλώσσα μου την ελληνική και πρέπει κάποιος να μας μεταφράσει, όπως και εκείνοι. Όμως είμαστε όλοι Έλληνες. Θα αγωνιστούμε όμως για να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου που έκανε το τουρκικό καθεστώς, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
BIBLIO.TAMER.TSILIGIR.GENOKTONIA.TOYRKIKA.IMG 3304
Το βιβλίο του Ταμέρ Τσιλιγκίρ που αποκαλύπτει στοιχεία από τις τουρκικές πηγές για το πως έγινε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που αμέσως την τουρκική έκδοση, θα εκδοθεί και στα ελληνικά
Ο Αλί Ερτέμ, στην παρέμβασή του τόνισε πως είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα η εκδήλωση, επειδή βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους και μιλάω. Η γενοκτονία είναι μία δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα. Η Τουρκία είναι ένα κράτος που δημιουργήθηκε πάνω στη Γενοκτονία. Και δολοφονεί λαούς, όπως οι Έλληνες, οι Αρμένιοι, οι Κούρδοι, οι Ασσύριοι. Και δυστυχώς το έγκλημά τους δεν τιμωρήθηκε. Επαναλήφθηκε από τους Ναζί. Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός δεν μπορεί να ανεχθεί αυτά τα εγκλήματα.
Ο Ετέμ Καβάλι, Τούρκος πολίτης, τσερκέζος στην καταγωγή που ζει στην περιοχή της Στουτγάρδης, τόνισε πως από μικρός στην Τουρκία έμαθε να μισεί τους Έλληνες, αλλά και τους Αρμενίους και τους Κούρδους, όπου η προπαγάνδα της Τουρκίας, τους παρουσίαζε ως εχθρούς και ιδιαίτερα τους Έλληνες τους οποίους τους «ρίξαμε στη θάλασσα». Όμως όταν έγινε 18 χρονών και ήρθε στη Γερμανία, και γνώρισε Έλληνες Πόντιους, μια οικογένεια που τον φρόντιζε, τότε κατάλαβε την πραγματικότητα. Και από τότε αγωνίζεται για να αποκτήσουν οι αυτόχρονες λαοί της Μικράς Ασίας, τα δικαιώματά τους.
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης, ο οποίος ανέφερε πως ως η άγνωστη ιστορία των ανθρώπων στην Τουρκία που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες, που για όσους ζουν στις δυτικές κοινωνίες είναι αυτονόητες, για όσους ζουν στην Τουρκία είναι ζητούμενο, χρέος της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας είναι να αναζήσει και να παρουσιάσει την αλήθεια και ιδιαίτερα για όλους εκείνους που αγωνίζονται με κίνδυνο της ζωής τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μνήμη και την αυτογνωσία. 
STUTGARD.ESTIA.MALKIDIS.TSILIGIR.28.10.20171
Στη συνέχεια ο Φάνης Μαλκίδης, συμβολικά χάρισε στον πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων Σουτγάρδης «Ποντιακή Εστία» Δημήτρη Οξυζίδη, ένα μπλουζάκι που απεικονίζει τονΓιάννη Βασίλη Γιαϊλαλι, με το οποίο ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γιώργος Ζαχαριάδης, έτρεξε στο Σπάρταθλον, από τον Μαραθώνα στη Σπάρτη και τόνισε την πράξη να κατατεθεί στο Στρασβούργο, το αίτημα για την απελευθέρωση του Γιάννη Βασίλη από τις τουρκικές φυλακές.
STUTGARD.ESTIA.MALKIDIS.TSILIGIR.28.10.20172
Στο τέλος της εκδήλωσης με τη συνοδεία της λύρας τουΜπάμπη Θεοδωρίδη, η Ντεβρίμ. Καβάλι, Τούρκος υπήκοος, κουρδικές και αρμενικές ρίζες, που ζει στην περιοχή της Στουτγάρδης στη Γερμανία, τραγούδησε δύο ποντιακά τραγούδι, «την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα κι επόνεσα» και το «ναϊλί εμάς και βάι εμάς, οι Τούρκ’ την Πόλ’ επαίραν, επαίραν το Βασιλοσκάμ΄ελάεν η αφεντία», αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των συμμετεχόντων.
Την μετάφραση από τα γερμανικά έκανε ο Νίκος Ουσταπασίδης και από τα τουρκικά ο Φάνης Μαλκίδης


PONTOSLU RUMLARI KORUMAK İÇİN KALKAN OLACAĞIZ



Foris Petalidis / Stuttgart
Fotoğraflar: Efi Agiannidou
Cumartesi gecesi Stuttgart’ta emsali olmayan bir gece yaşandı. Geçen yıllarda Rum kimliğini öğrenen, on yıl boyunca Türkiye’de zindanlarda hapsedilen ve şu anda İsviçre’de siyasi sürgün olarak yaşayan  insan hakları savunucusu Tamer Çilingir, Frankfurt’ta yaşayan Türk sosyolog Ali Ertem, Almanya’da yaşayan Çerkes Ethem Kavallı, Türkiye rejimi hakkında ve Pontos Rumlarının ve Anadolu’daki Ermenilerin yaşadıklarını anlatırken gerçeklerin gürültüsü çınlıyordu onların konuştuğu odada…
Pontos’un kalbinden gelen, Pontos’un yerlisi olan Tamer Çilingir, arkadaşlarıyla birlikte Pontosla ilgili Türk kaynaklarını okuyup Türkiye’deki arşivlere dayanarak soykırımı belgeleyerek, Pontos ve Küçük Asya Rumlarının hala yaşadıklarını bir kez daha gözler önüne serdi. Özgürlük talep ettikleri için hapiste tutulan Yannis Vasilis Yaylalı, arkadaşı Meral Geylani ve diğer tutsakların serbest bırakılması için mücadele veren Yunan Sosyoloji Doktoru Theofanis Malkidis, Pontos’un Rum/Helen olduğunu bir kez daha anlattı.
Pontos Rumlarının torunları ve kendilerini destekleyen Türk aydınlarının konuşmacı olarak katılımıyla 28 Ekim 2017 Cumartesi günü Stuttgart Pontosluları Derneği’nin merkezinde düzenlenen bir törenle ‘Kemalist Rejim ve Pontos’ta Dünden Bugüne Yaşananlar’ başlığı ile düzenlenen panelin konuşmacıları Sosyal Bilimci Theofanis Malkidis ve İnsan Hakları savunucusu ve yazar Tamer Çilingir idi.

Etkinlik, SC STAMMHEIM GASTSTRATTE WALKECK EMERHOLZ 2, 70439, STUTTGART adresinde gerçekleşti.
Pontos Stuttgart Derneği’nin (Pontiakis Estia)  başkanı Dimitris Oxyzidis yaptığı konuşmasında Pontos kulüplerinin örgütlü oldukları her alanda, Türkiye’de büyük bir cesaretle Rum olduklarını söyleyen ve gerçekleri arayan insanların önünde saygıyla eğildiklerini ve onları korumak, onlara destek olmak için bir ağ oluşturacaklarını söyledi.
Theofanis Malkidis konuşmasında, şunları söyledi:
“Gerçek, hafıza ve tarih mücadelesinde bu olayın büyük bir an olduğunu özel bir aşama olduğunu vurguladı. Bu gece Tamer Çilingir, Ali Ertem  ve mücadele arkadaşlarımızla yaptığımız bu toplantı, katillerin; bizi ulus müzeleri yapmak isteyenlerin, bizi yok etmek isteyenlerin başarılı olamadıklarının bir göstergesidir. Buna ek olarak, hepimizin varlığı, hapiste olan Küçük Asyalı haklarının mücadelecisi olan büyük insanlara özgürlük mesajı gönderiyoruz: Yannis Vasilis Yaylalı ve Meral Geylani.”

Malkidis, bir gün sonra gerçekleştirecekleri (29 Ekim Pazar Pazar günü) Dachau’daki  anma ile, Kemalizm ve Nazizmin suçlarının nasıl da birbirlerine benzer olduğunu tüm dünyaya duyuracaklarını anlattı.

Pontus Rumlarının soykırımını ön plana çıkarmak için mücadele ettiğini söyleyen Tamer Çilingir soykırım kurbanı 353.000 insanı saygıyla andığını belirtti., Türkiye’de kahraman olarak onurlandıranların, Kemal Paşa ve Topal Osman’ın , Pontos ve Küçük Asya’daki Rumların/Helenlerin katilleri olduğunu söyledi. Çilingir konuşmasında, “İsimlerimizi, dilimizi, inançlarımızı değiştirdiler; Türk olduk ve Rumlardan nefret ederek dünyaya geldik. Fakat biz Pontos ve Küçük Asya’nın otokton halkıyız. Burası bizim yerimiz. Kötü olan, sizinle konuşmak için ortak bir dilimiz  yok, bakın birbirimizi anlamak için çevirmenler kullanmak zorundayız” diyerek, Türkiye devletinin soykırımcı yüzünü teşhir etmeye ve bu soykırımı kabul etmesi için sonuna kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Ali Ertem, ‘bu an benim için özel bir an çünkü arkadaşımın yanında konuşuyorum’ diyerek başladığı konuşmasına ‘soykırım insanlık suçudur’ diyerek devam etti. Ertem, “Türkiye devleti soykırımla yaratılan bir devlettir ve Rumlar, Ermeniler, Kürtler, Asuriler öldürülerek kurulmuştur” dedi. Suçları cezalandırılmadığını ve  Nazilerin soykırımı tekrarladığını vurgulayan Ertem, ‘ Avrupa medeniyeti bu suçları tolere edemez’ diye konuştu.
Stuttgart’ın doğusunda yaşayan Ethem Kavallı, Türkiye’deki çocuklara Rumlardan, Ermenilerden ve Kürtlerden nefret etmelerinin öğretildiğini  ve düşman olarak sunulduğunu; özellikle de denize atılan “Yunanlılar’’ cümlesine vurgu yaptı. Ancak 18 yaşındayken Almanya’ya gelip kendisine bakan ve onlarla temas kuran bir Pontoslu Rum ile  tanıştığında gerçeği fark ettiğini ve o zamandan beri, Küçük Asya halklarının hakları için mücadele ettiğini belirtti.

Törende konuşan gazeteci Fotis Petalidis, Türkiye’de insan hakları konusundaki bilinmeyen öyküler olarak insan hakları ihlallerine  karşı savaşan Batı toplumlarında yaşayanların demokratik özgürlükleri olduğunu açıkça belirtmekle birlikte, Türkiye’de yaşayanların istediklerini söyleyemediklerini belirtti.  Yaşanan örnekler, serbest ve öngörülemeyen gazetecilik görevi gerçeği yaşamak ve yaşatmak için mücadele edenlere, özellikle de hafıza ve benlik bilgisi hakkını talep edenlere karşı deneyim ve sunmaktır, dedi.

Theofanis Malkidis, Stuttgart  Pontos Derneği Başkanı Dimitris Oxyzidis’e, uzun mesafe koşucusu George Zachariades’in Maraton’tan Sparta’ya  koştuğu Yannis Vasilis Yaylalı’yı resmeden konuşmacıların önünde duran bir tişörtü  hediye etti. Ayrıca Strazburg’a gidip, Yannis Vasilis’in serbest bırakılması için girişimlerde bulunduklarını açıkladı.

Etkinliğin sonunda, Babis Theodoridis’in kemençesi eşliğinde, Almanya’nın Stuttgart bölgesinde yaşayan bir Türkiye vatandaşı olan Kürt ve Ermeni kökenli Devrim Kavallı, Pontos Rumcası ile “Vatanımı kaybettim” ağıdını seslendirdi.
Törendeki konuşmaların çevirileri, Nikos Ustapasidis, Ethem Kavallı ve Theofanis Malkidis tarafından yapıldı.
KAYNAK