Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Πανίκος Δημητρίου, μαθητής ετών 18, δολοφονημένος την 17η Ιανουαρίου 1975



Πανίκος Δημητρίου, μαθητής ετών 18, δολοφονημένος  την 17η Ιανουαρίου 1975

Πανίκος Δημητρίου & διαιώνιση Βάσεων

Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η 17 Ιανουαρίου 1975:

Νεκρός από βρετανικό τεθωρακισμένο στην πύλη της Βάσης Ακρωτηρίου ο 18χρονος μαθητής Στ΄ Λανιτείου, Πανίκος Δημητρίου. Εκτοπισμένος απ' τον τουρκοκρατούμενο, πέντε ήδη μήνες τότε, Άγιο Μέμνονα Αμμοχώστου.

Το τεθωρακισμένο είχε ορμήσει εναντίον άοπλων Ελλήνων Κυπρίων μαθητών που διαδήλωναν εκείνη τη μέρα εναντίον των Εγγλέζων, οι οποίοι, σε συμπαιγνία με τον τουρκικό Αττίλα, αποφάσισαν τη μεταφορά των Τ/κ «του Νότου», απ’ τη βρετανική βάση στην Τουρκία, για να μεταφερθούν ευθύς αμέσως στα κατακτηθέντα, απ’ τον τουρκικό στρατό εισβολής, ελληνικά εδάφη της Κύπρου και να εγκατασταθούν στα σπίτια και στις περιουσίες των εκτοπισθέντων Ελλήνων.

Μ Ο Λ Ι Σ την προηγούμενη μέρα,
Πέμπτη 16.1.1975, η Ολομέλεια της Βουλής
της καθημαγμένης Κύπρου, είχε αποφασίσει ομόφωνο ψήφισμα ότι «η Βρετανία πλέον δεν είναι νοητό να διατηρεί και να νέμεται βάσεις και διευκολύνσεις εν Κύπρω».



Το πρωί της ημέρας που οι Εγγλέζοι σκότωσαν τον Πανίκο Δημητρίου, οι εφημερίδες πρόβαλλαν, 1η σελίδα, την απόφαση της Βουλής και την απαίτηση του λαού «να φύγουν ΑΜΕΣΩΣ οι Βάσεις από την Κύπρο».


Ε Κ Τ Ο Τ Ε πέρασαν 39 χρόνια [σ.σ. το 2018: 43 χρόνια] ανενόχλητης συνέχισης της λειτουργίας των Βάσεων, καθώς οι διαδοχικές κυβερνήσεις, διαπραγματευόμενες την αγγλο-τουρκικής επινόησης διζωνική συνθηκολόγηση στο «1ο Μέτωπο» των διαδοχικών τους υποχωρήσεων, δεν ήθελαν να ανοίξουν και… «2ο Μέτωπο» [με τους... Βρετανούς].

- Τέσσερεις μήνες μετά την άνοδό του στην προεδρία, Ιούνιο 2008, ο γ.γρ. του εμφανιζόμενου (ετησίως με τις εκδρομούλες της κομματικής του νεολαίας στο Τρόοδος) ως αντι-αποικιοκρατικού ΑΚΕΛ, κ. Χριστόφιας, έσπευσε στο Λονδίνο και συνομολόγησε Μνημόνιο Συναντίληψης, με τον φίλο του, όπως τον αποκαλούσε, πρωθυπουργό του ΗΒ κ. Γκόρντον Μπράουν, για τη διαιώνιση των Βάσεων.

- Τον διαβεβαίωσε μάλιστα ότι το θέμα των Βάσεων θα το λύσουν τα... εγγόνια και τα δισέγγονα των Ε/κ και των Τ/κ μαζί.

- Το περηφανευόταν κιόλας ο Ακελιστής ΠτΔ καθώς αγόρευε 27.9.2010 στο Μπρούκιγκς τής πρωτεύουσας των Αμερικανο-Νατοϊκών Ιμπεριαλιστών, την Ουάσιγκτον. 

Ε Χ Ο Ν Τ Α Σ ανέκαθεν και για τις Βάσεις, την ίδια πολιτική με τον κ. Χριστόφια, ο νυν ΠτΔ κ. Αναστασιάδης, 11 μήνες απ’ την εκλογή του, πήγε προχθές στον νυν πρωθυπουργό του ΗΒ κ. Ντέιβιντ Κάμερον και επαναβεβαίωσε τη διαιώνιση των Βάσεων στα αποικιοκρατούμενα εδάφη της Δεκέλειας, Επισκοπής, Ακρωτηρίου της Κύπρου…

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ
[εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ 17 Ιανουαρίου 2014]