Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Τα οστά εκατό ηρώων του έπους του 1940-1941 ενταφιάστηκαν 78 χρόνια μετά !


Εκατό ήρωες αναπαύονται στον τόπο της θυσίας! Συγκλονιστικές στιγμές στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου!

78 χρόνια μετά το έπος του 1940. 78 χρόνια μετά την θυσία τους στα βουνά της Αλβανίας! Εκατό Έλληνες στρατιώτες οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία. Πρόκειται για τα οστά αυτών που βρίσκονταν πρόχειρα θαμμένοι στην περιοχή Ντραγκότι, κοντά στο Τεπελένι. Η εκταφή είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο και την Παρασκευή, σε μία φορτισμένη συγκινησιακά τελετή, έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία και ο ενταφιασμός στο Ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες. Οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν ήταν συγκλονιστικές…






Δεκάδες Έλληνες από τα χωριά της μειονότητας έσκυψαν και προσκύνησαν την γαλανόλευκη που κάλυπτε εκείνους που είχαν γράψει μια λαμπρή σελίδα της ιστορίας.


Με δάκρυα, με πόνο βουβό και με τις μνήμες να πλημμυρίζουν ακόμη τον τόπο ολόγυρα.

Την νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος.

Με τον ενταφιασμό των εκατό Ελλήνων στρατιωτών ουσιαστικά εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες που είχε το Στρατιωτικό Νεκροταφείο της Αγίας Σκέπης, στους Βουλιαράτες.

Έτσι είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία το κατασκευασμένο εδώ και χρόνια Νεκροταφείο στα Στενά της Κλεισούρας.

Στο στενό πέρασμα της Κλεισούρας εκεί που τον Μάρτιο του 1941 δόθηκαν σφοδρές μάχες ανάμεσα σε Έλληνες και Ιταλούς, κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, οργανωμένο στρατιωτικό νεκροταφείο, προκειμένου να ενταφιαστούν τα οστά όσων Ελλήνων στρατιωτών έχουν εκταφεί από τα πεδία των μαχών και τα πρόχειρα νεκροταφεία της εποχής του πολέμου.

Εδώ και αρκετά χρόνια όμως η λειτουργία του νεκροταφείου αυτού δεν κατέστη εφικτή. Φαίνεται ότι τώρα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου. Έτσι θα δοκιμαστούν στην πραγματικότητα πια κι όλα τα στάδια που προβλέπει η συμφωνία Ελλάδας Αλβανίας.. Εντοπισμός των νεκρών, εκταφή, ταυτοποίηση, ενταφιασμός..

Η αρχή έγινε.. Εκατό ήρωες αναπαύονται για πάντα στον τόπο της θυσίας!





Πηγή: EPIRUSPOST.GR 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

Εν κρυπτώ μετέφεραν τα οστά 100 Ελλήνων πεσόντων του Ελληνοϊταλικού 1940 – 1941 στο οστεοφυλάκιο του Στρατιωτικού Κοιμητηρίου Βουλιαρατών χωρίς να ενημερώσουν τους συγγενείς τους, που περίμεναν 77 χρόνια για να τιμήσουν τους ανθρώπους τους.

Όπως καταγγέλλει ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γεώργιος Σούρλας, πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, συγγενών και φίλων πεσόντων κατά το Έπος 1940 -1941, σήμερα το πρωί μεταφέρθηκαν στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Βουλιαράτων, στην Βόρειο Ήπειρο, τα οστά 100 Ελλήνων στρατιωτών που είχαν εντοπιστεί το προηγούμενο διάστημα στον ομαδικό τάφο της Κλεισούρας προκειμένου να ταφούν. 

 “Στην τελετή αυτή, την πρώτη μετά τη Συμφωνία με την Αλβανία, που με καρτερικότητα ανέμεναν τα παιδιά των Πεσόντων για 78 ολόκληρα χρόνια, όχι μόνο δεν προσκλήθηκαν όπως άλλοι, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, δεν ανταποκρίθηκε σε γραπτό αίτημα που υπέβαλε η Ένωση να παραστούν έστω μέλη του Δ.Σ. - παιδιά πεσόντων” λέει ο κ.Σούρλας, κάνοντας αναφορά και στις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα απο τις Βρυξέλλες : “Είναι η «πρώτη τελετή στη μνήμη των Ελλήνων στρατιωτών που είναι θαμμένοι στη γη της Αλβανίας», όπως είπε ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες, αλλά όμως με αποκλεισμένους τους συγγενείς τους κ. Πρωθυπουργέ”. Το θλιβερό αυτό γεγονός, έρχεται να προστεθεί και σε άλλα περιστατικά απαράδεκτης συμπεριφοράς απέναντι στους συγγενείς και την Ένωση, αλλά δεν είναι του παρόντος να γίνει εκτενής αναφορά” τόνισε.



Σύμφωνα με ανακοίνωση της “Ένωσης Τέκνων, συγγενών και φίλων πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 1941”, “η Ένωση θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης αυτής εθνικής και ανθρωπιστικής εκκρεμότητας. Οι συγγενείς θα πράξουν το θρησκευτικό τους καθήκον, σύντομα σε ειδική τελετή με την επιβαλλόμενη σεμνότητα, που άλλωστε απορρέει από τον πόνο για τα προσφιλή τους πρόσωπα. Ως προς εκείνους που θέλουν να αγνοούν τους συγγενείς των πεσόντων, ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα αντιληφθούν την εκτροπή τους από την ηθική τάξη και το ατόπημα του αποκλεισμού από θρησκευτικές τελετές. Θα κατανοήσουν ότι αυτή η ιερή υπόθεση δεν προσφέρεται για προσωπική προβολή και καιροσκοπισμό, ιδίως από ορισμένους που τελευταία πληροφορήθηκαν ότι υπήρχε αυτή η εκκρεμότητα και τώρα κομπάζουν για τα επιτεύγματά τους”.