Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Αντιστράτηγος Γεώργιος Παπαλαμπρίδης. Κύπρος 1974





Θ. Μαλκίδης 

Ο υπολοχαγός Γεώργιος  Παπαλαμπρίδης μετατέθηκε στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 1973 και είχε τοποθετηθεί στην Εθνική Φρουρά. Έπειτα από δική του παράκληση ανέλαβε τη διοίκηση Λόχου στο Τάγμα Προκαλύψεως στο Μπογάζι. Στις 19 Ιουλίου 1974 ζήτησε και πήγε στο 399 Τάγμα Πεζικού και ανέλαβε την διοίκηση του Β’ Λόχου. Του ανατέθηκε η άμυνα των υψωμάτων στην περιοχή Αλωνάγρα του Πενταδάκτυλου προκειμένου να αποτραπεί η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων προς το νότο. Ο λόχος κράτησε τα υψώματα  τρεις ημέρες.



Ο υπολοχαγός Γεώργιος Παπαλαμπρίδης  πολέμησε τους Τούρκους εισβολείς στην Άσπρη Μούτη, το πιο ψηλό σημείο της κορυφής Αλωνάγρα και αγνοούνταν από τότε.

Το 2018 βρέθηκαν  μόλις τρία οστά του είναι γιατί η ταφή του ήταν επιφανειακή και πρόχειρη.

Στο φάκελο της Υπηρεσίας Αγνοουμένων για τον Γεώργιο Παπαλαμπρίδη περιλαμβάνονται και μαρτυρίες συμπολεμιστών του στην Κύπρο. Σύμφωνα με αυτές, ο διοικητής του Β’ Λόχου στεκόταν όρθιος και ακάλυπτος πάνω σε βράχο δίνοντας οδηγίες στους στρατιώτες του όταν δέχτηκε σφαίρα από Τούρκο ακροβολιστή, αν και ίσχυε ανακωχή. Η σφαίρα διαπέρασε το κρανίο του και έπεσε νεκρός πάνω σε έναν δεκανέα.


Στη συνέχεια της αναγνωρίσεως των οστών του Γεωργίου Παπαλαμπρίδη  η εξόδιος ακολουθία θα λάβει χώρα στο κοιμητήριο Παπάγου και στον εντός αυτού Ιερού Ναού, το Σάββατο  7 Δεκεμβρίου 2019 στις 12 το μεσημέρι.


Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, έχει τοποθετήσει προτομή του Γεωργίου Παπαλαμπρίδη στο Πάρκο του Παπάγου  και έχει ονομάσει την πλατεία όπου ευρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου σε πλατεία Παπαλαμπρίδη, ενώ το όνομά του έχει δοθεί σε μία από τις πλατείες των Ιωαννίνων.









Το μέρος όπου βρέθηκαν τα οστά του Γ. Παπαλαμπρίδη