Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Ένας ακόμη μέχρι πρότινος αγνοούμενος κηδεύεται μετά από 45 χρόνια. Συνταγματάρχης Ανδρέας Αρέστη. Κύπρος 1974



Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, στις 11:00 π.μ., στον Ιερό ναό Αγίων Πάντων, στην Μακεδονίτισσα, τελείται η κηδεία του Συνταγματάρχη ΜΧ Ανδρέα Αρέστη που έπεσε μαχόμενος το 1974, στον Λιμνίτη. Θα ακολουθήσει ταφή στο στρατιωτικό κοιμητήριο, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. 




O Ανδρέας Αρέστη στα 17 του συμμετείχε ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ και φυλακίστηκε από τους Άγγλους ήταν ο πρώτος Κύπριος Αξιωματικός του Μηχανικού. Κατατάχθηκε στον Κυπριακό Στρατό το 1960, αμέσως μετά  την Ανεξαρτησία, εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα και τοποθετήθηκε στο Όπλο του Μηχανικού, στο 70ΤΜΧ.


Στις 19 Ιουλίου 1974 το βράδυ, όταν 3 αποσπάσματα με άνδρες του 70 ΤΜΧ αναχωρούσαν από το στρατόπεδο Βασίλη Καποτά προς τα πιθανά σημεία εισβολής, στην Κερύνεια, Πεντάγεια και Αμμόχωστο, ο υποδιοικητής μας παρελάμβανε από το ΓΕΕΦ Φάκελλο Γ' με διαταγή  να αναλάβει μονάδα Πεζικού στην περιοχή Λιμνίτη, με αντικειμενικό σκοπό την εξάλειψη του θύλακα των Κοκκίνων!
Η αποστολή ισοδυναμούσε με αυτοκτονία λόγω του ανεπαρκούς οπλισμού και μέσων που διέθετε το επιστρατευόμενο τάγμα αλλά ο Λοχαγός Ανδρέας Αρέστη στην σύντομη ζωή του υπήρξε πάντοτε γενναίος. Μπήκε επικεφαλής των στρατιωτών του και επιτέθηκε στις καλά οχυρωμένες θέσεις των Τούρκων. Στις 22/7/1974 και ενώ είχε αρχίσει η κατάληψη των πρώτων τουρκικών θέσεων ο Λοχαγός Αρέστης έπεφτε μαχόμενος υπέρ της προδομένης Πατρίδας. Η Κυπριακή Δημοκρατία τον προήγαγε 2 φορές τιμητικά , πρώτα στον βαθμό του Ταγματάρχη και τελικά, το 2007, στον βαθμό του Συνταγματάρχη, ενώ τα οστά του  ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με την μέθοδο DNA.