Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Ο Άγιος Ευγένιος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού





Θ . Μαλκίδης 

Μνήμη Αγίου Ευγενίου και των συναθλητών του Αγίου Κάνδιδου, Αγίου Ουαλεριανού και Αγίου Ακύλα. 

Η 21η Ιανουαρίου είναι η ημέρα μνήμης  του μαρτυρίου του  πολιούχου της Τραπεζούντας Αγίου  Ευγενίου,  όπως και ημέρα μνημοσύνου των συναθλητών του που επίσης μαρτύρησαν,  Αγίου Κάνδιδου, Αγίου Ουαλεριανού και Αγίου Ακύλα. Είναι μία ημέρα που μας φέρνει στη θύμηση  το μεγαλείο του Πόντου, της Τραπεζούντας και της Ρωμανίας, το θάρρος των Αγίων μας, τη ζωντανή πίστη μας.

Τα παραπάνω συναισθήματα ενισχύονται ακόμη περισσότερο  όταν έρχεσαι  στο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Ευγένιου και της Ρωμανίας στη Θράκη, όπου νιώθεις ότι ακουμπάς την Ορθοδοξία και τα πατρικά χώματα. Εκεί δηλαδή όπου είναι οι Άγιοι μας, οι ήρωες μας, οι πρόγονοί μας. Νιώθεις ότι έρχεσαι σε ένα χώρο δικό σου, όπου ο πατέρας σου είναι ο Άγιος Ευγένιος και η εκκλησία του το σπίτι σου. 

Στον ψαλμό του Αγίου Ευγένιου περιγράφεται αυτή η πολύ όμορφη σχέση της ορθοδοξίας με την πορεία του έθνους μας. Τραπεζούντα, μνήμη, μάρτυρας, Ευγένιος. 

Εκπληκτικές λέξεις, που η κάθε μία κρύβει τον πλούτο της ιστορικής μας διαδρομής και της ορθοδοξίας, της Ρωμηοσύνης και του Ελληνισμού. Πόντος, Ρωμανία, Τραπεζούντα, μνημόσυνο, μνήμη, δηλαδή α-λήθεια, μαρτυρώ, καλό γένος, Ευγένιος.



Από αυτά εμπνεύστηκαν και συνεχίζουν να εμπνέονται πολλοί, χιλιάδες άνθρωποι για να φτιάξουν θαυμάσιες εκκλησίες, ναούς στο σχήμα του ουρανού όπως  γράφει ο Ελύτης,   ωραίες εικόνες όπως αυτή του Αγίου Ευγενίου από  τον  αείμνηστο  Νίκο Μαστορόπουλο, ωραίες πόλεις όπως η σχεδιαζόμενη Ρωμανία- ο Πλάτωνας έλεγε ότι οι πόλεις έχουν τα πρότυπά τους στον ουρανό- και γράμματα όπως έλεγε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.


Όταν πιστέψουν οι άνθρωποι σε άλλες “αξίες”, στα χρήματα και όταν αυτά εξαφανίζονται από που μπορούν να κρατηθούν; Από που πρέπει να αντλήσουν τώρα δύναμη οι Έλληνες και οι Ελληνίδες;

Η μόνη διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο είναι η πίστη μας. Μπορούμε να κρατηθούμε από τους Αγίους μας και τους ήρωές μας, τους προγόνους μας, οι οποίοι μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν και δίνουν το αίμα τους κάθε μέρα, ξανά και ξανά. 

Από τον Άγιο Ευγένιο και τους συναθλητές του, τον Άγιο Κάνδιδο, τον Άγιο Ακύλα, τον Άγιο Ουαλεριανό, που έπραξαν αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Για τις ψυχές των προγόνων μας και τις ζωές των απογόνων μας.

vlcsnap-2015-05-01-14h08m11s19