Γενική απεργία, με καθολική συμμετοχή σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου που πλήττονται από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Κάθε δραστηριότητα νέκρωσε, κλειστά είναι τα πάντα,  ενώ νωρίς το πρωί «σφραγίστηκε» το κτίριο της ΔΟΥ Μυτιλήνης.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΕΞΈΔΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ 

Συγκεντρώσεως κατοίκων Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη,  Χίο , Βαθύ Σάμου στις 22.01.2020
Οι κάτοικοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου τα Νησιά μας να σταματήσουν  να είναι αποθήκες ψυχών ξεριζωμένων ανθρώπων σήμερα ενώνουμε τις φωνές μας  ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και την ΕΥΡΩΠΗ:

  1. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.
  2. ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ &  ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΩΝ ΔΟΜΩΝ.
  3. ΕΛΕΓΧΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ  ΜΚΟ
  4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ
  5. ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ!!
ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΨΥΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΡΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

Λέσβος-Μυτιλήνη 

Συγκλονιστική ήταν η παρουσία του κόσμου στην Μυτιλήνη. Χιλιάδες κατέκλυσαν το χώρο της Προκυμαίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης, απαιτώντας με κεντρικό σύνθημα «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας , θέλουμε πίσω τη ζωή μας!»
«Δεν θέλουμε καμία άλλη και καμία υπάρχουσα αποθήκη ψυχών στα νησιά μας.  Μας ενοχλεί που ο τόπος μας έχει γίνει τόπος συγκεντρώσεως και κρατήσεως ταλαιπωρημένων ανθρώπων από 80 χώρες του κόσμου. Σήμερα αυτός ο αριθμός φτάνει τις 40.000-50.000 και ολοένα αυξάνεται.  Η κατάσταση αυτή δημιουργείται με συνωμοσία σιωπής από την Ε.Ε και την Κυβέρνηση. Όλοι έχτιζαν και χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής…, εδώ είμαστε λοιπόν να τα σπάσουμε.  Απομονώνουν τα νησιά του πολιτισμού και της πρωτογενούς παραγωγής, τα νησιά που γέννησαν την Σαπφώ, τον Αλκαίο, τον Όμηρο, τον Πυθαγόρα και τον Αρίσταρχο. Απομονώνουν νησιά όπως η Χίος την Θαλασσοκράτειρα των ωκεανών.» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και πρόσθεσε« Κάναμε υπομονή δεν πάει όμως άλλο. Τίποτα δεν βελτιώθηκε κανείς υπεύθυνος δεν ασχολείται με εμάς , μας έκλεισαν τις πόρτες. Δεν θέλουμε διακοσμητική Frontex, θέλουμε μέτρα στήριξης των νησιών μας θέλουμε τους Υπουργούς καθημερινά εδώ σε συσκέψεις να λύσουν το πρόβλημα και όχι μόνο να έρχονται για να βγάζουν φωτογραφίες. Ζητάμε επιτέλους αλλαγή της συμφωνίας Δουβλίνο 2 που είναι η καταστροφή μας, κανείς μέχρι σήμερα δεν το έκανε.»
Aίσθηση και χειροκροτήματα προκάλεσε η διαμαρτυρία του συλλόγου ΑΣΠΙΔΑ  καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας Μυτιλήνης.
Με τα κίτρινα γιλέκα σχημάτισαν ένα ανθρώπινο LESVOS SOS, δείχνοντας ειρηνικά ότι το νησί μας καλεί SOS άμεσα προς την κυβέρνηση και όλη την Ευρώπη!

Χίος 

Χιλιάδες κόσμου επίσης, έδωσαν δυναμικά το παρόν στη μεγαλειώδη κινητοποίηση στην πλατεία Βουνακίου, στη Χίο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Χίου Στ. Κάρμαντζης  ανέφερε:
«Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,
Τούτη την ώρα γράφεται  ιστορία. Η σημερινή παλλαϊκή συγκέντρωση διατρανώνει την φωνή του νησιού για επιβίωση στον τόπο μας.Εδώ και χρόνια τώρα το πολυάριθμο κύμα προσφύγων και μεταναστών πέρα από ανθρώπινη τραγωδία έχει λειτουργήσει σαν καταλύτης για τις κοινωνίες μας.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν ειπωθεί πολλά. Έχουν γίνει επισκέψεις, συσκέψεις, συναντήσεις, έχουν δοθεί υποσχέσεις, έχουν γραφτεί χιλιάδες λέξεις σε λευκές σελίδες. Λέξεις όμως, η οποίες τελικά δεν έγιναν πράξη. Και αυτό το επιβεβαιώνουν οι διαρκώς αυξανόμενοι αριθμοί των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών. Αυτό το επιβεβαιώνει η υποβάθμιση της ζωής των πολιτών στα νησιά. Αυτό το επιβεβαιώνει η σημερινή μέρα. Η μαζική παρουσία όλων μας εδώ για να κραυγάσουμε πως δεν πάει άλλο. Ότι θέλουμε πίσω την κανονικότητα της ζωής μας. Ότι επιθυμούμε να ζήσουμε στον τόπο των προγόνων μας με  ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Και όλα αυτά με έγνοια για το συνάνθρωπο. Με έγνοια για όλους τους ανθρώπους. Και για τους πρόσφυγες και μετανάστες που κάτω από τις όποιες αντίξοες συνθήκες βρέθηκαν εδώ, στο νησί και τη χώρα μας για να ζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Δυστυχώς, όμως, με αυτές τις συνθήκες τα νησιά μας έχουν καταστεί ως αποθήκες ψυχών όπου όλοι δυστυχούν.
Και όλα αυτά κραυγάζουν πως απαιτούνται καίριες λύσεις, τομές και καθοριστικές αποφάσεις. Αποφάσεις για τον τόπο υπέρ του τόπου μας.Αποφάσεις που θα διασφαλίσουν το σήμερα χωρίς να υποθηκεύουν το αύριο. Αποφάσεις και έμπρακτες λύσεις που θα θωρακίσουν τη ζωή στα νησιά.
Το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι ένα μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά μας, εδώ και χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις αρμοδιότητες και τη δύναμη των τοπικών μας κοινωνιών. Είναι ένα πρόβλημα εθνικό και πανευρωπαϊκό.Ένα θέμα που δεν μπορεί με κανέναν τρόπο ούτε να αλλοιωθεί αλλά και ούτε να αναλωθεί σε fake news. Ένα ζήτημα που αποτυπώνεται σε εκατομμύρια, σε ανθρώπινο πόνο, σε δυστυχία και ιστορική αδικία.Ως Δημοτική Αρχή είμαστε εδώ με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτουμε για να υποστηρίξουμε το νησί μας και τους ανθρώπους μας.
Εμμένουμε με δύναμη, σθένος και αποφασιστικότητα στις αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου και επαναλαμβάνουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας πως η ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει. Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών πρέπει να μην υπερβαίνει τους 500 και να προχωρούν χωρίς χρονοτριβή οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης.
Αυτά απαιτούμε, αυτά δικαιούμαστε

Λέρος 

Τεράστια ήταν και η συμμετοχή στην διαμαρτυρία των κατοίκων της Λέρου, για το μεταναστευτικό. Ο Δήμαρχος Μιχάλης Κόλιας δήλωσε:
«ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΓΚΑΡΔΙΑ ΤΟΝ ΛΕΡΙΑΚΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΛΕΡΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ!! Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ.»

Σάμος 

Στην πανσαμιακή συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία Πυθαγόρα, με παρουσία πλήθους κόσμου από όλη τη Σάμο, το μήνυμα ήταν σαφές  προς την κυβέρνηση εκφράζοντας  την έντονη δυσαρέσκειά τους, αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα που ταλανίζει το νησί πάνω από πέντε χρόνια και έχει υποβαθμίσει την ζωή και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τους.
«Φτάνει πια, έως εδώ. Τα νησιά μας δεν θα γίνουν αποθήκες ψυχών» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Βασίλης Πανουράκης και ζήτησε από όλους να συμβάλουν ώστε η Σάμος να ακουστεί πως είναι ένα όμορφο νησί και ασφαλής προορισμός.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης είπε: «Είμαστε εδώ, όλη η Σάμος, ενωμένοι, διεκδικούμε και απαιτούμε. Είμαστε κοντά στη Χίο, στη Μυτιλήνη και παλεύουμε όλοι μαζί, διεκδικούμε και απαιτούμε τα αυτονόητα. Να επανέλθει η κανονικότητα στον τόπο μας και απαιτούμε να αισθανόμαστε ασφαλής στον τόπο μας. Μας προκαλεί η συμπεριφορά των ΜΚΟ, δεν μπορεί να σουλατσάρουν σε όλο το νησί, να βάζουν κανόνες, να κάνουν ότι θέλουν. Είμαστε εδώ για να πείσουμε προς κάθε κατεύθυνση. Και ο αγώνας δεν πάει στράφι και άδικα. Πρέπει όλοι μαζί, συσπειρωμένοι, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Όλοι μαζί να παλέψουμε για τον τόπο μας, να πάρουμε πίσω τα νησιά μας, να αποκατασταθεί η καθημερινότητα και να νοιώθουμε ασφαλής στον τόπο μας».
Η συγκέντρωση έκλεισε με χαιρετισμό του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργου Στάντζου.
«Είμαστε όλοι εδώ σε μια άλλη χρονική στιγμή, σε μια στιγμή με άλλα χαρακτηριστικά του θέματος. Το θέμα έχει εξελιχθεί. Μιλάμε για συνειδητή πάκτωση του πληθυσμού στο νησί μας. Συνειδητή επιλογή της Ε.Ε. Πρέπει να επανέλθει η κατάσταση στην κανονικότητα. Να επανέλθει στο όριο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στο νησί μας θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων μας. Τα νησιά μας και την πατρίδα δεν τη φυλάνε όπλα, τα φυλάμε εμείς. Οι ψυχές μας είναι η ασπίδα του έθνους. Ζούμε ιστορικές στιγμές με πολλές κρίσεις στην περιοχή μας. Οι ψυχές όλων μας είναι η ασπίδα του έθνους. Ζητάμε και απαιτούμε εδώ και τώρα να επιλύσουν το μεγάλο εθνικό θέμα του μεταναστευτικού. Το οφείλουν απέναντι στην πατρίδα. Η εθνική συνεννόηση και ο δυναμισμός, στην πράξη θα διαχειριστεί την κατάσταση που καθημερινά οξύνεται.
Ζητάμε απεγκλωβισμό, η προθεσμία πέρασε άπρακτη. Μερικές εκατοντάδες αθροίστηκαν στο κολαστήριο των νησιών. Ζητάμε το κλείσιμο του ΚΥΤ, δεν κάνουμε πίσω ούτε γραμμή. Δεν δικαιούται κανείς να κουνάει το δάχτυλο του ανθρωπισμού στους νησιώτες. Διεκδικούμε τα σύνορά μας.
Σήμερα ζητάμε τα αυτονόητα. Εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Στέλνουμε θετικά μηνύματα αισιοδοξίας και ενότητας. Το μαγικό και προικισμένο από την αρχαιότητα νησί μας δεν θα κρατήσει για τον εαυτό του αυτό το παρόν. Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Εδώ και τώρα ευρωπαϊκή παρέμβαση για να απεγκλωβιστούν οι μετανάστες. Να φυλαχτούν τα σύνορα της Ελλάδας και η Frontex να τοποθετηθεί στα τούρκικα παράλια. Το θάρρος της γνώμης μας αποτελεί το όχημα για να διεκδικήσουμε αυτά που αξίζουμε. Προχωράμε μπροστά.
Η Σάμος απαιτεί όχι αντίδωρα και αντιπαροχές για να γίνει ανοιχτή φυλακή. Ζητάμε αποζημίωση για τις ζημιές που έχουμε υποστεί από το 2015 και μετά. Θέλουμε ζωή στο νησί μας. Απαιτούμε ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής στη Σάμο, εκεί που είναι το ΚΥΤ, μέτρα για επιχειρήσεις, ρύθμιση χρεών για όλους μας. Απαιτούμε και θα κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Ο δυναμισμός και η αυταπάρνηση θα έχουν αποτέλεσμα», είπε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.

Σήμερα  Πέμπτη οι δήμαρχοι των νησιών μαζί με τον περιφερειάρχη θα μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Πηγή lesvosnews.net – politischios.gr – samos24.gr