Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Αχλαδινή, Ελαφοχώρι, Πυργίσκος Καβάλας:Τα λησμονημένα ολοκαυτώματα της φασιστικής κατοχής




 Θ. Μαλκίδης 

Αχλαδινή, Ελαφοχώρι, Πυργίσκος Καβάλας:Τα λησμονημένα ολοκαυτώματα της φασιστικής κατοχής

Η είσοδος των Ναζί και των Βουλγάρων, Ιταλών και Αλβανών συνεργατών τους στην Ελλάδα το 1941  σηματοδοτούσε  την απαρχή των μεγάλων εγκλημάτων που έκαναν όλη την Ελλάδα ένα Ολοκαύτωμα. 
Εγκλήματα που σε αφήνουν έκπληκτο για τη μανία και τη διαστροφή με την οποία σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν: Ομαδικές εκτελέσεις, βιασμοί γυναικών, κλείσιμο γυναικών και παιδιών σε σχολεία και εκκλησίες και πυρπόληση, κάψιμο ζωντανών ανθρώπων,  σφαγή βρεφών, νηπίων, νεογέννητων ..... . 


Έχουμε τονίσει ότι τα Ναζιστικά εγκλήματα είναι συνέχεια των Τουρκικών- Κεμαλικών που δεν τιμωρήθηκαν, είναι συνέχεια των Βουλγαρικών διώξεων  εναντίον των Ελλήνων, των Ελληνίδων και των παιδιών της Θράκης, που επαναλήφθηκαν επειδή δεν τιμωρήθηκαν.    Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι Ναζί εγκλημάτισαν εναντίον των διασωθέντων που είχαν δολοφονήσει οι δάσκαλοί τους Κεμαλικοί και Βούλγαροι: Χορτιάτης, Κερδύλλια, Μεσόβουνοι, Πύργοι, Ελευθεροχώρι, Ερμακιά, Νέα Αγχίαλος, Αχλαδινή, Ελαφοχώρι, Πυργίσκος. 

Η εκκαθαριστική επίθεση των Βουλγάρων τον Ιούνιο του 1944 περιελάμβανε συλλήψεις, φυλακίσεις  εκτελέσεις, βιασμούς, τρομοκρατία,  λεηλασία, πυρπολήσεις χωριών, σπιτιών ανταρτών, καθώς και εκκενώσεις ολόκληρων ορεινών χωριών.

Η περίπτωση των ορεινών χωριών της Αχλαδινής, του Ελαφοχωρίου και του Πυργίσκου του Δήμου Νέστου  αποτελεί ένα ακόμη αποσιωπημένο έγκλημα των συνεργατών των Ναζί,  Βουλγάρων,  τον Ιούνιο του 1944.  Οι κάτοικοί των παραπάνω οικισμών, πρόσφυγες από τον Πόντο και την λοιπή Μικρά Ασία, αφού σώθηκαν από το Ολοκαύτωμα των Δασκάλων Κεμαλικών  πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος από τους μαθητές Ναζί και άλλους φασίστες και τα χωριά τους λεηλατήθηκαν, πυρπολήθηκαν και  καταστράφηκαν ολοσχερώς, στην εκκαθαριστική επιχείρηση των Βουλγάρων,  στις αρχές  Ιουνίου του 1944.
 Η εκτέλεση των  18 ανδρών της Αχλαδινής  οι οποίοι οδηγήθηκαν από τους Βουλγάρους σε  διάφορα μέρη ( Ζαρκαδιά,μεταλλείο Μακρυχωρίου,και Ερέν Δερέ) και εκτελέστηκαν είναι το αποκορύφωμα ενός ακόμη Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα. 

Οι εκτελεσθέντες είναι οι εξής: 
Βασιλειάδης Δημοσθένης του Παύλου,

Βασιλειάδης Αλέξανδρος του Δημοσθένη,

Βασιλειάδης Παύλος του Δημοσθένη,

Βασιλειάδης Μιλτιάδης του Ιωακείμ,

Βεργίδης Κωνσταντίνος του Δημητρίου,

Γεωργιάδης Γεώργιος του Κωνσταντίνου,

Γιαμουρίδης Πρόδρομος του Αντωνίου,

Γιαμουρίδης Ηρακλής του Προδρόμου,

Γιαμουρίδης Αντώνιος του Προδρόμου,

Καζαντζίδης Λάζαρος του Ελευθερίου,

Καλεάδης Κοσμάς του Κωνσταντίνου,

Κεσκεσιάδης Αντώνιος του Σάββα,

Μελίδης Δαμιανός του Ευθυμίου,

Νικηφορίδης Λάζαρος του Ιωάννη,

Νικηφορίδης Ιορδάνης του Λαζάρου,

Νικηφορίδης Δημήτριος του Ιωάννη,

Σταμποτός Γεώργιος του Εμμανουήλ,


Σταθερόπουλος Πρόδρομος του Γεωργίου.

Η Αχλαδινή, το Ελαφοχώρι, ο Πυργίσκος, είναι τρεις ακόμη μαρτυρικοί  τόποι από τους πάνω από 1170 όπου έχουν διαπράξει εγκλήματα οι Ναζί και οι συνεργάτες τους φασίστες Ιταλοί, Βούλγαροι, Αλβανοί καθώς και Έλληνες δωσίλογοι.

Μία ακόμη Τραγωδία χωρίς Κάθαρση....