Εις μνήμην!
Έφυγαν από τη ζωή δύο ακόμη εκλεκτοί συμπατριώτες μας, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας τον μοιραίο Δεκέμβρη του ’43 στα Καλάβρυτα.
Πρόκειται για την Αμαλία Βάγια- Σπυροπούλου, θυγατέρα του Γεωργίου Βάγια, κτηματία που εκτελέστηκε από τους γερμανούς στις 13-12-1943 σε ηλικία 27 ετών και της Ευθυμίας Βάγια, το γένος Καϊγιάφα από τον Πριόλιθο Καλαβρύτων.
Και τον Κωνσταντίνο Μπαρούμη, γιο του Νικολάου Μπαρούμη λιγνιτωρύχου, από τα Βίταλα Κύμης, που εκτελέστηκε από τους γερμανούς στις 13-12-1943 σε ηλικία 24 ετών, και της Ανδρονίκης Δούβου από τους Α.Λουσούς Καλαβρύτων.
Στις 13 Δεκεμβρίου 1943 μαζί με τις μανάδες τους, οι οποίες διάνυαν περίοδο λοχείας, και τα αδέρφια τους βρέθηκαν ανάμεσα στα έγκλειστα γυναικόπαιδα στο Δημοτικό Σχολείο, όπου, μετά τον βίαιο διαχωρισμό και τον αποχωρισμό από τους πατεράδες τους, κλείστηκαν και κρατήθηκαν σε κατάσταση ομηρίας από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, μέχρι οι τελευταίες να ολοκληρώσουν το εγκληματικό τους έργο στον Λόφο του Καπή, ήτοι την εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού της πόλης.
Τα παιδιά, αυτά που επέζησαν, από πολύ νωρίς γνώρισαν τη βία, τον θάνατο, την ορφάνια και τον όλεθρο. Βίωσαν την εγκατάλειψη, τη στέρηση, την οδύνη. Ψυχικά παιδικά τραύματα, ανεξίτηλες σκηνές δυστυχίας, σπαραξικάρδια βιώματα αβάσταχτου πένθους: αυτοί ήταν οι συνοδοιπόροι της «σημαδεμένης» τους ζωής…
Ωστόσο, πορεύτηκαν στην ζωή όρθιοι, με λεβεντιά. Πάλεψαν καρτερικά και θαρραλέα στα δύσκολα χρόνια. Δεν πτοήθηκαν. Δεν υπέκυψαν. Στάθηκαν στα πόδια τους, αγωνίστηκαν ηρωικά και δημιούργησαν.
Πριν λίγες ημέρες πέρασαν την πύλη της αιωνιότητας και καταγράφηκαν στη Βίβλο της συλλογικής μας μνήμης. Αιωνία τους η Μνήμη.
Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους.
Φωτο1 η Αμαλία Βάγια- Σπυροπούλου [αριστερά] με την αδελφή της Γεωργία και με τη μητέρα της, χήρα Ευθυμία Βάγια.
Φωτο2 ο Κωνσταντίνος Μπαρούμης στην αγκαλιά του εκτελεσθέντα πατέρα του, Νικολάου Μπαρούμη, πριν την Καταστροφή, [αριστερά] η μητέρα του, χήρα Ανδρονίκη Μπαρούμη [δεξιά] η θεία του Διαμαντούλα Δούβου.
Πηγή :Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινου Ολοκαυτώματος