Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

«Να τα βρείτε με την Τουρκία για να μην έχετε ‘θερμά’ επεισόδια σαν τα Ίμια»


γγ

Δηλώσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ με τις οποίες  εξίσωσε την Ελλάδα με την Τουρκία στο ζήτημα των προκλήσεων ! 

Το ΝΑΤΟ οφείλει να κάνει τα πάντα ώστε να αποφύγει μια κλιμάκωση που θα μας επιστρέψει στη δεκαετία του ‘90, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.


Μάλιστα ο κ. Στόλτενμπεργκ που είχε προσκληθεί στο Κολλέγιο της Ευρώπης, κατόπιν πρόσκλησης της πρυτάνεως Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφέρθηκε ειδικά στο σκηνικό έντασης του τελευταίου χρόνου στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Υπάρχουν προφανείς διαφορές, αλλά νομίζω πως το σημαντικό για εμένα είναι να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ, ως πλατφόρμα για να περιορίσουμε τις διαφορές, να μειώσουμε την ένταση, να προλάβουμε μια κλιμάκωση», τόνισε ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ.

«Όσον αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διαφορές μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, τις περασμένες εβδομάδες, μήνες είδαμε τουλάχιστον κάποια θετικά βήματα», υποστήριξε αναφερόμενος στην υπόσχεση της Τουρκίας να αποσύρει το Oruc Reis!

 

Αναφερόμενος στα γεγονότα των Ιμίων το 1996 υπογράμμισε ότι «καταφέραμε στο ΝΑΤΟ να ιδρύσουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης.  Γιατί χρειάζεται να αποφύγουμε κάτι τέτοιο (κλιμάκωση) όταν βλέπουμε ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να αποφύγουμε επιστροφής τη δεκαετία του ‘90. Το ‘90 παρόμοια ένταση κατέληξε σε απώλειες και πτώσεις αεροσκαφών. Και αυτό ήταν πολύ σοβαρό». (σ.σ. απίστευτη δήλωση εξίσωσης)

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να ξανασυμβεί. Και γι’ αυτό δημιουργήσαμε τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης όπου στρατιωτικοί ειδική από την Ελλάδα και την Τουρκία συναντώνται, ακύρωσαν κάποιες ασκήσεις και συμφώνησαν σε βασικές διαδικασίες επικοινωνίας ώστε να προσπαθήσουν να αποτρέψουν κάτι τέτοιο» συνέχισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν ισχυρίζομαι πως έχουμε λύσει τα προβλήματα, αλλά υποστηρίζω πως δεδομένης της αξίας της Συμμαχίας, όταν βλέπουμε σοβαρές διαφορές, πρέπει να επιχειρούμε να τις λύνουμεαν όχι τουλάχιστον να προσπαθούμε να την αποτρέψουμε από το να εξαπλωθεί και να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.