Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα !



Θ. Μαλκίδης 

Αναγνώριση της Γενοκτονίας τώρα !

Επιστολή  για την  αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, μαζί με το βιβλίο μου «The Greek Genocide»,  απέστειλα προς τον  Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Γερουσιαστή της Πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ Ρόμπερτ Μενέντεζ,  ο οποίος έχει προωθήσει στη Γερουσία την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων  με το ψήφισμα S.Res.150 και έχει συνεργαστεί με βουλευτές για το αντίστοιχο  ψήφισμα H.Res.296 στο Κογκρέσο.

Με την  επιστολή ζητώ τις ενέργειες του Γερουσιαστή για να προωθήσει την πράξη αναγνώρισης- επικύρωσης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως συνέβη  και στην περίπτωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Μπροστά στην άρνηση και την προπαγάνδα της Τουρκίας και την αδιαφορία και την ολιγωρία της  Ελλάδας, οι πολίτες οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους !

Η επιστολή αναφέρει  τα εξής:



«Αξιότιμε κύριε Μενέντεζ

Αρχικώς σας συγχαίρω για την έντιμη πολιτική στάση σας  για τα  ζητήματα ιστορικής αλήθειας, καθώς και για το θάρρος και τη διαρκή σας προσπάθεια να  υπερασπίζεστε τη Μνήμη και την Αλήθεια και ειδικότερα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων  με το ψήφισμα S.Res.150 και με το ψήφισμα H.Res.296 .

Όπως γνωρίζετε,   περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες    εξολοθρεύθηκαν από το Τουρκικό κράτος στο χρονικό διάστημα 1908-1923.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αντιμετώπισαν τις δολοφονίες, το βιασμό, την καταστροφή των οικιών και των εκκλησιών, το  50% του Ελληνικού  πληθυσμού  δολοφονήθηκε και πάνω από 1.300.000 έγιναν πρόσφυγες.  

Τα αρχεία διαφόρων χωρών, ανάμεσα σ΄αυτές και της δικής σας, με πιο γνωστά τα κείμενα  του διπλωματών Μοργκεντάου και  Χόρτον,  δείχνουν ότι η κυβέρνηση των  Νεότουρκων και του Κεμάλ εξολόθρευσε τους Ελληνικούς πληθυσμούς υπό τη μορφή σφαγών, πορειών θανάτου και μαζικών εκτοπίσεων και οδήγησαν στο θάνατο περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Το 2007, η διεθνής ένωση ακαδημαϊκών για τη μελέτη της Γενοκτονίας (International Association for Genocide Scholars- IAGS), αναγνώρισε  τη Γενοκτονία των Ελλήνων, όπως και των Αρμενίων και των  Ασσυρίων  αναφέροντας, μεταξύ των άλλων,  ότι:

 

«Είναι η πεποίθηση της διεθνούς ένωσης των ακαδημαϊκών για τη μελέτη της Γενοκτονίας ότι η εκστρατεία των Οθωμανών ενάντια στις χριστιανικές μειονότητες της αυτοκρατορίας μεταξύ 1914 και 1923 ήταν  Γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων,  Ασσυρίων  και Ελλήνων».  Η  IAGS  καλεί «την κυβέρνηση της Τουρκίας για να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες ενάντια σε αυτούς τους πληθυσμούς,  να εκδώσει μια επίσημη συγγνώμη και  να λάβει τα απαραίτητα  μέτρα για  την αποκατάσταση».

 

Το 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με έκθεσή του, ζήτησε από  την Τουρκία  να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων  μαζί με αυτήν των Αρμενίων και  απαίτησε την ελευθερία πρόσβασης των μελετητών στα ιστορικά αρχεία, καθώς και «όλα τα σχετικά έγγραφα».

Στις 11 Μαρτίου 2010, το Κοινοβούλιο της Σουηδίας επικύρωσε  το ψήφισμα  αναγνώρισης της Γενοκτονίας των  Ελλήνων, των Αρμενίων και  των Ασσυρίων. Είχαν προηγηθεί δημόσιες δηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων  από την πολιτεία  της Νέας Υόρκης από τους κυβερνήτες George Pataki, Eliot Spitzer, και David Paterson και ακολούθησαν άλλες πολιτείες και κοινοβούλια, όπως της Ολλανδίας, της Αρμενίας, ομοσπονδιακά κοινοβούλια της Αυστραλίας, δήμοι του Καναδά και άλλοι φορείς. Όπως κατανοείτε, υπάρχει ένα μεγάλο σώμα του πολιτικού κόσμου και της  ακαδημαϊκής έρευνας της διεθνούς κοινότητας,  ότι το σχέδιο ενάντια στον Ελληνικό λαό  από την πρώην οθωμανική αυτοκρατορία, ήταν Γενοκτονία.


Σε αντίθεση  με   τις δηλώσεις  Τούρκων πολιτικών και  διπλωματών, η μνήμη  της  γενοκτονίας δεν είναι «αντι-τουρκική» ή «αντι-μουσουλμανική» Οι έντιμοι Τούρκοι με υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, με κίνδυνο της ζωής τους,  υποστηρίζουν την αναγνώριση και την μνήμη  των Οθωμανικών γενοκτονιών.


Το τμήμα της ένωσης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στην Κωνσταντινούπολη, η Επιτροπή κατά του ρατσισμού και της διάκρισης, δήλωσε πρόσφατα ότι η άρνηση Γενοκτονίας είναι μια ενθάρρυνση για να προαγάγει την καταστροφή. Δήλωσε επίσης «την άρνηση της εκμηδένισης ενός έθνους με όλο το κοινωνικό σύστημά του, επαγγέλματα, έργα  τέχνης και η ιστορική κληρονομιά από το ίδιο το κράτος σκόπιμα και με έναν προγραμματισμένο τρόπο, σημαίνει την επικύρωση  του εγκλήματος και  της δικαιολογίας της βίας» και ότι «η άρνηση ενός εγκλήματος ενάντια στην ανθρωπότητα όπως η γενοκτονία δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία της έκφρασης».

 

Το 2008, ένας από τους ιδρυτές της  ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, ο εκδότης και  συγγραφέας Ragip Zarakolu με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί πάρα πολλές φορές, υποστήριξε ότι «οι άνθρωποι που δημοσίευσαν βιβλία για την γενοκτονία   καταδικάζονται» και ότι ο σχετικός τουρκικός νόμος είναι «ασυμβίβαστος με τη δημοκρατία». Ο κ. Zarakolu καταδικάστηκε πάρα πολλές φορές για την έκδοση βιβλίων για την Γενοκτονία ως «έγκλημα προσβολής της τουρκικής εθνικής ταυτότητας».

 

Η ένωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων της Τουρκίας ανέφερε στην παγκόσμια διάσκεψη κατά του ρατσισμού το 2001 ότι «το νομικό και διοικητικό σύστημα της Τουρκίας έχει χτιστεί βάσει της τουρκικής εθνικής ομάδας μόνο…. Το κυβερνητικό σύστημα, στην καλύτερη περίπτωση, δεν αναγνώρισε τους άλλους πολιτισμούς, και, στη χειρότερη περίπτωση, έχει βοηθήσει στην καταστροφή εκείνων των πολιτισμών». Ο συγγραφέας Orhan Pamuk, βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας,  είπε το 2006 ότι υπάρχει μόνο μια «μικρή μειονότητα που αγωνίζεται για τη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή» και ότι στην Τουρκία και αλλού, «ένας συγγραφέας πρέπει να αλλάξει τις λέξεις… με τέτοιο τρόπο για να είναι αποδεκτός».

 

Αξιότιμε κύριε Μενέντεζ,

Είναι βάσιμη  ελπίδα, είναι βεβαιότητα του υπογράφοντα αυτήν την επιστολή, ότι με τις δικές σας ενέργειες σύντομα ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα  προβεί σε  δήλωση αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων, επικυρώνοντας τα σχετικά ψηφίσματα της Γερουσίας και του Κογκρέσου.

 

Αφού σας συγχαρώ για ακόμη μία φορά για τις προσπάθειές σας και ειδικότερα  για το σθένος και την πίστη σας ότι η προπαγάνδα και το ψεύδος δεν μπορούν να νικήσουν την αλήθεια και το δίκαιο, σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και  προσδοκώ στη συνεργασία  για την  αναγνώριση της Γενοκτονίας  των Ελλήνων.

 

Με εκτίμηση

Θεοφάνης Μαλκίδης

Δρ Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών

Απόγονος θυμάτων και διασωθέντων της Γενοκτονίας

H σημερινή μου συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό σταθμό Μετρόπολις Θεσσαλονίκης Μακεδονίας από το  1:39