Τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης εκφράστηκαν στο διεθνές σεμινάριο
Τα προβλήματα της Μουσουλμανικής Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης εκφράστηκαν στο διεθνές σεμινάριο «Παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι Μουσουλμάνοι».
Τα προβλήματα που βιώνει η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης εκφράστηκαν την πρώτη μέρα του σεμιναρίου με θέμα «Παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αντιμετωπίζουν οι Μουσουλμάνοι και οι Μειονότητες», το οποίο διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 16-17 Φεβρουαρίου, με τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ανεξάρτητης Μόνιμης Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Στις ομιλίες που έγιναν στο σεμινάριο, τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας εξέφρασαν τις αδικίες που υφίστανται οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης και τόνισαν ότι πρέπει να αντιδράσουν έντονα στις αδικίες αυτές.
ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: «ΠΡΕΠΕΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος παρακολούθησε το σεμινάριο με θέμα «Παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν οι Μουσουλμάνοι και οι Μειονότητες» μέσω βίντεο, επισήμανε ότι η λαϊκίστικη ρητορική υποκινεί τη βία κατά των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.
Ο Τσαβούσογλου σημειώνοντας ότι σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης άρχισαν να γίνονται νομικά βήματα γι’ αυτό, δήλωσε τα εξής: «Αυτά τα βήματα και η πολιτική γλώσσα που χρησιμοποιείται σχεδόν νομιμοποιούν την Ισλαμοφοβία. Η δυτική σκέψη είναι μία αντίληψη που βλέπει την πρόοδο της κοινωνίας στον ανταγωνισμό και τη σύγκρουση. Η αποικιοκρατία προβάλλει τη σύγκρουση μεταξύ των φυλών, ο Μαρξισμός τη σύγκρουση μεταξύ των τάξεων, ο ακραίος εθνικισμός τη σύγκρουση μεταξύ των εθνών και η θέση του Huntingtonτη σύγκρουση μεταξύ των πολιτισμών. Από την άλλη, ο δικός μας πολιτισμός υπογραμμίζει την αρμονία, το σεβασμό και την αλληλεγγύη.»
Ο Τσαβούσογλου τονίζοντας ότι σε πολλές πόλεις της Ευρώπης η οικοδόμηση τεμενών ή η διατήρηση αυτών που υπάρχουν ανοιχτά έγινε σοβαρό ζήτημα, συνέχισε ως εξής: «Η επίθεση στο Κσρισττσέρτς στη Νέα Ζηλανδία στις 15 Μαρτίου του 2019, έδειξε ότι οι Μουσουλμάνοι σε κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι ασφαλείς. Ένα σημαντικό βήμα είναι ότι το 2020 αυτή η ημερομηνία ορίστηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Ισλαμοφοβίας. Πρέπει όλοι μαζί να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για να γίνει αποδεκτή μία παρόμοια απόφαση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ). Ως Τουρκία έχουμε πρωτοστατήσει σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν ως σκοπό να ακουστεί η φωνή των Μουσουλμάνων.»
Ο Τσαβούσογλου αναφέροντας ότι παρακολουθούν στενά τα περιστατικά ισλαμοφοβίας στον κόσμο και θα τα δημοσιεύσουν ως ετήσια Έκθεση, σημείωσε τα εξής: «Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε μαζί για να προστατεύσουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο. Όλες οι Μουσουλμανικές χώρες έχουν ευθύνη να στηρίξουν τους αδελφούς μας. Πρέπει μαζί να αναζητήσουμε λύση, ιδιαίτερα σε προβλήματα όπως η απομόνωση των Τούρκων της Κύπρου και η στέρηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Φυσικά, μαζί με αυτά πολύ σημαντική είναι και η προστασία των δικαιωμάτων των Ουϊγούρων Τούρκων, των Μουσουλμάνων του Αρακάν και όλων των Μουσουλμάνων αδελφών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε κάθε περιοχή του κόσμου.»
ΣΕΝΤΟΠ: «ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ»
Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ στο μήνυμα που έστειλε μέσω βίντεο για το σεμινάριο, ανέφερε ότι η ισλαμοφοβία, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός βρίσκονται σε άνοδο στο κόσμο.
Ο Σεντόπ δηλώνοντας ότι η εχθρότητα προς τους Μουσουλμάνους έχει μετατραπεί σε κρατική πολιτική, ανέφερε τα εξής: «Τα τελευταία 20 χρόνια γινόμαστε μάρτυρες σε εκδηλώσεις Ισλαμοφοβίας που έχει γίνει μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές ρατσισμού, σε όλες τις περιοχές, στην κοινή γνώμη και στο κράτος, από τα κοινωνικά και παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης μέχρι τους ακαδημαϊκούς, από τους διεθνείς οργανισμούς μέχρι τα δικαστικά όργανα και σε όλα τα μέσα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ελευθερία των ανθρώπων να εκφράζουν τη θρησκεία και την πίστη τους είναι από τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και η διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του ατόμου είναι το πρωταρχικό προτέρημα και καθήκον του κράτους δικαίου.»
Ο Σεντόπ εφιστώντας την προσοχή στις πρακτικές της Ελλάδας στη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης, τόνισε ότι οι χώρες μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας πρέπει να αντιδράσουν έντονα κατά της Αθήνας.
https://gundemgazetesi.com/detayh.php?id=12779
16/2/2022
Σχ. : Οι εκτελεστές τριών γενοκτονιών και μιας πολιτιστικής και πολιτικής γενοκτονίας (Κούρδων) έχουν το θράσος να κατηγορούν την Ελλάδα…