Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Όμηρος των συμμοριών η Σουηδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες



Δέκα χρόνια χρειάζονται για να εξαλειφθούν οι συμμορίες εκτιμά ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνδέει την έξαρση τη βίας με το μεταναστευτικό.



του Δημοσθένη Γκαβέα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας Gunnar Strömmer (Γκούναρ Στρέμερ) προειδοποίησε, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times (10/9), ότι η εξάλειψη της επιδημίας βίαιων εγκλημάτων στη χώρα θα διαρκέσει μια δεκαετία ή και περισσότερο, καθώς οι συμμορίες που απαρτίζονται από μετανάστες οι οποίοι συνδέονται με το εμπόριο και πώληση ναρκωτικών διεισδύουν στα δικαστήρια, στην αστυνομία και τις φυλακές.

Ο Στρέμερ είπε στους FT ότι οι συμμορίες που σχετίζονται με την έξαρση της βίας και την αύξηση των θανάτων από πυροβολισμούς, νοικιάζουν εγκληματίες, ιδίως παιδιά, για να εργαστούν για λογαριασμό οργανώσεων και κρατών που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Σουηδίας «Το ιρανικό καθεστώς χρησιμοποιεί εγκληματικά δίκτυα στη Σουηδία για τη διάπραξη βίαιων ενεργειών κατά άλλων κρατών» στο σουηδικό έδαφος, αναφέρουν σε ανακοίνωση. Αυτά στοχεύουν κυρίως «ισραηλινούς και εβραϊκούς στόχους, δραστηριότητες και συμφέροντα στη Σουηδία».

Μάλιστα είχαν κάνει λόγο ότι ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν και σε άλλες χώρες όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Κάτω Χώρες.

Η Σουηδία των 10,6 εκατομμυρίων κατοίκων, που κάποτε θεωρείτο ο παράδεισος στην Ευρώπη όσον αφορά την ποιότητα ζωής και του κοινωνικού κράτους, τα τελευταία χρόνια μαστίζεται από την έξαρση της εγκληματικότητας, με ένοπλες επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες οι οποίες κοστίζουν τη ζωή όχι μόνο στα μέλη των συμμοριών αλλά και σε αθώους πολίτες. Το ποσοστό των θανάτων από πυροβολισμούς μόλις μέσα σε μια δεκαετία κατέστη το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Αν και ο αριθμός των θανατηφόρων πυροβολισμών έχει μειωθεί κάπως, από το μέγιστο των 62 το 2022 σε 54 πέρυσι και 31 μέχρι στιγμής το 2024, εγκληματολόγοι δηλώνουν στους FT ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά που είναι στο νηπιαγωγείο σήμερα δεν θα διαπράττουν εγκλήματα όταν γίνουν έφηβοι.

«Αυτή είναι μια πολύ ρεαλιστική άποψη σχετικά με τη χρονική προοπτική», δήλωσε ο Στρέμερ και πρόσθεσε ότι τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά και θα χρειαστεί χρόνος για να αντιστραφεί η τάση, τουλάχιστον όσον αφορά τα παιδιά».

«Η βία απειλεί την ασφάλεια και την ελευθερία του κοινού, απειλούν τους δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται για τις κοινωνικές μας υπηρεσίες, προσπαθούν να διεισδύσουν στα δικαστήρια, την αστυνομία, τις φυλακές μας» δηλώνει ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης λέγοντας πως πολλοί από τους δράστες είναι μόλις 13 ετών.

Οι συμμορίες στρατολογούν αυτές τις ηλικίες λόγω των επιεικέστερων ποινών που επιβάλλονται σε νέους κάτω των 18 ετών, ωστόσο η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει πιο αυστηρές τις ποινές για τους ανήλικους επικαλούμενος στατιστικές σύμφωνα με τις οποίες πάνω από το 90% των εφήβων που συνδέονται με συμμορίες και καταδικάζονται σε φυλακές – κέντρα κράτησης για ανηλίκους μετά την αποφυλάκισή τους υποτροπιάζουν.

Επιπλέον οι αρχές της Σουηδίας επισημαίνουν ως πρόβλημα το γεγονός ότι οι εγκληματικές ομάδες εκμεταλλεύονται το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας εις βάρος των Σουηδών φορολογούμενων.

Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι έπειτα από μια δεκαετία και πλέον φιλελεύθερων μεταναστευτικών πολιτικών, από διαδοχικές δεξιές και αριστερές κυβερνήσεις, η σημερινή συντηρητική κυβέρνηση του Ουλφ Κρίστερσον ανέλαβε την εξουσία το 2022 υποσχόμενη την πάταξη των συμμοριών.

Το 2023, σύμφωνα με τον Guardian, ο Κρίστερσον αναφερόμενος στη βία έπειτα από ένα αιματηρό περιστατικό δήλωσε ότι: «Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο».

Όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο και πρέπει να επιδείξει πρόοδο πριν τις επερχόμενες εκλογές του 2026. Άλλωστε η τάση σε χώρες με μεγάλο ποσοστό μεταναστών και αύξηση της εγκληματικότητας είναι οι κυβερνήσεις να συμμορφώνονται με πολιτικές που απέχουν από αυτές του «προοδευτικού χώρου» για να αποφύγουν την τιμωρία των ψηφοφόρων.

Η ειρηνική Σουηδία πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα πραγματικότητα η οποία επηρεάζει και τις γειτονικές της χώρες, όπως τη Δανία, αφού υπάρχει πλέον «διακρατική» συνεργασία μεταξύ των συμμοριών. Για το λόγο αυτό η Σουηδία, η Νορβηγία και η Δανία συμφώνησαν τον Αύγουστο να εντείνουν την περιφερειακή συνεργασία για την καταπολέμηση της βίας των συμμοριών.

«Η πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι όχι μόνο η Δανία, αλλά και μεγάλα τμήματα των Σκανδιναβικών χωρών αισθάνονται τις συνέπειες της μακροχρόνιας αποτυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής στη Σουηδία, και το λαμβάνουμε αυτό εξαιρετικά σοβαρά υπόψη», δήλωσε στις 15 Αυγούστου μετά τη συνάντηση με τους Σκανδιναβούς ομολόγους ο υπουργός Δικαιοσύνης της Δανίας Peter Hummelgaard σε συνέντευξη Τύπου.

Πολλοί αναλυτές αποδίδουν το φαινόμενο στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων όταν το 2015 η χώρα άνοιξε τα σύνορα σε περισσότερους από 160 χιλιάδες μετανάστες από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς μέσα σε λίγα χρόνια απέκτησε ιθαγένεια χωρίς ωστόσο να ισχύουν οι προϋποθέσεις να μάθουν τη γλώσσα ή την ιστορία του τόπου. Τα επόμενα κύματα των μεταναστών εγκαταστάθηκαν και αυτά στα προάστια οικισμών τα οποία μετατράπηκαν σε γκέτο με δικούς τους κανόνες.

Σε συνέντευξή της στη HuffPost Greece, το 2022, η κουρδικής καταγωγής Αμινέ Κακαμπάβε, τότε ανεξάρτητη βουλευτής στο Σουηδικό Κοινοβούλιο εξηγούσε πως είχε έρθει σε σύγκρουση με το «Αριστερό Κόμμα», το οποίο δεν άντεξε τις τοποθετήσεις της για τα «εγκλήματα τιμής» στις κοινότητες των μεταναστών και των προσφύγων. Η Κακαμπάβε που είχε προκαλέσει την οργή του Ερντογάν κατήγγειλε τον ισλαμικό φονταμελισμό, τις ενδοφυλετικές συγκρούσεις και την καταπίεση των γυναικών σε αυτές τις κοινότητες, που όπως έχει δηλώσει αφήνονται στην μοίρα τους από τις σουηδικές αρχές, λέγοντας πως δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν από τη Βαγδάτη ή τη Δαμασκό.

Έτσι πριν το συνειδητοποιήσουν οι Σουηδοί, μια νέα γενιά χωρίς προοπτικές είχε μεγαλώσει εκεί φθονώντας την πλούσια Σουηδία χωρίς όμως να μπορεί να ταυτιστεί μαζί της, όπως οι μετανάστες προηγούμενων ετών. Την ίδια ώρα το έγκλημα αν και αυξανόταν οι αρχές δεν το απέδιδαν σε κάποια ομάδα υπό το φόβο να μην κατηγορηθούν ότι κάνουν διακρίσεις μεταξύ Σουηδών και «μεταναστών».

Αλλοι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει βία η οποία προέρχεται από ομάδες αποκλεισμένων, αλλά παράλληλα τονίζουν ότι οι θάνατοι από τη χρήση ναρκωτικών υπερβαίνουν κατά εκατοντάδες εκείνους που προέρχονται από πυροβολισμούς. Αρα, τονίζουν, έχει να κάνει με το πόσο βολικό είναι το ανάλογο πολιτικό αφήγημα. Με λίγα λόγια, σημειώνουν, η αδυναμία ενσωμάτωσης αυτών των κοινωνικών ομάδων επέτρεψε τη δημιουργία μιας κοινωνικής τάξης διαμορφωμένης από μια κουλτούρα οργής και βίας.

Όμως στο τέλος της ημέρας οι θεωρίες δεν αγγίζουν τους πολίτες οι οποίοι νιώθουν ανασφαλείς και βλέπουν τις κοινωνίες τους πολωμένες με το φυλετικό – μεταναστευτικό να συμπαρασύρει σε σύγκρουση και το πολιτικό.

Πηγές: FT, Guardian, HolisticNews, Euractive, BBC