Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Στρατιώτης Βασίλειος Ραχούτης

 


Στρατιώτης ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ ΡΑΧΟΥΤΗΣ:


 ΈΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΣ ΉΡΩΑΣ!!! 


ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!


Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000 το Εξπρές Σάμινα αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά με 533 άτομα, από τα οποία τα 472 ήταν επιβάτες και τα υπόλοιπα 61 πλήρωμα. Περί τις 22:00, ενώ το πλοίο πλησιάζει να προσεγγίσει το λιμάνι της Παροικιάς Πάρου με ανέμους 8 μποφόρ, 2 μίλια ανοικτά της Πάρου, προσκρούει με ταχύτητα 18 κόμβων, στις νησίδες Πόρτες Πάρου με συνέπεια το πλοίο να υποστεί ρήγμα στα δεξιά ύφαλα του, μήκους περίπου τριών μέτρων, στη βάση του δεξιού πτερυγίου ευστάθειας, το νερό να κατακλύσει το μηχανοστάσιο του πλοίου, παίρνοντας γρήγορα κλίση προς τα δεξιά και μετά 25 λεπτά να βυθιστεί. Το πλήρωμα είχε παραλείψει να κλείσει όλες τις υδατοστεγείς πόρτες με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να κατακλύσουν το πλοίο, μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Από τη στιγμή που εκείνο πήρε κλίση προς τα δεξιά, τα πάντα είχαν τελειώσει.


Μεγάλος πανικός προκλήθηκε στους επιβαίνοντες λόγω της συσκότισης στο πλοίο από ηλεκτρική βλάβη, καθώς δεν λειτούργησε ούτε η εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια αλλά και από την απουσία ειδοποίησης της σειρήνας έκτακτης ανάγκης αλλά και της σχετικής ενημέρωσης από τα φορητά μεγάφωνα του πλοίου, με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες, τρομοκρατημένοι να πηδήξουν στην θάλασσα.


Στο καράβι επιβαίνουν και 21 στρατιώτες, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συνανθρώπους τους. Ανάμεσα τους ο 19χρονος στρατιώτης πεζικού Βασίλης Ραχούτης από τη Φθιώτιδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο άτυχος Βασίλης έσωσε αρκετό κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Λίγο πριν βυθιστεί το πλοίο, ο πατέρας του, τηλεφωνικά, τον παρακαλούσε να το εγκαταλείψει και να σωθεί. Εκείνος όμως δεν το έκανε!! Δεν μπορούσε να εγκαταλείψει αβοήθητους τους συνανθρώπους του.


Ο Βασίλης μαζί με άλλους 20 συναδέλφους του, έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές. Έχασε την ζωή του, παλεύοντας με τα μανιασμένα κύματα, προσπαθώντας να σώσει ένα μωρό, αφού πρώτα είχε σώσει την μητέρα του. Το μωρό σώθηκε, όχι όμως και ο ίδιος. Εκείνος πνίγηκε το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου, έχοντας πρώτα καταφέρει μαζί με τους υπόλοιπους στρατιώτες να σώσει τις ζωές δεκάδων επιβατών. Η τραγωδία του «Εξπρές Σάμινα» άφησε πίσω της 81 νεκρούς.


Θερμές Ευχαριστίες στην μητέρα του Βασιλείου  Ραχούτη, Τόνια Χριστοδούλου,  που μας  θύμισε  με την παραπάνω φωτογραφία,  την ηρωική πράξη του  υιού της, όπως και σε όλους τους πολίτες της Φθιώτιδας, που τιμούν τη Μνήμη Του!! 


Την αγανάκτηση και την οργή μας, προς τους κάθε λογής "υπεύθυνους", αυτού του Τόπου, γιατί φροντίζουν να μην προβάλλεται το Συγκλονιστικό Παράδειγμα Αυτοθυσίας, που κατέθεσε, με τίμημα τη ζωή του, ο Βασίλης Ραχούτης!!).


Από το φίλο δημοσιογράφο Θανάση Χούπη