
Για πέντε μέρες, από τις 15 έως τις 19 Απριλίου, η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού θα χτυπάει στα Σούρμενα της Αττικής όπου για περισσότερα από 100 χρόνια αναβιώνει με σεβασμό στην παράδοση το ταφικό έθιμο.
«Η ιστορική μνήμη και η προσήλωση στα ήθη και τα έθιμα είναι ο ιδανικότερος οδηγός κάθε γενιάς, για να χαράξει την πορεία της στο μέλλον και να διατηρήσει τις ανθρώπινες και πολιτιστικές της αξίες. Ιστορικός Πόντος – Νέα Σούρμενα, μια διαρκής αμφίδρομη σχέση ενός και πλέον αιώνα που φτάνει στις μέρες μας και ζωντανεύει μέσα από ένα μεγάλο πολιτιστικό πενθήμερο, ορόσημο των απανταχού της γης Ποντίων, που περιλαμβάνει πτυχές της ιστορίας και της λαογραφίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με κορυφαίο γεγονός το “ΤΑΦΙΚΟ ΜΑΣ ΕΘΙΜΟ“.
»Έτσι τα Σούρμενα ηχούν και πάλι! Η Ένωση Ποντίων Σουρμένων ως θεματοφύλακας του Ταφικού Εθίμου και γνήσιος εκφραστής της Ποντιακής Παράδοσης σας προσκαλεί και φέτος και σας καλωσορίζει στο ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΝ ΠΑΝΟΫΡ 2026 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα! » σημειώνει μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του, εκ μέρους του ΔΣ, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Στυλ. Σαραφίδης.
Οι φετινές εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Τετάρτη 15 Απριλίου, στις 19:00, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Ποντιακό Μουσείο Σουρμένων που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της περιοχής, με μια εκδήλωση – ζωντανή πολιτική και πνευματική κατάθεση στη μνήμη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Για τον άνθρωπο που ταύτισε τη ζωή του με την ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα μιλήσουν οι:
- Δημήτρης Διακομιχάλης, πρώην δήμαρχος Καλυμνίων
- Θεοφάνης Μαλκίδης.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο ε.α ναύαρχος και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Λυμπέρης.

