ΚΦΥΛΙΣΑΝ ΣΕ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ WEEKEND ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΙΔΕΑ
ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Η ιδέα και ο σχεδιασμός του συνεδρίου των Θρακών στις Φέρρες το 1994 ήταν μια πρόταση μου - πρωτοποριακή σε Ευρωπαϊκό , Παγκόσμιο επίπεδο - για μια άλλου τύπου σχέση του τοπικού με το Παγκόσμιο. Στο βιβλίο μου για την Ελληνική Ποιότητα* αναλύω την σημασία αυτών των θεσμών στις σημερινές συνθήκες της Παγκοσμιοποίησης.
Η προσπάθεια μου αυτή εκφυλίσθηκε από ιδιωτικού τύπου διαχειρίσεις. Άλλος να γίνει Νομάρχης, άλλος Βουλευτής κ.λ.π.. Εντάχθηκε σε πελατειακές κομματικές και κυβερνητικές καλοκαιρινές χρήσεις.
Αυτός ήταν ο λόγος που δεν συμμετείχα στα επόμενα συνέδρια. Επέστρεψα μετά από την επιμονή του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γ. Αλεξανδρή στο συνέδριο της Αλεξανδρούπολης. Εκεί πρότεινα την δημιουργία μιας διαρκούς Γραμματείας του Συνεδρίου. Έγινε δεκτή η πρόταση αλλά έμεινε σε αυτό. Ο σχεδιασμός μου δεν ήταν ένα συνέδριο weekend του Αυγούστου για τους Θρακιώτες εξωτερικούς και εσωτερικούς μετανάστες. Ήταν κάτι πολύ σοβαρό.
Το ερώτημα είναι αν μπορεί το συνέδριο να επανέλθει στην αρχική του σύλληψη και εκκίνηση. Το 1994 ήταν το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός της χώρας.
Ως προέκταση αυτού του συνεδρίου, αυτού του σχεδιασμού έβλεπα ένα επόμενο στάδιο το οποίο δεν προχώρησε γιατί απλώς δεν είχαμε ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου. Θέλω όμως να προτείνω σήμερα αυτόν τον ορίζοντα, αυτόν τον στόχο.
Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα συνέδριο του Ευξείνιου Ελληνισμού. Χωρίς τους Έλληνες η Ευξείνια Θάλασσα, ο Εύξεινος Πόντος θα ήταν πολύ φτωχός. Η Ελληνική παρουσία εκεί δεν είναι μόνο ιστορία είναι πραγματικότητα. Είναι μεγάλοι πληθυσμοί που ζουν σε όλες τις ακτές του Εύξεινου. Είναι οικονομία, είναι κεφάλαιο σχέσεων, είναι πολλά. Η Ευξείνια θάλασσα είναι “ η καθ’ ημάς Θάλασσα”, η “ημετέρα θάλασσα” για να χρησιμοποιήσω έναν όρο του Στράβωνα ή του Πολύβιου αν δεν κάνω λάθος.
Δυστυχώς ίδιες νοοτροπίες και ομάδες εκφύλισαν και τα συνέδρια των Ποντίων. Εκεί σε χειρότερο βαθμό. Είναι παχύσαρκα στους προϋπολογισμούς αλλά φτωχά, ανύπαρκτα στην παραγωγή, στην θετική απόδοση τους. Είναι πλούσια σε αρνητικές αποδόσεις.
Πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή.
*Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Ελληνική Ποιότητα και Ανάπτυξη η Νέα Συμμαχία. Εκδόσεις Στράβων.
Γλυφάδα 17 Ιουλίου 2009
Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη