Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Παμποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας «Αργώ». «ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ» 26-27 και 28 Σεπτεμβρίου στην Καλλιθέα, αφιερωμένο στο έπος του αντάρτικου στον Πόντο.





Το πρώτο Ποντιακό Τριήμερο διοργανώθηκε από τον Σύλλογο τον Σεπτέμβριο του 1986 στην κεντρική πλατεία της Καλλιθέας. H άμεση πολιτισμική και κοινωνική επικοινωνία, η ανάδειξη των μεγάλων και ανοιχτών ζητημάτων, που αποσιωπήθηκαν ή δεν ήταν καν γνωστά στον ελλαδικό χώρο και η ενίσχυση της ιστορικής ταυτότητας, είναι τα κύρια χαρατηριστικά του Ποντιακού Tριημέρου.
Η για πρώτη φορά γνωστοποίηση του σημαντικού, αλλά άγνωστου εθνικού ζητήματος στον ελλαδικό χώρο – του Ελληνισμού στην πρώην Σοβιετική Ένωση, της ιστορικής και κοινωνικής του πορείας, των επιτευγμάτων του και των σταλινικών διώξεων το 1937-1949 (από το 1986 έως και σήμερα…).
Η για πρώτη φορά ανάδειξη της Γενοκτονίας, η απαρχή του αγώνα για την αναγνώρισή της και για την καταδίκη του φυσικού αυτουργού – του τουρκικού καθεστώτος (από το 1986 έως και σήμερα…).
Η ανάδειξη του επερχόμενου (νέο)προσφυγικού ζητήματος, λόγω της αποδόμησης της Σοβιετικής Ένωσης και της ωρίμανσής του στον ελλαδικό χώρο μαζί με τα προβλήματα των Eλλήνων (νέο)προσφύγων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα (από το 1986 έως και σήμερα…).
Ανάδειξη της ιστορίας, της συνέχειας. Απογύμνωση του κρατικού και κοινωνικού ρατσισμού και της νεοελληνικής πραγματικότητας απέναντι σε όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα και άλλα θέματα.
Η χαρακτηριστικά βουβή αφίσα του 1ου Ποντιακού Τριημέρου το 1986 με το κεντρικό σύνθημα-μήνυμα : "Πόντος – Δικαίωμα στην Μνήμη" έδωσε την ηχηρή φωνή για την αφύπνιση. Τα κεντρικά συνθήματα του Ποντιακού Τριήμερου κάθε χρόνο είναι διαφορετικά και επίκαιρα, ίσως και προφητικά, αναδεικνύουν ζητήματα και προβληματίζουν.
Το 1990, στο 5ο Ποντιακό Τριήμερο, φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα χορευτική ομάδα από την περιοχή της Τραπεζούντας του ιστορικού Πόντου, προσκεκλημένη από την "Αργώ". Η παρουσία καλλιτεχνών, συγκροτημάτων και εκπροσώπων από τον ιστορικό Πόντο συνεχίστηκε, όπως και συλλόγων Ποντιακού Eλληνισμού από την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Ως εκδήλωση και ως δραστηριότητα έχει ξεχωριστή σημασία και περιεχόμενο, την δική του ιστορία και βαρύτητα. Αποτελεί τρόπο έκφρασης μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της πόλης και όχι μόνο. Στην γένεσή του αποτέλεσε την πρώτη τριήμερη, υπαίθρια, κοινωνική, πολιτισμική εκδήλωση των ποντίων στην Eλλάδα. H επίπονη δουλειά και κυρίως η μαζική ανταπόκριση του κόσμου το ανέδειξαν στις πιο δυναμικές και μεγάλες εκδηλώσεις.
Από το πρώτο Τριήμερο, το 1986, ζητήθηκε για πρώτη φορά να στρέψει το κράτος την προσοχή στον Ελληνισμό στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στον Ιστορικό Πόντο και στους Έλληνες (νέο)πρόσφυγες την Eλλάδα, που αποτελούν σημαντικό τμήμα του πληθυσμού και της Kαλλιθέας.
Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του δύσκολου και πρωτοποριακού κοινωνικού, ιστορικού και πολιτισμικού έργου του συλλόγου, όπου άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό βρίσκουν έκφραση στον κοινωνικό, πολιτισμικό, ιστορικό, ιδεολογικό, πολιτικό και άλλους τομείς της ταυτότητάς τους. Τρόπος συνάντησης, γέφυρα επικοινωνίας, τόπος μεταλαμπάδευσης στους νεότερους των μοναδικών πολιτισμικών χαρακτηριστικών. Η αντίθεση, που φέρει τόνωση και διέξοδο στην ασφυκτική πίεση της ισοπέδωσης και της λήθης.
Στην επιτυχία του Ποντιακού Τριημέρου συμβάλει καθοριστικά η ένθερμη συμμετοχή πολλών ποντιακών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οργανοπαιχτών, καλλιτεχνών, θεατρικών ομάδων, νέων, παιδιών και οπωσδήποτε η πολύ δουλειά μέσα από τον σύλλογο.
Παραδοσιακά χορόντας και τραγωδίας, ομιλίες για ζητήματα και προβλήματα, Ποντιακό θέατρο, σκετς, ο Πόντος σε συμφωνική μουσική και σε ήχους Τζάζ, ντοκιμαντέρ, παιδικές εικόνες και ζωγραφιές περί Πόντου, η πολύγλωσση ιστορική κειμενο-φωτογραφική Έκθεση του Συλλόγου μας, έθιμα, ποντιακή λογοτεχνία, απαγγελίες από μικρούς και μεγάλους, βιβλία και ηχογραφήσεις, συναπάντημα και χορός για όλους, γεύσεις της Ποντιακής κουζίνας και άλλα… στο «Ποντιακό Τριήμερο» της «ΑΡΓΩ».
Φέτος οι «Πύλες της Αλήθειας» του 24ου Ποντιακού Τριημέρου μιλούν για το ένδοξο αντάρτικο στον Πόντο - τον Απελευθερωτικό Αγώνα σωτηρίας του Ποντιακού Ελληνισμού έναντι της θηριωδίας οθωμανών και τούρκων-κεμαλιστών (1914-1924). Ένας ηρωικός, άνισος αγώνας σωτηρίας του Γένους, που προδόθηκε από αλληθωρίζοντες επί μακρόν ημετέρους κυβερνητικούς του ελλαδικού χώρου, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, υπό το αδιάφορο βλέμμα των ξένων δυνάμεων και αποστολών, που απλά κατέγραφαν το έγκλημα της Γενοκτονίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 7:30 μμ, στο σχολικό συγκρότημα «Ιζόλα» και συνεχίζονται την ίδια ώρα το Σάββατο και την Κυριακή στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα με αναφορές στο αντάρτικο του Πόντου.