Με αισθήματα χαράς, υπερηφάνειας, συγκίνησης αλλά και αναπόλησης, οι Πόντιοι του Έβρου πραγματοποίησαν, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που βρίσκεται στο πάρκο της «Αργώ» στην παραλία της Αλεξανδρούπολης και είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία.
Παρουσία πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων και η συγγραφέας Thea Halo και όλων των τοπικών αρχών, του προσφυγικής καταγωγής Μητροπολίτη Ανθίμου, βουλευτών, δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός» κα Χρυσούλα Δημητριάδου μαζί με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Γιώργο Αλεξανδρή αποκάλυψαν το μνημείο που από δω και στο εξής, όπως οι ίδιοι οι Πόντιοι δήλωσαν, θα αποτελεί σημείο αναφοράς τους.
«Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να κάνουμε τα αποκαλυπτήρια του «Μνημείου Γενοκτονίας των Ποντίων» που αποτελούσε το μεγάλο μας όνειρο. Για εμάς είναι μεγάλη υπόθεση, γιατί μας θυμίζει τους άξιους πρόγονους μας, για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι και εμείς θα είμαστε όμοιοι με αυτούς και θα συνεχίσουμε τους αγώνες τους, όποτε κι αν χρειαστεί» δήλωσε η κα Δημητριάδου.
Με τα ίδια θερμά λόγια για τη σημασία του μνημείου μίλησε και ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Γ. Αλεξανδρής. Επίσης μίλησαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση Αρθούρος Καραγκιοζίδης και ο Φάνης Μαλκίδης, ο οποίος ανέφερε θέματα που αφορούν την σημαντική αυτή υπόθεση για τον Ελληνισμό, τη Γενοκτονία, την οποία θα θυμίζει από εδώ και στο εξής το μνημείο.
Ο γλύπτης, ο Γ. Κικότης, νεοπρόσφυγας Πόντιος από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που φιλοτέχνησε το έργο χρειάστηκε για την ολοκλήρωση του έξι μήνες περίπου και τα υλικά που χρησιμοποίησε είναι μπρούντζος και μάρμαρο. «Έφτιαξα αυτό το έργο θέλοντας να περάσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Το μνημείο αυτό είναι αφιερωμένο όχι μόνο στους Πόντιους αλλά σε όλους τους Έλληνες» δήλωσε ο γλύπτης του έργου κ. Γιώργος Κικότης.
Το μνημείο αποτελείται από τρία διαφορετικά μέρη. Το κυρίως άγαλμα παριστά τον Πόντιο αγωνιστή ντυμένο με την πολεμική στολή του και συμβολίζει όλους εκείνους τους Πόντιους που αγωνίστηκαν για να κρατήσουν τα εδάφη τους.
Στην αριστερή πλευρά του υπάρχει μια παράσταση που εικονίζει το διωγμό των Ποντίων από τις πατρίδες τους, στην οποία μπροστά πηγαίνει ο ιερέας του χωριού και από πίσω του ακολουθούν τα γυναικόπαιδα ενώ από πάνω, τους προστατεύει στο ταξίδι τους για τις νέες πατρίδες η Παναγία Σουμελά. Στη δεξιά πλευρά του μνημείου υπάρχει μια παράσταση από τη σύγχρονη ζωή των Ποντίων που χορεύουν τον Πυρρίχιο χορό, δηλαδή τον πολεμικό τους χορό.