Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Μνήμη Μικράς Ασίας. Εκδήλωση στην Καβάλα (Εφημερίδα Εβδόμη)




Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση μνήμης για τα 87 χρόνια από την αποφράδα μέρα της Μικρασιατικής καταστροφής και που οργάνωσε ο σύλλογος Μικρασιατών ν. Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας».

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καβάλας μετά τους χαιρετισμούς του προέδρου του συλλόγου Μανώλη Ζαχαρόπουλου, του δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή, του προέδρου του ΤΕΙ Θανάση Μητρόπουλου και του προέδρου του συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Γιώργου Μαυρόπουλου, χαιρέτησαν την εκδήλωση τα δυο τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης.

Η Nansy Horton κόρη του George Horton γενικού πρόξενου των Η.Π.Α. την Σμύρνη την αποφράδα εκείνη μέρα και τον Α’ Γραμματέα της πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Shikeru Kikuma.

Η πρώτη τιμήθηκε για την βοήθεια που προσέφερε ο πατέρας της στην αναγνώριση της Μικρασιατικής καταστροφής αφού ήταν εκεί και την έζησε γράφοντας μάλιστα βιβλίο και περιγράφοντας όλα όπως έγιναν και ο δεύτερος για την συνεισφορά του ανώνυμου Ιάπωνα πλοιάρχου ο οποίος προτίμησε να πετάξει τα εμπορεύματα που μετέφερε στην θάλασσα και να σώσει εκατοντάδες ζωές προσφύγων απομακρύνοντάς τους από τον τόπο της καταστροφής.

Στην συνέχεια προβλήθηκε ένα ντομυμαντέρ του National Geographic από την καταστροφή της Σμύρνης και ο γραμματέας του συλλόγου Κυριάκος Λυκουρίνος ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «ο George Horton, γενικός πρόξενος των Η.Π.Α. στη Σμύρνη 1911-1922» περιγράφοντας την ζωή του Αμερικάνου αυτού φιλέλληνα.

Ακολούθησε η ομιλία του Θεοφάνη Μαλκίδη με θέμα «Ο φιλελληνισμός στη Μικρά Ασία». Στην συνέχεια δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στην κ. Horton και στον κ. Kikuma, ενώ στο τέλος ακουστήκαν παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας από την ορχήστρα και την χορωδία του συλλόγου.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν ο αναπληρωτής νομάρχης Γιώργος Τσαλουχίδης, ο αντινομάρχης Ανδρέας Μπαλίκας ο νομαρχιακός σύμβουλος Κώστας Παπακοσμάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Κούτρας και Κώστας Κουνάκος, ο αστυνομικός διευθυντής Παρασκευάς Μαραπίδης και πολύς κόσμος που γέμισε ασφυκτικά το αμφιθπεατρο του ΤΕΙ.

Την εκδήλωση βοήθησαν η υπερνομαρχία Καβάλας Δράμας Ξάνθης, η νομαρχία Καβάλας, οι δήμοι Καβάλας και Φιλίππων, και το ΤΕΙ.


Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ