Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2009

Σαμοθράκη
Η Σαμοθράκη ή το, από την μυθολογία, νησί του Αιόλου, είναι το ψηλότερο νησί του Αιγαίου και βρίσκεται στο Θρακικό πέλαγος απέναντι από την Αλεξανδρούπολη από την οποία απέχει 28 ναυτικά μίλια. Το όνομά της ίσως να προέρχεται από την όψη του ορεινού της όγκου. Η προελληνική λέξη «σάμος» σημαίνει ύψος και Σαμοθράκη είναι η υψηλή Θράκη. Σε μια έκταση μόλις 178τ.χλμ. αναπτύσσεται το όρος Φεγγάρι ή Σάος, το ‘Ιερό Βουνό’ της αρχαιότητας σε ύψος 1611μ., ενώ ποσοστό 8,4% της επιφάνειας του νησιού βρίσκεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1000μ. Γι’ αυτό και το βουνό αυτό με τα δάση, τα λιβάδια, τις σάρες, τα βράχια και τα ποτάμια του έχει διαμορφώσει την ζωή και τις παραδόσεις των κατοίκων και τις προσδοκίες όλων των ανθρώπων που το επισκέφτηκαν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Εδώ τελούνταν τα Καβείρια Μυστήρια, μυστήρια εφάμιλλα των Ελευσίνιων Μυστηρίων, ενώ ο Όμηρος στην Ιλιάδα φαντάστηκε τον Θεό της Θάλασσας Ποσειδώνα να παρακολουθεί τον Τρωϊκό Πόλεμο «επ’ ακροτάτης κορυφής Σάμου υληέσσης Θρηϊκής» (Ομήρου Ιλιάδα, Ν στ. 10-19).

Με τον υψηλότερο ορεινό όγκο του Αιγαίου να αγγίζει τα 1611 μέτρα, η Σαμοθράκη συνδυάζει το κατάφυτο περιβάλλον της με λίμνες και τρεχούμενα νερά, καταρράκτες και πεντακάθαρες παραλίες. Η πλούσια παράδοση, ο μεγαλειώδης αρχαιολογικός της χώρος, οι ξακουστές από την αρχαιότητα Ιαματικές Πηγές της, οι παραδοσιακοί οικισμοί και οι τοπικές γεύσεις, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο συναίσθημα και μια πραγματικότητα που μένει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη των επισκεπτών.


β) Το Μυστηριακό Νησί
Οι ελάχιστες γνώσεις που έχουμε για τη μυστηριακή ζωή των ανθρώπων του αρχαίου κόσμου, αντλούμενες από τη μυθολογία και τις παραδόσεις δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη το συγκλονιστικό πρόσωπο της υπέρτατης μυθοπλαστικής πηγής. Η Σαμοθράκη, ο ιδανικός χώρος για να νιώσετε το μυστηριακό άγγιγμα ενός αλώβητου τόπου, σας επιφυλάσσει μοναδικές συγκινήσεις ανιχνεύοντας τις ανερμήνευτες πτυχές της. H μεγαλόνησος του Θρακικού πελάγους αποικίσθηκε στα τέλη του 8ου αι. π.X. από Eλληνες - Aιολείς από την Λέσβο ή την Tρωάδα, Iωνες από την Σάμο -, που εγκαταστάθηκαν στην βορειοδυτική ακτή, κοντά στην Παλαιάπολη και στο προελληνικό ιερό των Mεγάλων Θεών, το οποίο προοδευτικά αναδείχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο μυστηριακής λατρείας.

Oι άποικοι της Σαμοθράκης επεξέτειναν την επικράτειά τους στα αντικρυνά παράλια της Θράκης, μεταξύ Έβρου και Iσμάρου: στην ηπειρωτική επικράτεια των Σαμοθρακών, την Σαμοθρακική "περαία", ιδρύθηκε μία σειρά από εμπορικές και οχυρές εγκαταστάσεις -"εμπόρια" και "τείχη"-, όπως η Mεσημβρία, η Zώνη, η Δρύς, η Σάλη, η Tέμπυρα, το Xαράκωμα, που συνέβαλαν στην ευημερία και την γρήγορη οικονομική ανάπτυξη του νησιωτικού κράτους. H άνθηση της Σαμοθράκης συνεχίσθηκε σε όλην την διάρκεια των κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων χάρη στην εύνοια, με την οποία περιέβαλλαν Mακεδόνες βασιλείς, ελληνιστικοί ηγεμόνες και Pωμαίοι αυτοκράτορες το περίφημο ιερό των Mεγάλων Θεών και τα μυστήρια που οργανώνονταν προς τιμήν τους προσελκύοντας τη συμμετοχή μυστών από όλη τη λεκάνη της Mεσογείου.

γ) Η Νίκη της Σαμοθράκης
Η Νίκη της Σαμοθράκης του 190 π.Χ. περίπου, βρέθηκε κοντά στο ιερό των Καβείρων το 1863 από τον Γάλλο πρόξενο Σαμπουαζώ και μεταφέρθηκε στο Λούβρο. Ήταν αφιέρωμα του Δημητρίου του Πολιορκητή μετά την νίκη του στη Κύπρο και είχε τοποθετηθεί πάνω στη πλώρη ενός πλοίου με ανοιχτά φτερά σαλπίζοντας ορμητικά τη νίκη. Είναι φτιαγμένη από πάριο μάρμαρο και έχει ύψος 2,75 μ.


δ) Η θρησκεία των "Μεγάλων Θεών"
Εκείνο που ανέδειξε τη Σαμοθράκη και την έκανε πασίγνωστη στον αρχαίο κόσμο ήταν η μυστηριακή θρησκεία που είχε τις ρίζες της στα προελληνικά φύλα που κατοικούσαν το νησί. Η θρησκεία των "Μεγάλων Θεών", περιλάμβανε στο τελετουργικό της "μυστήρια" στα οποία οι μυημένοι κατατάσσονταν σε δύο βαθμούς: στους "μύστες" και στους "επόπτες". Κυρίαρχη μορφή ήταν η "Μεγάλη Μητέρα" που ονομαζόταν Αξίερος και ταυτιζόταν με τη Δήμητρα και με την οποία συνδεόταν ένας ιθυφαλλικός θεός, πιθανόν σύζυγός της, ο Καδμήλος ή Κάσμιλος που ταυτιζόταν με τον Ερμή.

Την προελληνική αυτή ομάδα θεοτήτων συμπληρώνει, αργότερα, μια δεύτερη που έχει την προέλευσή της στους Έλληνες αποίκους του 7ου αι.π.Χ. Την αποτελούσαν ο Αξιόκερσος και η Αξιόκερσα, χθόνιες θεότητες, παρόμοιες με τον Άδη και την Περσεφόνη. Η θεϊκή ομάδα συμπληρωνόταν από δυο νέους τους Κάβειρους. Η μύηση ήταν προφανώς προσιτή σ' όλα τα φύλλα και τις ηλικίες καθώς και σε ελεύθερους και δούλους.

ε) Η Σαμοθράκη ανά την Ιστορία

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΡΩΜΗ
Όπως συμπεραίνεται από πρόσφατες ανασκαφές στις τοποθεσίες Μικρό Βουνί, Βρυχός και αλλού (Δ..Μάτσας,1995) καθώς και από παλιότερες έρευνες, η Σαμοθράκη πρέπει να κατοικούνταν ήδη από τα προϊστορικά χρόνια και σίγουρα κατά τη νεολιθική εποχή. Το γεγονός αυτό μαρτυρούν και αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή του χωριού Καρυώτες. Οι πρώτοι κάτοικοί της, μικρασιατικής και θρακικής καταγωγής, πρέπει να ήταν και οι εισηγητές της μυστηριακής θρησκείας που αναπτύχθηκε στα μεταγενέστερα χρόνια και καθιέρωσε τη Σαμοθράκη ως ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας.

Η αναφορά της Σαμοθράκης από τον Όμηρο, δείχνει πως το νησί ήταν γνωστό στη μυκηναϊκή εποχή. Πολύ πριν από την εγκατάσταση των Ελλήνων στο νησί κατοικούσαν στοιχεία Καρικά και Θρακικά. Σύμφωνα με αρχαιολόγους G. Fredrich και C. Lemann η εγκατάσταση των πρώτων Ελλήνων στο νησί έγινε μεταξύ 800 π.Χ. -700 π.Χ. από περιοχές της Αιολίας, όπως μαρτυρούν επιγραφές που διασώθηκαν στο νησί. Οι μαρτυρίες ορισμένων πηγών για τον εποικισμό από κατοίκους της Σάμου, αποτελεί υστερογενή ερμηνεία που βασίζεται στα ονόματα Σαμοθράκη και Σάμος.

Η προνομιακή γεωγραφική θέση της Σαμοθράκης, το εμπόριο και οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι , την ανέδειξαν στους αρχαϊκούς χρόνους, σε μια αξιόλογη πόλη – κράτος, με δικό της νόμισμα και πολεμικό στόλο. Η Σαμοθράκη είναι γνωστή στην αρχαιότητα με ποικίλα ονόματα όπως: Σαόννησος, Λευκοσία., Λευκανία, Λευκωνία, Δαρδανία, Ηλεκρίς, Αιθιοπία(Ησύχιος) και κατά τον μεσαίωνα ως Mandrachi, Sanctus Mandrachi, Samathrachi, Samotratia, Σαμάντρα, κλπ. Το βόρειο τμήμα του νησιού, και συγκεκριμένα ο χώρος της σημερινής Παλιάπολης, αποτέλεσε το κέντρο του αρχαίου κόσμου και της μυστηριακής θρησκείας της Σαμοθράκης.

Το νησί οργανώθηκε με βάση τα πρότυπα των ελληνικών πόλεων. Είχε άρχοντα "βασιλέα" και πολίτες οργανωμένους σε πέντε φυλές. θεωρούσε ως προστάτιδα την Αθηνά, έκοβε δικά του αργυρά νομίσματα και κατείχε την απέναντι θρακική ακτή, την Περαία, χώρο ανάμεσα στη Μαρώνεια και την θρακική χερσόνησο. Στη συνέχεια η Σαμοθράκη ακολουθεί την τύχη των άλλων ελληνικών πόλεων, οι οποίες στην αρχή υποτάσσονται από τους Μακεδόνες και αργότερα από τους Ρωμαίους. Ο τελευταίος βασιλιάς της Μακεδονίας, Περσέας, καταφεύγει στη Σαμοθράκη, για να σωθεί αλλά εκεί συλλαμβάνεται από τους Ρωμαίους.

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ελάχιστες και ασήμαντες μπορούν να θεωρηθούν οι πληροφορίες που έχουμε για τη Σαμοθράκη κατά τα μεσαιωνικά χρόνια καθώς και για την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Κύριες πηγές είναι ορισμένοι βυζαντινοί χρονογράφοι και ιδίως διάφοροι ξένοι περιηγητές που καθ' όλον το Μεσαίωνα και τα νεώτερα χρόνια περιέρχονταν τα μέρη της Ανατολής για ποικίλους λόγους και σκοπούς. Έτσι πληροφορούμαστε τον εξανδραποδισμό 2500 κατοίκων των νησιών Ίμβρου, Τενέδου και Σαμοθράκης το 768 μ.Χ. από Σλάβους επιδρομείς και ότι το νησί χρησιμοποιείται ως τόπος εξορίας για βυζαντινούς αξιωματούχους.

Κατά καιρούς δέχεται επιδρομές Σαρακηνών και άλλων πειρατών ιδίως τον 9ο αι μ.Χ. αλλά και τα μεταγενέστερα χρόνια. Την παρουσία των πειρατών υποδηλώνουν τόσο το κάστρο της Χώρας όσο και οι Πύργοι-Βίγλες στην Παλαιάπολη και τον Φονιά.
Το 1430 περέρχεται στην κυριαρχία των Γενουατών Gattilusi.
Το 1479 το νησί υποτάσσεται οριστικά στους Τούρκους.
Τον 17ο αι.μ.Χ. σύμφωνα με μαρτυρίες του μαρκήσιου De Fleury η Σαμοθράκη αριθμεί 800 κατοίκους.

ΤΕΛΗ ΤΟΥ 18ου αι.
Στα τέλη του 18ου αι. φαίνεται ότι η Σαμοθράκη βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση γιατί η απουσία των Τούρκων και κάποια σχετική ασφάλεια συντελούν στην άνθιση της οικονομίας και του πληθυσμού που υπολογίζεται γύρω στους 4.000 κατοίκους. Η ευημερία αυτή διακόπηκε απότομα το 1821 με την ολοκληρωτική καταστροφή του νησιού και την σφαγή του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στην τοποθεσία (Ε)φκάς από τους Τούρκους, όταν οι Σαμοθρακίτες ξεσηκώθηκαν για να απαλλαγούν από τον κατακτητή. Το 1835 αναφέρονται 500 κάτοικοι, που φθάνουν σταδιακά τους 3.500 στις αρχές του 20 αι. η εξάρτηση από την Τουρκία είναι μικρή, αφού ουσιαστικά Σαμοθράκη εξακολουθεί να είναι αυτόνομη και αυτοδιοικούμενη μέχρι την απελευθέρωσή της στις 19 Οκτωβρίου 1912.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ’50 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Το 1951 ο πληθυσμός του νησιού φτάνει στους 4258 κατοίκους. Όμως ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, που οφείλεται στην αιμορραγία της μετανάστευσης, με αρνητικές συνέπειες στην συνοχή του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και την πολιτιστική συνέχεια του νησιού. Σήμερα η Σαμοθράκη έχει 3.083 κατοίκους.Η πολιτιστική κληρονομιά διατηρείται και προβάλλεται χάρη στις προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαμοθράκης και του Δήμου με τις διάφορες εκδηλώσεις και αναβιώσεις παραδοσιακών εθίμων που πραγματοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ιδιαίτερη έμφαση στους καλοκαιρινούς μήνες.

Το νησί απέχει από τη Αλεξανδρούπολη 22 περίπου ναυτικά μίλια.

Αεροπορικώς:
* Aπό την Αθήνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη ή την Καβάλα και από εκεί με το ferry boat μέχρι το λιμάνι της Σαμοθράκης.

Ακτοπλοϊκώς: (Τηλέφωνο τοπικής λιμενικής αρχής: 25510- 41 305)
* Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έξι προγραμματισμένα δρομολόγια την εβδομάδα.


Η Σαμοθράκη σε αριθμούς

Ο Δήμος Σαμοθράκης διοικητικά ανήκει στη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου- Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Αποτελεί ένα και μοναδικό Δήμο από το έτος 1986 που αναγνωρίστηκε ως δήμος με το Π.Δ. 112/14-3-1986 (ΦΕΚ 41/9-4-1986 τεύχος Α΄) έως τότε αποτελούσε κοινότητα. Έκταση και Πληθυσμός.

Η Σαμοθράκη είναι το βορειότερο νησί της Ελλάδας, έχει έκταση 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της είναι 59 χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός του νησιού, κατά την απογραφή του 2001, ήταν 2.723 κάτοικοι. Τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούλιο – Αύγουστο) ο πληθυσμός μαζί με τους επισκέπτες φτάνει και τις 10.000.


ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΑΝΑ ΟΙΚΙΣΜΟ


Σύνολο Ελλάδος, νομοί, δήμοι/κοινότητες,
δημοτικα/κοινοτικά διαμερίσμα και οικισμοί Μόνιμος πληθυσμός Πραγματικός πληθυσμός
2001 1991 2001 1991
ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ 10.934.097 10.223.392 10.964.020 10.259.900
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ 149.283 144.464 149.354 143.752
ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 2.712 3.080 2.723 3.083
Δ.Δ.Σαμοθράκης 2.712 3.080 2.723 3.083
Σαμοθράκη,η 698 769 677 719
Αλώνια,τα 254 555 251 556
Άνω και Κάτω Καρυώται,οι 51 46 52 46
Άνω Μεριά,η 52 98 58 98
Δάφνες,οι 11 13 11 13
Θέρμα,τα 73 65 74 67
Καμαριώτισσα,η 940 777 969 826
Κατσαμπάς,ο 10 11 12 11
Λάκκωμα,το 329 373 329 376
Μακρυλιές,οι 9 18 9 18
Ξηροπόταμος,ο 41 76 39 76
Παλαιόπολις,η 25 21 25 21
Ποταμιά,η 3 0 3 0
Προφήτης Ηλίας,ο 216 258 214 256

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κύρια απασχόληση των κατοίκων του νησιού είναι η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα, κυρίως στην κτηνοτροφία (εκτροφή αιγοπροβάτων) με παράλληλη απασχόληση στην γεωργία αλλά και στη μελισσοκομία. Ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού εργάζονται στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) και στον τριτογενή (τουρισμό, δραστηριότητες δημόσιων ή κοινωφελών υπηρεσιών).Α. Γεωργία/Κτηνοτροφία : Τα 27,3% της συνολικής έκτασης του νησιού αποτελείται από καλλιεργούμενες εκτάσεις και αρδεύεται το 4,6 % Οι κύριες καλλιέργειες είναι οι ελιές, το σκληρό σιτάρι, κριθάρι και σανός και τα τελευταία χρόνια το αμπέλι. Στην κτηνοτροφία κυριαρχεί η κτηνοτροφία των αιγοπροβάτων και με μικτά ποσοστά ακολουθούν τα μικρά ζώα (κυρίως πτηνά).

ΕΚΤΑΣΕΙΣ Δ. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ (ΣΤΡ.) ΕΤΟΣ 2006
ΕΤΗΣΙΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΜΠΕΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΑΜΠΕΛΑ ΜΗΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΚΑΙ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΙ ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ
15.229 9.200 91 450 85.100 2.278
Β. Μεταποίηση: Στον δευτερογενή τομέα ασχολείται το (13,23%), Μεγάλες βιομηχανίες και βιοτεχνίες δεν υπάρχουν. Η μεταποίηση περιορίζεται στα εξής: Ένα ελαιοτριβείο που λειτουργεί από τον αγροτικό συνεταιρισμό, ένα τυροκομείο ατομική επιχείρηση, ένα τσιπουράδικο που λειτουργεί από τον αμπελουργικό συνεταιρισμό, ένα αλευρόμυλο, η παραγωγή παραδοσιακών γλυκών και ποτών από τον Συνεταιρισμό Γυναικών Αξιόκερσα, ένα εργαστήριο υφαντουργίας (οικοτεχνία) και κεραμικής. Γ. Υπηρεσίες/Τουρισμός: Στο τριτογενή τομέα (εμπόριο, επισκευές, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καφενεία, καφετέριες, πρακτορεία τουρισμού, δημόσιες υπηρεσίες κ.λ.π.) απασχολείται περίπου το 50 % του πληθυσμού. Οι δραστηριότητες του τριτογενή τομέα έχουν σχέση με την λειτουργία εμπορικών και την παροχή υπηρεσιών και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών είναι κλειστές κατά τους χειμερινούς μήνες και μόνο ενάμισι μήνα λειτουργούν πλήρως διότι η δραστηριότητά τους έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό.


ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Α/Α ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΦΑΞ E-MAIL
1 ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ/
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ 25513-50800 25510-41204,
25513-50814 info@samothraki.gr
2 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 25513-50811,
25510-41790 25510-41204,
25513-50814 dim@samothraki.gr
3 ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 25513-50810 dim@samothraki.gr
4 ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ 25513-50809
5 ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ & ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ ΟΑΕΔ 25513-50812
6 ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΟ / ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 25513-50801 mitroo@samothraki.gr
7 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ / ΟΓΑ 25513-50802,
25513-50803
8 ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 25513-50815
9 ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 25513-50806,
25513-50807,
25513-50818 25513-50825 architect@samothraki.gr
10 Δ.Ε.Α.Σ. 25510-89270
25510 41533
25510 41584 deas@otenet.gr
11 ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (Κ.Ε.Π.) 25513-50819,
25513-50820 25510-89241


ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Α/Α ΟΝΟΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
1 ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25513-50800
2 (Δ.Ε.Α.Σ.)ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510-89270
25510 41533
25510 41584
3 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 41227
4 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 41818
5 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 41118
6 ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΩΝ ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 42195
7 Κ.Ε.Π. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 89243
8 ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 89242
9 ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΘΕΡΜΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 98229
10 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 41203
11 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 41199
12 ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 41305
13 ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 41772
14 ΕΛΤΑ ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 25510 41244
15 ΔΕΗ ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 41424
16 ΟΤΕ ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 41299
17 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΠΑΛΑΙΑΠΟΛΗ 25510 41474
18 ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 41217
19 ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 41376
20 ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
ΡΕΜΠΟΥΤΖΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 25510 41520
21 ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΤΣΙΠΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 25510 41581
22 ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΣΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 25510 41770
23 ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 25510 41210
24 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ 25510 41750
25 ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 41533
26 ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ 25510 41760


Σύλλογοι Σαμοθρακιτών στην Ελλάδα & στο εξωτερικό

•ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΩΝ ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗΣ
Kublergasse 4
70372 Stuttgart, Germany
Γερμανία
Email: webmaster@samothraki-stuttgart.de

http://www.samothraki-stuttgart.de/

•ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

•ΠΑΝΣΑΜΟΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10 106 77 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ: 210 3833487
ΦΑΞ: 210 3833855
(πηγές Δήμος Σαμοθράκης www.samothraki.gr) www.samothraki.com, www.samothrace.gr,