Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Βιβλίο για την ανατολική Θράκη


Θρακική Εστία Καβάλας

Βιβλιοπαρουσίαση: «Μνήμης οδοιπορία-Ανατολικής Θράκης»

Μία περιδιάβαση στο χώρο και το χρόνο της Ανατολικής Θράκης, έκαναν όσοι είχαν την τύχη να παρευρεθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.

Η Θρακική Εστία Καβάλας, στο πλαίσιο της ανάδειξης της πολύχρονης Ελληνικής παρουσίας στην περιοχή, κάλεσε τον δημοσιογράφο και συγγραφέα, Χρήστο Ζαφείρη, να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο που τιτλοφορείται, «Μνήμης οδοιπορία-Ανατολικής Θράκης». Το βιβλίο αποτελεί μία μαρτυρία-καταγραφή του ξεριζωμού του Ελληνισμού της ανατολικής Θράκης και των καταλοίπων που διατηρούνται μέχρι σήμερα στη συγκεκριμένη περιοχή.
Για το βιβλίο και το συγγραφέα μίλησαν ο Καβαλιώτης συγγραφέας, Διαμαντής Αξιώτης, ο Φάνης Μαλκίδης και ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας, Νίκος Τσουμπάκης.
Λίγα λόγια για το βιβλίο

Με επιτόπια οδοιπορία, έρευνα και αναδίφηση αναμνήσεων και μαρτυριών, ο συγγραφέας κατέγραψε προσφιλείς τόπους, ρημαγμένες εκκλησίες και σχολεία και κυρίως ανθρώπους, που κρατήθηκαν στη μνήμη των Θρακών προσφύγων και των απογόνων τους. Η προσέγγιση είναι προσωπική. Αναφέρεται επιλεκτικά σε τόπους και ανθρώπους, σε ιστορικές καταστάσεις και παραδοσιακές συνήθειες που τον συγκίνησαν, που τυχόν ξεχάστηκαν ή δεν διατηρούν τη σπουδαία σημασία τους με το πέρασμα του χρόνου. Παλιές και νέες φωτογραφίες και προπαντός οι φωτογραφίες κειμηλίων των προσφύγων, ξαναφέρνουν τραγικές μνήμες και προκαλούν ερωτήματα για το μεγάλο εκπατρισμό αναθερμαίνοντας τη συλλογική μνήμη για τις αλησμόνητες πατρίδες.
Ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Ν. Τσουμπάκης, αναφέρθηκε στο συγγραφέα και στην ανάγκη του να καταγράψει ένα χώρο με ιδιαίτερη σημασία για τον Ελληνισμό, την ανατολική Θράκη. Και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσφορά των ανατολικοθρακών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Καβάλα, όπου τα μέλη της Θρακικής Εστίας έλκουν την καταγωγή τους από εκεί.
Ο Δ. Αξιώτης αναφέρθηκε στα χωριά της ανατολικής Θράκης τα οποία μέχρι σήμερα διατηρούν σημάδια της ελληνικής παρουσίας και τόνισε τη σημασία ανάλογων εκδόσεων για μία περιοχή όπως η ανατολική Θράκη.
Ο Φ. Μαλκίδης αναφέρθηκε στους λόγους που η ανατολική Θράκη, έμεινε στο περιθώριο, παρότι κράτησε κεντρικό ρόλο στην ιστορία του ελληνικού λαού. Αυτό οφείλεται στη επιλογή της λήθη αντί της μνήμης. Δύο από αυτές τις επιλογές ήταν το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας του 1930 και η «στρατηγική επιλογή» της ελληνοτουρκικής φιλίας, που είχε αρνητικά αποτελέσματα. Τα Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη, η αλλαγή της ταυτότητας των Πομάκων και των Ρωμά της Θράκης, είναι μερικά από αυτά. Η Θρακική παράδοση και ιστορία περιοριζόταν σε δύο- τρεις χορούς και τραγούδια, και η Θράκη ήταν γνωστή ως τόπος εξορίας για ανεπιθύμητους δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς. Η πολιτική αυτή ήθελε τη Θράκη παραμεθόρια περιοχή, τόπο συνόρων και εξορίας. Το σύνθημα «θα σε στείλω στον Έβρο» πέρασε από τον κινηματογράφο μέχρι τη λογοτεχνία. Το κλίμα αυτό συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν οι Θρακιώτες, κατανόησαν ότι δεν μπορούσε να κινηθούν μόνο με ένα μικρό μέρος του πολιτισμού τους. Έτσι οι Θρακιώτες πέρασαν στο στάδιο της αυτογνωσίας στις αρχές του 1990, όταν διοργάνωσαν τα πρώτα παγκόσμια συνέδρια, τα οποία εκτός των άλλων ανέδειξαν πτυχές της ιστορίας τους, πτυχές του παρελθόντος, που έχουν προέκταση στο παρόν και στο μέλλον. Μία τέτοια συμβολή είναι και το βιβλίο του Χ. Ζαφείρη για την ανατολική Θράκη, την πατρίδα πολλών από εμάς.
Τέλος, ο συγγραφέας Χ. Ζαφείρης, παρέθεσε τους λόγους συγγραφής, την περιδιάβαση στο χώρο και στο χρόνο και αναφέρθηκε στην προσπάθεια για να ξαναμπεί στο λεξιλόγιό μας η Θράκη.