Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ "OMONOIA"BASHKIMI DEMOKRATIK I MINORITETIT ETNIK GREK "OMONIA"DEMOCRATIC UNION OF GREEK MINORITY IN ALBANIA "OMONOIA"Άγιοι Σαράντα 10/12/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δημοκρατική Ένωση Εθνική Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», είχε καταγγείλει πολλές φορές σε προηγούμενες ανακοινώσεις της, την συντονισμένη επίθεση μερίδας του αλβανικού τύπου κατά του Γενικού Πρόεδρου της Οργάνωσης μας. Είχαμε καταγγείλει επίσης επανειλημμένα τις δικαστικές αρχές της Αυλώνας για την επιθετικότητα και την προκατάληψη που έδειξε πολλές φορές έναντι του Δήμαρχου Χειμμάρας και Γενικού Προέδρου της Ομόνοιας. Επιθέσεις που εκθέσανε την χώρα στο εξωτερικό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χαρακτήρισε αναχρονιστικές.

Τις τελευταίες μέρες αναζωπυρώνεται ένα νέο κύμα επιθέσεων κατά του κ. Μπολάνου. Οι επιθέσεις αυτές δεν έχουν στόχο μόνο τον κ. Μπολάνο αλλά την Ομόνοια και την Ελληνική Μειονότητα. Το νέο στοιχείο που αποκαλύφθηκε από αυτές τις δημοσιεύσεις είναι η σύμπραξη των Δικαστικών Αρχών Αυλώνας και των συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης. Ο κ. Μπολάνος διώκεται ποινικά από την εισαγγελία Αυλώνας και ενώ ο ίδιος δεν το γνωρίζει, αρκετές καθημερινές παναλβανικές εφημερίδες φιλοξενούν το θέμα σε πρωτοσέλιδα. Όπως μαθαίνουμε από τα μέσα ο Δήμαρχος Χειμάρρας διώκεται για κατάχρηση εξουσίας και συγκεκριμένα επειδή έδωσε άδεια σε οικόπεδο που διεκδικείται από τρίτο.

Και ο τελευταίας πολίτης αυτής της χώρας, γνωρίζει το χάος που επικρατεί σε όλες τις επαρχίες και δήμους της χώρας όσον αφορά τα περιουσιακά. Οι τελευταίοι που ευθύνονται για αυτό το θέμα είναι οι τοπικοί άρχοντες. Όλοι γνωρίζουν επίσης - γιατί οι περισσότεροι έχουν βιώσει αυτές τις καταστάσεις - σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχουν πολλές κρατικές υπηρεσίες που ο κάθε πολίτης μπορεί να απευθυνθεί και σίγουρα αυτές οι υπηρεσίες δεν ελέγχονται από το Μπολάνο.

Το θέμα της επίλυσης των περιουσιών η Ομόνοια το θέτει από την ίδρυση της το 1991 και ακόμα να λυθεί. Παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες μας για την καταπάτηση των περιουσιών των μελλών της Ελληνικής Μειονότητας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καμία αλβανική εφημερίδα ή άλλο μέσο ενημέρωσης δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Φιλοξενούν όμως με πολύ μεγάλη προθυμία, τεχνητά θέματα που προκαλούνται από ανεύθυνους και έξω από το κλήμα της εποχής ανθρώπους. Επιτέλους αυτό πρέπει να σταματήσει. Είναι συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε μια χώρα που επιδιώκει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενημερώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δεν μας πτοούν στο να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και την αλήθεια. Η Δ.Ε.Ε.ΕΜ. «ΟΜΟΝΟΙΑ», πιστή στο όραμα για ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων μας, θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας, απαιτεί όμως τον αντίστοιχο σεβασμό της Ελληνικής Μειονότητας.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας