Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Μικρασιατική Καταστροφή. Ξεριζωμός, μαρτύριο, μνήμη. Επετειακό αφιέρωμα στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” της 12ης Σεπτεμβρίου 2010.







Μικρασιατική Καταστροφή Ξεριζωμός, μαρτύριο, μνήμη
Επετειακό αφιέρωμα στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής” της 12ης Σεπτεμβρίου 2010
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τα ματωμένα χώματα της σταυρωμένης Μικράς Ασίαςανταριάζονται. Η συμφορά που βρήκε τον ελληνισμό -αλλά και τον παγκόσμιοπολιτισμό- στα μέρη της Ιωνίας ήταν τεράστια και πολυεπίπεδη. Πιο φτωχόςβεβαίως έμεινε ο ίδιος ο τόπος, που "σφράγισε" τον ελληνικό του κύκλομαρτυρικά... Φαίνεται πως έτσι ταιριάζει να χάνεται κάθε ευγενική και όμορφηπροσπάθεια. Ο χώρος της Μικρασίας είναι ένας απέραντος τόπος μαρτυρίου, όπωςκαι ελληνικής πνευματικής και πολιτισμικής μαρτυρίας. Κατά συνέπεια και έναςκανόνας διαμαρτυρίας για οποιονδήποτε αδίστακτο αιμοσταγή αγώνα για επικράτηση.Ο πλήρης αφανισμός και η εξάλειψη από την Ιωνία των φορέων και κληρονόμων ενόςπολιτισμού 3.000 χρόνων αποτελεί μιαν αδιαμφισβήτητη εθνοκάθαρση καιγενοκτονία. Παρ' όλα αυτά οι εν πολλαίς γενοκτονίαις περιπεσόντες Τούρκοι μάςαποκαλούν ακόμη και σήμερα Γιουνάν, δηλαδή Ίωνες, και την Ελλάδα Γιουνανιστάν,ήτοι Ιωνία. Και να που η Ιωνία συνεχίζει να ζει και να υπάρχει! Και μάλιστα όχιμόνο στη μνήμη και την καρδιά των Ελλήνων, δηλαδή των Ιώνων, αλλά και τωνΤούρκων, που δεν διστάζουν να μας το υπενθυμίζουν και να συνηγορούν για αυτή τηρωμαλέα επικράτηση στο διηνεκές. Μνήμη λοιπόν αλλά και έρως Ιωνίας και ΜικράςΑσίας. Μνημόσυνο μαρτύρων και μαρτυρίων.Ποικίλες μαρτυρίες στο επετειακό μνημόνιο-αφιέρωμα που ακολουθεί.




Ανέκδοτες συγκλονιστικές μαρτυρίες: από το Ιστορικό Αρχείο ΠροσφυγικούΕλληνισμού του δήμου Καλαμαριάς

Θεοφάνης Μαλκίδης, : Φιλέλληνες στη Μικρά Ασία, Έσωσανχιλιάδες Έλληνες και ανέδειξαν το μαζικό έγκλημα.Από τον Χόρτον και τον Μοργκεντάου, στον άγνωστο ιάπωνα πλοίαρχο που πέταξε τοπολύτιμο φορτίο του για να επιβιβάσει πρόσφυγες
Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη



Αλέξανδρος Μασαββέτας: “Οι Αρμένιοι... έκαψαν τη Σμύρνη και... έσφαξαν τουςΤούρκους”. Το Τουρκικό Ίδρυμα Ιστορίας αθωώνει τον ελληνικό στρατό καιενοχοποιεί τους Αρμένιους ως υπεύθυνους για τη γενοκτονία των... Τούρκων καιτων Κούρδων!
Η ιστορία μιας αιχμάλωτης γενιάς: Μικρό ψηφιδωτό σενάριο για τη Μικρά Ασία,μέσα από τον κόσμο της λογοτεχνίας, που προβάλλει έκδηλα τον καημό τηςΡωμιοσύνης στην Ιωνία και πώς έζησαν τα ταραγμένα αυτά χρόνια σημαντικοίεκπρόσωποι του πνευματικού της κόσμου.



Ανθολογούνται ο Γιώργος Σεφέρης, η Ιωάννα Τσάτσου, ο Κοσμάς Πολίτης, ο ΦώτηςΚόντογλου και ο Στρατής Δούκας.