Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Γενοκτονία

Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας

Με την ευκαιρία επετείου της γενοκτονίας του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε, στις εγκαταστάσεις του Μυσείου «Οίκος Αγιογραφίας» της Μόσχας, διάλεξη του Θεοφάνη Μαλκίδη που συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και το Σύλλογο Ελλήνων Μόσχας.

Στην εισαγωγική της ομιλία η διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Δώρα Γιαννίτση επεσήμανε ότι η διατήρηση και ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα κοινωνιών και εθνών τόσο μεμονωμένα όσο και στο σύνολό τους, εφόσον εξασφαλίζουν τη συνέχεια της παράδοσης και του πολιτιστικού κληροδοτήματος, αλλά και την αρμονική ύπαρξη και συνύπαρξη εθνών, στα πλαίσια πάντα κρατικών δομών που διέπονται από το κράτος δικαίου. Ο σεβασμός, η δικαίωση της ιστορικής μνήμης και η αποκατάσταση της ηθικής τάξης πραγμάτων, δεν είναι, ή μάλλον δεν πρέπει να είναι, έννοιες επιλεκτικές, αλλά καθολικές. Παρ΄όλα αυτά σήμερα από τη διεθνή κοινότητα εκκρεμεί η αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνικού-χριστιανικού πληθυσμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας αλλά και της ενδοχώρας της Ανατολίας (Καππαδοκίας) την περίοδο 1908-1923.


Στα διάλεξή του ο \ κ. Θ. Μαλκίδης προέβη σε μία σύντομη ιστορική επισκοπηση της παρουσίας του ελληνισμού στον Πόντο και τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους, αναφέρθηκε στην περίοδο της γενοκτονίας (1908-1923) και στις τρεις (3) φάσεις της, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την αναγνώρισή της από τη διεθνή κοινότητα.


Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα ζεστή ατμόσφαιρα. Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν ο Γενικός Πρόεξενος της Ελλάδος στη Μόσχα κ. Ιωάννης Πλώτας, ο Γραμματέας της Πρεσβείας κ. Στράτος Ευθυμίου, εκπρόσωποι της ελληνικής και αρμενικής ομογένειας, Έλληνες και Φιλέλληνες.Προηγουμένως πραγματοποιήθηκε, στο Μετώχι «Κρουτίτσκι» του Πατριαρχείου Μόσχας, συνέντευξη τύπου-στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή του επικεφαλής του αποστολικού τμήματος του Πατριαρχείου, αρμοδίου και για θέματα νεολαίας, ιερομονάχου Δημητρίου (Πέρσιν), του αντιπροέδρου της Ένωσης Αρμενίων Ρωσίας Λεβόν Μουκανιάν, του προέδρου του συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Ανέστη Ξινόπουλου, της διευθύντριας του Κ.Ε.Π. Δώρας Γιαννίτση, του επικεφαλής της ελληνικής νεολαίας Μόσχας Αλεξέι Τσερκέζωφ και του Θεοφάνη Μαλκίδη, κατά την οποία συζητήθηκαν κοινές δράσεις για την ανάδειξη του ζητήματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας, επισημάνθηκε δε η σπουδαιότητα εκπαιδευτικών-επιμορφωτικών δράσεων, καθώς και εκδοτικού έργου, ως εργαλείου δημοσιότητας, αφύοπνισης συνειδήσεων και προσέλκυσης ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας.


Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού εκφράζει την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη στο τουριστικό πρακτορείο και τον πρόεδρό του Σπάρτακο Χαρατσίδη για τη στήριξη της εκδήλωσης κατά την έλευση του  κ. Μαλκίδη στη Μόσχα, καθώς και στον Οίκο Αγιογραφίας της Μόσχας για την ευγενική παραχώρηση του χώρου.

Επισημαίνεται ότι ο κύκλος διαλέξεων μαγνητοσκοπείται και αναρτάται στο εδάφιο «Αρχείο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.» του Δικτυακού μας Τόπου http://www.hecucenter.ru/gr/video.htm