Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Άγιος Ευγένιος Τραπεζούντας και Ρωμανίας



Θ. Μαλκίδης 

Πανηγυρικός εσπερινός Αγίου Ευγενίου στη Ρωμανία

Ο Άγιος Ευγένιος πολιούχος Τραπεζούντας μαρτύρησε στην Τραπεζούντα μαζί με τους συναθλητές του Κάνδιδο, Ουαλεριανό και Ακύλα στις 21 Ιανουαρίου του 290 μ.Χ. ,και τιμούνταν δύο φορές κάθε έτος, στις 21 Ιανουαρίου και στο γενέθλιό του στις 24 Ιουνίου. 

Στις 24 Ιουνίου 1995 θεμελιώθηκε η εκκλησία του στην πόλη Ρωμανία, στα Πετρωτά Θράκης δίπλα στην αρχαία Μαρώνεια, ξεκινώντας η υλοποίηση της ιδέας του Μιχάλη Χαραλαμπίδη για την οικοδόμηση της Ρωμανίας.  Μετά ήρθε η σημαντική πρωτοβουλία, ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί, των 204 τότε μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου που υπέγραψαν την πρόταση νόμου για τη δημιουργία του οργανισμού για την υλοποίηση του εγχειρήματος.  Σήμερα με τη βοήθεια του Αγίου Ευγενίου βρισκόμαστε μπροστά σε μία σχεδόν ολοκληρωμένη εκκλησία, όχι όμως και σε μία πόλη -πρότυπο για την πατρίδα μας. Το δοκιμαζόμενο και πτωχευμένο τόπο μας, αφού η  οικοδόμηση της νέας πόλης δε στηρίχτηκε από τους τότε "μικρούς" κυβερνώντες, καθώς και από τους μετέπειτα που  οδήγησαν τη χώρα στην πτώχευση και τη Θράκη ειδικότερα,  στην Τουρκική προπαγάνδα..... 

Φέτος ο πανηγυρικός εσπερινός  του Αγίου Ευγενίου πολιούχου της Τραπεζούντας και της Ρωμανίας θα γίνει  την Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 στις 7 το απόγευμα.