Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Θεοφάνης Μαλκίδης: Μνήμη Γεωργίου Ανδρεάδη





























Θεοφάνης Μαλκίδης: Μνήμη Γεωργίου Ανδρεάδη

Κείμενα ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά στον Γιώργο Ανδρεάδη, συγκέντρωσε ο Θεοφάνης Μαλκίδης, και τα εξέδωσε σε ένα  βιβλίο από τις εκδόσεις "Εύξεινος Λόγος" σε συνεργασία με το σύλλογο Ποντίων Στουτγάρδης "Ποντιακή Εστία", στη μνήμη του ανθρώπου που ανέδειξε την Ιστορία και τη Μνήμη. 

Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, ο Γιώργος Ανδρεάδης, κατόρθωσε παρά τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, τη Γενοκτονία της Μνήμης, να καταγράψει το ποντιακό ζήτημα, τους ανθρώπους και τη διαδρομή τους. Μια χαρισματική προσωπικότητα, στην οποία οφείλουμε πολλά, πρότυπο, παράδειγμα, ήθος, αξίες και αρχές μιας εποχής που πέρασε αλλά που δε χάθηκε.

Το βιβλίο για τον Γιώργο Ανδρεάδη είναι μια ελάχιστη συμβολή, μια μικρή ψηφίδα στο μεγάλο ψηφιδωτό που συνέθεσε αγωνιζόμενος για το Ποντιακό ζήτημα και τις άπειρες συνιστώσες του, ανιδιοτελώς και με συνέπεια, για δεκάδες χρόνια. Η παρούσα έκδοση αποτελεί μικρή ανταπόδοση στα όσα μας έδωσε στο πεδίο της γνώσης, της μνήμης, της ιστορίας, της αξιοπρέπειας, του συνεπούς και συνεχούς αγώνα, της φιλίας. Αξίες και αρχές που εκφραζόταν από την προσωπικότητά του και παραμένουν πλέον στα έργα του. 

Στο βιβλίο ο Χρόνης Αμανατίδης γράφει το προλογικό σημείωμα, ο Αλέξανδρος Ανδρεάδης για τον Γιώργο Ανδρεάδη. Ο Ragip Zarakolu, για τον Γιώργο Ανδρεάδη. Ο Omer Asan για τον Γιώργο Ανδρεάδη που γνώρισα. 

Ο Yannis Vasilis Yaylali ο Γιώργος Ανδρεάδης, μια ζωή αφιερωμένη στη φιλία μεταξύ των λαών. ΟΔημήτρης Οξυζίδης, μιλώντας για τον Γιώργο Ανδρεάδη. Ακολουθούν τα κείμενα του Θεοφάνη Μαλκίδη στη μνήμη του Γεωργίου Ανδρεάδη. Η Γενοκτονία (της Μνήμης) και ο αγώνας του Γεωργίου Ανδρεάδη. Ο βίος του Γεωργίου Ανδρεάδη. Εργογραφία. Η συμβολή του Γεωργίου Ανδρεάδη. Τα έργα του ως τεκμήρια ιστορίας και μνήμης. Ως πρότυπο. Αντί επιλόγου. Επίμετρο. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν φωτογραφίες από τη δράση του Γεωργίου Ανδρεάδη. 

Και όπως αναφέρει ο συγγραφέας Θεοφάνης Μαλκίδης, για τον Γιώργο Ανδρεάδη, «γνωρίζουμε ότι η όμορφη, Ποντιακή, Ελληνική ψυχή σου, χαίρεται την αιώνια ζωή. Χαίρεται γιατί έχει βρει την πραγματική ανάπαυση, την αληθινή χαρά, γιατί βρήκε τους προγόνους της, την οικογένεια, τη μητέρα και τον πατέρα της, βρήκες τους δολοφονημένους αδελφούς μας, τις γυναίκες και τα ορφανά, βρήκε την Ταμάμα, το Χουσνί, τον Θόδωρον, την Τολίκα και χιλιάδες άλλους. 


Είμαι ευτυχής που γνώρισα έναν άνθρωπο, ένα συγγραφέα, ένα πολιτικό ον, έναν Πόντιο, έναν Έλληνα, όπως εσένα Γιώργο. Μαζί σου κατανοήσαμε πολλά από όσα συνέβησαν, όσα συμβαίνουν, αλλά και όσο θα συμβούν. Γιώργο σε ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες  ανιδιοτελώς και χωρίς ανταλλάγματα, Γιώργο σε ευχαριστούμε για την αγάπη και τη φιλία σου».