Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

The Promise: Η κινηματογραφική ταινία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Φωτογραφία του χρήστη Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος - Armenian National Committee of Greece.


Θ. Μαλκίδης

The Promise: Μία κινηματογραφική ταινία, μία πορεία μνήμης και αποκατάστασης της ιστορίας

Η φράση του Χίτλερ «Ποιος θυμάται τους Αρμένιους;»  δηλώνει με τον πιο τρομακτικό τρόπο ότι το έγκλημα των  Νεότουρκων και των Κεμαλικών εναντίον των Αρμενίων, των Ελλήνων και των άλλων λαών δεν τιμωρήθηκε, άρα μπορεί να επαναληφθεί. Και όντως έτσι έγινε εναντίον των λαών που βίωσαν τα διαστροφικά εγκλήματα των Ναζί. Η Γενοκτονία των Αρμενίων, μαζί με αυτή εναντίον των Ελλήνων είναι τα πρώτα μαζικά εγκλήματα του 20ου αιώνα. Ατιμώρητα, χωρίς κάθαρση, χωρίς Νέμεση. Αυτό που δεν έπραξε η διεθνής κοινότητα, το πράττουν οι λαοί, όπως ο  Αρμενικός ο οποίος έχει αντιληφθεί εδώ και δεκαετίες το χρέος του. Μεγάλο, ιστορικό, ανθρώπινο, ηθικό, πολιτικό.

Προσωπικώς θα πρέπει να ευχαριστήσω τη Δημοκρατία της Αρμενίας,  την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, που μου έχoυν  δώσει πολλές φορές τη δυνατότητα  να είμαι μαζί τους στο δίκαιο αγώνα. Είναι τιμή αλλά και μεγάλο χρέος για έναν Έλληνα να βρίσκεται και να μιλά  στο Γερεβάν, στην Αρμενική πρωτεύουσα, στο Μουσείο της Γενοκτονίας, να φυτεύει ένα δέντρο  και να ακουμπά ένα άνθος  στο μνημείο της Γενοκτονίας, να κάνει την ίδια πορεία μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλες Αρμένιους. Με ανάλογες πράξεις μπορεί ένας Έλληνας, ένας άνθρωπος να νιώσει πολλά. Συναισθήματα που οι δολοφόνοι Νεότουρκοι και Κεμαλικοί θέλησαν μαζί με τους ανθρώπους να τα εξαφανίσουν.

Επίσης,  οφείλω να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο της Αρμενίας για την  αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων για την οποία σε  μετάφραση της εκλεκτής συναδέλφου Τεχμινέ Μαρτογιάν του Μουσείου- Μνημείου της Γενοκτονίας δημοσίευσα στο Γερεβάν το βιβλίο στην Αρμενική γλώσσα.  Η αναγνώριση ήταν μία σημαντική και αναγκαία κίνηση, τώρα μπορούμε να βαδίσουμε με άλλη δυναμική.

Το ζήτημα της μαζικής δολοφονίας των Αρμενίων- είμαι ένας απόγονος των διασωθέντων του Ελληνικού Ολοκαυτώματος μετρώντας θύματα τόσο από τον Κεμαλισμό όσο και από το Ναζισμό-  μας αφορά πλέον όλους.  Αρμένιους, Ασσύριους, Έλληνες, όλη την Οικουμένη.  Και  επειδή είναι ένα πανανθρώπινο αίτημα, θα λάβει σύντομα τη θέση που του αξίζει στην ανθρώπινη  και πολιτική ιστορία. Μία προσπάθεια που συμβάλλει στην αποκατάσταση της ιστορίας είναι και η κινηματογραφική ταινία "The Promise",  η οποία  συμβάλλει στον αγώνα αναγνώρισης, δικαίωσης, επανόρθωσης. Μετά τη Σταύρωση έρχεται η Ανάσταση, μετά το σκοτάδι το φως.


1



Αποτέλεσμα εικόνας για Μαλκίδης γενοκτονία αρμενίων In evros







Η ταινία "The Promise" θα προβληθεί στις 10 Οκτωβρίου σε avant premiere στον κινηματογράφο ΑΘΗΝΑΙΟΝ την Τρίτη 10 Οκτωβρίου στις 8:00 μμ και στη συνέχεια σε αίθουσες σε όλην την Ελλάδα. 

Η υπόθεση της ταινίας

Ο Mάικλ, ένας εξαίρετος σπουδαστής ιατρικής (Oscar Isaac) συναντά την πανέμορφη δασκάλα χορού Άνα (Charlotte Le Bon) στα τέλη του 1914. Η αρμένικη κληρονομιά τους θα τους φέρει κοντά, αλλά σύντομα εκείνος θα συγκρουστεί με την τωρινή αγάπη της Άνας, έναν Αμερικανό φωτοδημοσιογράφο (Christian Bale), που είναι αποφασισμένος να εκθέσει όλη την αλήθεια για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Όσο η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταρρέει, τόσο πιο έντονα οι τρεις τους θα χρειαστεί να τιθασεύσουν τα πάθη τους, προκειμένου να σωθούν.
Πρωταγωνιστούν: Oscar Isaac, Christian Bale, Charlotte Le Bon, Jean Reno Σκηνοθεσία: Terry George

Οι κινηματογραφικές αίθουσες στις οποίες θα προβληθεί η ταινία από την 12η Οκτωβρίου είναι οι εξής:
ΑΘΗΝΑ
VILLAGE RENTI
VILLAGE FALIRO
VILLAGE MALL
VILLAGE COSMOS
ΟΝΕΙΡΟ ΡΕΝΤΗ
ΣΤΟΥΝΤΙΟ ή AΛΚΥΟΝΙΣ
3 ΑΣΤΕΡΙΑ
ΑΕΛΛΩ
ΝΑΝΑ
ΚΗΦΙΣΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
CINEPLEXX
ΒΑΚΟΥΡΑ
ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΌΛΛΩΝ ΚΑΒΑΛΑ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΣ
ΑΝΕΣΙΣ ΜΑΛΕΣΙΝΑ
ΕΥΚΑΡΠΙΔΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΣΤΑΡ ΒΕΡΟΙΑ
MEGAPLACE XANIA
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΛΑΜΙΑ
CINEMA AΜΑΛΙΑΔΑ
Β.ΚΟΡΝΑΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΕΛΛΗΝΙΣ ΧΑΝΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΚΟΖΑΝΗ
ΟΡΦΕΥΣ ΠΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟ