Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Ομαδικούς τάφους Ελλήνων αγνοουμένων στον Τράχωνα υπέδειξε 95χρονη Τουρκοκύπρια λίγο πριν πεθάνει.....



Ομαδικούς τάφους Ελλήνων αγνοουμένων στον Τράχωνα  υπέδειξε 95χρονη Τουρκοκύπρια λίγο πριν πεθάνει.....

Μια 95χρονη Τουρκοκύπρια έδωσε στοιχεία στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για ομαδικούς τάφους 36 αγνοουμένων και απεβίωσε λίγους μήνες μετά, δήλωσε σήμερα το τρίτο μέλος της ΔΕΑ Πολ-Ανρί Αρνί, ο οποίος μίλησε κατά τη διάρκεια δικοινοτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο, στο Λήδρα Πάλας.

Ωστόσο, δεν ανέφερε στην ομιλία του ποια υπόθεση αφορούσε η μαρτυρία της γυναίκας αυτής. 

«Το 2015 η ΔΕΑ εντόπισε τα λείψανα 36 ατόμων, χάρη σε μια ηλικιωμένη μάρτυρα που ήταν 95 ετών», είπε ο Αρνί. Σημείωσε πως παρά τους όποιους φόβους, η ηλικιωμένη αποφάσισε να μιλήσει γιατί αισθάνθηκε πως αν δεν μιλούσε τη δεδομένη στιγμή, σύντομα θα πέθαινε «παίρνοντας μαζί της» αυτές τις σημαντικές πληροφορίες.

«Λίγους μήνες αφότου μας μίλησε και βρήκαμε τα λείψανα αυτών των 36 ατόμων, πράγματι απεβίωσε», πρόσθεσε ο Αρνί και σημείωσε ότι «πολλοί άνθρωποι που γνώριζαν από πρώτο χέρι πού βρίσκονται χώροι ταφής αγνοουμένων, που παραμένουν άγνωστοι, έχουν ήδη πεθάνει. Οι μάρτυρες που είναι ακόμη ζωντανοί βρίσκονται σε βαθιά γεράματα. Δεν μας έχει μείνει άλλος χρόνος για να τους πείσουμε να μιλήσουν στη ΔΕΑ για το καλό όλων των οικογενειών που ακόμη αναζητούν τους αγαπημένους τους 55 και 44 χρόνια μετά που χάθηκαν τα ίχνη τους».



Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ πρόκειται για δύο ομαδικούς τάφους Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, που εντοπίστηκαν στον Τράχωνα. Τους χώρους υπέδειξε στη ΔΕΑ η 95χρονη Τουρκοκύπρια.


Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ.