Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

H εκταφή των οστών των Ελλήνων στρατιωτών πεσόντων το 1940-1941 στο Τεπελένι



Η εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών πεσόντων σε Τεπελένι και Κλεισούρα


Χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες που "έπεσαν" για την πατρίδα στα βορειοηπειρωτικά βουνά , περιμένουν τη «δεύτερη ταφή» τους, επίσημη τούτη τη φορά, με τη διαδικασία που ξεκίνησε πριν λίγες ώρες στην περιοχή μεταξύ Τεπελενίου και Κλεισούρας, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της σχετικής διμερούς συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2009 μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Στη θέση Ντραγκόντι του Τεπελενίου, τεχνικά συνεργεία υπό την επίβλεψη της διμερούς επιτροπής, άρχισαν παρουσία εμπειρογνωμόνων, Ελλήνων και Αλβανών, να σκάβουν σε σημεία όπου με βάση παλαιούς, ιταλικούς κυρίως χάρτες, αλλά και μαρτυρίες κάτοικων της περιοχής, ενταφιάστηκαν εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στις σφοδρές μάχες με τα ιταλικά στρατεύματα. Οι εκσκαφές θα επεκταθούν στο ορεινό ανάγλυφο μέχρι και την Κορυτσά, όπου υπολογίζεται ότι είναι πρόχειρα θαμμένοι γύρω στους 6.800, από τους 9.000 Έλληνες που σκοτώθηκαν μεταξύ του Νοεμβρίου του 1940 και του Απριλίου του 1941.





Η ενεργοποίηση της συμφωνίας του 2009, προβλέπει τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών και ο ενταφιασμός τους στη συνέχεια στα δυο  νεκροταφεία, στο χωριό Βουλιαράτες και την Κλεισούρα.