Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Για τον Ελληνισμό του Κάλλους:Ο Πόντος του Αγίου Ευγενίου και των συναθλητών του


Θ. Μαλκίδης : Ο Πόντος του Αγίου Ευγενίου και των συναθλητών του 

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση για τον Άγιο Ευγένιο και τους συναθλητές του στην Νέα Καλλικράτεια

Ο Άγιος Ευγένιος έζησε στην Τραπεζούντα τον 3ο αι. μ.Χ. και μαρτύρησε για την πίστη του, μαζί με άλλους τρεις νέους, τον Κανίδιο, τον Ουαλεριανό και τον Ακύλα. Με το μαρτύριο τους οι άγιοι και κυρίως ο Ευγένιος, και με την μετέπειτα θαυματουργή του δράση, έγιναν σύμβολα αντίδρασης στα δεσμά του ψεύδους και αφοσίωσης στην αλήθεια του ενός και μοναδικού Θεού, ενοποιητικοί παράγοντες των Ελλήνων του Πόντου.
               
Για το μαρτύριο και τα θαύματα του Αγίου Ευγενίου και των συναθλητών έχουν γράψει μεταξύ άλλων ο τραπεζούντιος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννης Ξιφιλίνος, ο λόγιος τραπεζούντιος Κωνσταντίνος Λουκίτης και ο μητροπολίτης Τραπεζούντος Ιωσήφ Λαζαρόπουλος. Εκτενής αναφορά στο μαρτύριο του και των συναθλητών του γίνεται και στο Αρχείο του Πόντου.

Ο Μητροπολίτης Τραπεζούντας Χρύσανθος Φιλιππίδης, μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Αθηνών, σημειώνει ότι «επείχεν ο άγιος την αυτήν θέσιν και τιμήν, ην είχεν εν Θεσσαλονίκη ο πολιούχος αυτής μεγαλομάρτυς Δημήτριος, ομοιάζων αυτώ κατά τα θαύματα, το ζωηρόν βλέμμα, την εκπεμπομένην εκ της όψεως αυτού γαλήνην και την ανάβλυσιν του μύρου εκ της μυρορόου σορού», ότι δηλαδή οι πιστοί τον τιμούσαν και τον αγαπούσαν τόσο, όσο και τον Άγιο Δημήτριο στην Θεσσαλονίκη. 


Η γιορτή του Αγίου Ευγενίου εορταζόταν την 21η Ιανουαρίου ημέρα του μαρτυρίου του. Από τον 9ο αιώνα όμως, καθιερώθηκε να γιορτάζεται και η ημέρα των γενεθλίων του που είναι στις 24 Ιουνίου. 

Μετά την Γενοκτονία , όσοι κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα, κουβάλησαν μαζί τους και την αγάπη τους για τον πολιούχο της Τραπεζούντας. Πέρασαν χρόνια ώσπου, μια ιδέα  του Μιχάλη Χαραλαμπίδη,  οποίος το  1988 με την εισήγησή του στο Δεύτερο Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο πρότεινε τη δημιουργία μιας πόλης στα παράλια της Θράκης με την ονομασία Ρωμανία. Το καλοκαίρι του 1995 θεμελιώθηκε και ο ναός αυτός που φέρει το όνομα του Αγίου Ευγενίου.

Εκεί όπου φιλοδοξούμε μεταξύ των άλλων να ξανακάνουμε την Ελλάδα, Ελλάδα, γιατί αυτό που ζούμε, είναι βέβαιο ότι δε τη θυμίζει σε τίποτα.....



Y.Γ.1 Ευχαριστώ πάρα πολύ τους ανθρώπους από την Αθήνα, τη Λάρισα, την Πτολεμαΐδα, τη Θεσσαλονίκη, την Έδεσσα και άλλες περιοχές της πατρίδας μας που ταξίδεψαν μαζί μου για να τιμήσουμε τους Αγίους μας. Ξεχωρίζω ως πρώτο μεταξύ ίσων το δρομέα Γιώργο Ζαχαριάδη, ο οποίος βρίσκεται εδώ για να παραδώσει το  μετάλλιό του  από τον Μαραθώνιο της Αθήνας (2017), προκειμένου επιδοθεί στον Πόντιο αδελφό μας ακτιβιστή Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, όπως του είχε υποσχεθεί και ο οποίος βρίσκεται   στις φυλακές της Τουρκίας για τα δικαιώματα της Δημοκρατίας και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Tον ευχαριστώ, τον ευχαριστούμε!  

Y.Γ. 2 Από τη μία έχουμε, εντός και εκτός Βουλής,το πτωχευμένο  πολιτικό σύστημα  που εκχωρεί τον Ελληνισμό και από την άλλη το λαό μας που επιθυμεί να ξαναφτιάξει  από τα εθνικά και οικονομικά ερείπια την Ελλάδα του Κάλλους.