Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η πινακίδα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» που η Αλεξανδρούπολη ξέχασε.....


Η πινακίδα «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» που η Αλεξανδρούπολη ξέχασε

του Γιώργου Χονδρόπουλου  

Περίπου 6 χρόνια έχουν περάσει από την αφαίρεση της πινακίδας «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ – REMEMBER CYPRUS» από την δυτική είσοδο της Αλεξανδρούπολης. Είχε τοποθετηθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με στόχο να υπενθυμίζει την κατοχή της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες η πινακίδα αυτή, όντας μεταλλική, διαβρώθηκε από την πολυκαιρία και στην συνέχεια απομακρύνθηκε από τα αρμόδια συνεργεία.

Το Alexpoli.gr φέρνει εκ νέου το ζητήμα στην επιφάνεια ύστερα από επικοινωνία που είχε μαζί μας η Κύπρια δημοσιογράφος Έλενα Τσιακούπη σχετικά με το γιατί δεν επανατοποθετήθηκε η πινακίδα στην αρχική της θέση.

Η ίδια μάλιστα πρόσφατα βρέθηκε στην Καβάλα και με αφορμή την εκεί πινακίδα, έκανε σχετικό ρεπορτάζ. Όπως μας είπε μετά την ανάδειξη του ρεπορτάζ, αρκετός κόσμος την ενημέρωσε ότι εκτός από την Καβάλα, τέτοια πινακίδα υπήρχε και στην Αλεξανδρούπολη αλλά εξαφανίστηκε…

Τι απαντά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Σε  επικοινωνία που είχαμε με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργο Κουκουράβα, είπε πως η εν λόγω πινακίδα δεν είχε τοποθετηθεί από το Δήμο, τονίζοντας πως τότε, ο συγκεκριμένος δρόμος ανήκε στην Περιφέρεια ενώ πλέον βρίσκεται στα χέρια του Δήμου. Παρ’ όλα αυτά , όπως διευκρινίζει ο κ. Κουκουράβας, είναι δύσκολο να τοποθετηθούν τέτοιου είδους πινακίδες καθώς οι νόμοι που σχετίζονται με το συγκεκριμένο κομμάτι, έχουν γίνει πιο αυστηροί.

Κλείνοντας την συνομιλία μας, ο αντιδήμαρχος δήλωσε πως θα φέρει το θέμα υπόψιν του Δημάρχου , Βαγγέλη Λαμπάκη, οπότε πιθανόν σύντομα να κατατεθεί σχετική πρόταση στο Δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Παράπονα του Τουρκικού προξενείου στο Δήμο Καβάλας 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πινακίδα της Καβάλας είχε προκαλέσει ενόχληση στον Τούρκο πρόξενο της Κομοτηνής και είχε ζητήσει το 2015 από την Δήμαρχο Καβάλας, να την απομακρύνει γιατί προκαλεί αρνητικά συναισθήματα στους Τούρκους επισκέπτες! Η Δήμαρχος Καβάλας αρνήθηκε λέγοντας ότι οι Κύπριοι είναι αδέρφια των Ελλήνων και ένας λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον.

Φάνης Μαλκίδης: Η πινακίδα είχε τοποθετηθεί επί Δημαρχίας Ηλία Ευαγγελίδη

Η  πινακίδα της Αλεξανδρούπολης που απομακρύνθηκε…και ξεχάστηκε, τοποθετήθηκε επί Δημαρχίας του αείμνηστου Ηλία Ευαγγελίδη, αναφέρει σε άρθρο του για το θέμα ο Φάνης Μαλκίδης, Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.

«Είχε συνδυαστεί τη συγκεκριμένη περίοδο με αντίστοιχες πράξεις μας για την Κύπρο, όπως αυτό της ανάδειξης του ζητήματος των σκλαβωμένων Ελλήνων της Καρπασίας (δασκάλες Ελένη Φωκά, Γιαννούλα Βασιλείου ), της πορείας των μοτοσικλετιστών για τη μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού και δεκάδες άλλες» αναφέρει στο άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο. 



Πηγή: alexpoli.gr