Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Ελεύθερη Μεράλ Γκεϋλανί καλωσόρισες! Meral Geylani hoşgeldin geçmiş olsun!


Θ. Μαλκίδης

Ελεύθερη Μεράλ  Γκεϋλανί καλωσόρισες!

Με μία φωτογραφία που μας έδωσε πριν από λίγο η Μεράλ Γκεϋλανί , σύντροφος του συμπατριώτη μας Έλληνα του Πόντου  και επίσης έγκλειστου στα κάτεργα της Τουρκίας, Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί,  μας στέλνει τους χαιρετισμούς της και τις ευχαριστίες της για τη συμπαράστασή μας.

Η  Μεράλ Γκεϋλανί , ήταν φυλακισμένη από το Οκτώβριο του 2017 λόγω της δράσης της στο Κουρδικό ζήτημα, μετά από καταγγελία πληροφοριοδότη όπως αναφέρει το κατηγορητήριο με τα αρχικά Η.Β και είχε παραπεμφθεί να δικαστεί για «συμμετοχή σε οργάνωση» και «προπαγάνδα υπέρ οργάνωσης», στο 8ο Κακουργιοδικείο της Αττάλειας. 


Στην πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου πήρε το λόγο και είπε ότι οι εκδηλώσεις για τις οποίες κατηγορείται πως συμμετείχε, ήταν όλες εκδηλώσεις υπέρ της ειρήνης και όχι υπέρ κάποιας οργάνωσης και ζήτησε την αθώωσή της. Ο εισαγγελέας είπε ότι οι εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε η Μεράλ Γκεϋλάνι έγιναν στο νομό Σιρνάκ και δήλωσε ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο, ενώ διέταξε την απελευθέρωσή της, για να δικαστεί όταν οριστεί νέα δικάσιμος από το νέο δικαστήριο. Η ποινή που αντιμετωπίζει η Μεράλ για τις κατηγορίες για τα <<αδικήματα>>είναι 22,5 έτη για κατοχή 46 φωτογραφιών!

Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί

Παράλληλα σε φυλακές υψίστης ασφαλείας κρατείται από τον Απρίλιο του 2017, ο Έλληνας Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί  με τις κατηγορίες της διάδοσης «τρομοκρατικής» προπαγάνδας υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), και της προσβολής του Κεμάλ και του Ερντογάν! 

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί γεννήθηκε το 1974 στην Πάφρα της Σαμψούντας, από γονείς ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο και την Κύπρο, όπως είχε αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Corporate Watch. Μεγάλωσε σε ένα φασιστικό περιβάλλον όπου οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι ήταν ανεπιθύμητοι, ενώ το 1994 υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό, όπου, όπως ανέφερε, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας εγκλημάτων των Τούρκων εναντίον των Κούρδων. Ο Γιαϊλαλί έμαθε για την πραγματική του ελληνική καταγωγή, άλλαξε το όνομά του από Ιμπραχίμ σε Γιάννης-Βασίλης και «αφιερώθηκε» στον αγώνα για την ελευθερία των Κούρδων και την ανάδειξη της γενοκτονίας των προγόνων του.

Για την υπόθεση του Γιάννη και της Μεράλ έχουμε καλέσει από την πρώτη στιγμή όλους τους φορείς της Ελληνικής Δημοκρατίας (Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυβέρνηση, κόμματα, κοινοβούλιο, κλπ )  τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τους συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων, συλλόγους και ομοσπονδίες Ποντίων, Θρακών, Καππαδόκων, Μικρασιατών, καθώς και κάθε δημοκράτη πολίτη στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλον τον πλανήτη να απαιτήσουν το αυτονόητο: την ελευθερία για κάθε άνθρωπο που διώκεται στην Τουρκία για τις ιδέες του, την ελευθερία του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί· να κινητοποιηθούν αξιώνοντας την απελευθέρωση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και της Μεράλ Γκεϋλανί.

Επιπλέον έχουμε ξεκινήσει σχετική πρωτοβουλία με συγκέντρωση υπογραφών δια ζώσης και ηλεκτρονικά, με παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην Ευρωβουλή, σε ξένες κυβερνήσεις και κοινοβούλια. Παρεμβάσεις οι οποίες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν, παρά την επίσημη σιωπή και αδιαφορία.

 Η Μεράλ και ο Γιάννης μας στέλνουν το μήνυμα ότι  συνεχίζουν τον αγώνα τους για την Ελευθερία των Λαών και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας!