Τετάρτη, 2 Μαΐου 2018

Γενοκτονία:Υπονόμευση στο εσωτερικό,Αναγνώριση στο εξωτερικόΘ. Μαλκίδης* 

Γενοκτονία:Υπονόμευση στο εσωτερικό, Αναγνώριση στο εξωτερικό.

Από την ομιλία στην Ημερίδα για τη Γενοκτονία που οργάνωσε ο Φοιτητικός Σύλλογος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας, ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Φλώρινας «Η Παράδοση» και η Ποντιακή Νεολαία Φλώρινας

Η σημερινή  αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας, με την πράξη από την πόλη του Λαβάλ στον Καναδά   αποτελεί μία ακόμη σημαντική ημέρα για τα θύματα του μαζικού εγκλήματος, τους ζώντες απογόνους τους, τα εκατομμύρια Έλληνες και τις Ελληνίδες σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μία σπουδαία ημερομηνία για τους ανιδιοτελείς αγωνιστές Έλληνες και Φιλέλληνες.


Το ψήφισμα αποτελεί μία ακόμη επιτυχία, μία ακόμη επιβράβευση του έντιμου και σοβαρού αγώνα, επιτυχία η οποία έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο. Σε μία συγκυρία όπου το μόνο που ακούγεται είναι αριθμοί. Στην ελληνική όμως παράδοση, υπάρχουν και οι λέξεις, που γίνονται σύμβολα, αγώνες, ταυτότητα. 

Αυτή όπου όπως λέει ο Νίκος Καζαντζάκης που κατέγραψε το δράμα των ξεριζωμένων Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας, δίνει νόημα και μορφή σε μία άμορφη και άμυαλη απεραντοσύνη.


Η αναγνώριση (και) από την πόλη του Λαβάλ  στον Καναδά έχει τεράστια αξία για τους αυτονόητους λόγους. Η προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται και από ότι αποδεικνύεται έχει και αποτέλεσμα. Ειδικά όταν προέρχεται από την δυναμική και έξω από συμφέροντα και λογικές Ελληνική Διασπορά. Συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα, στους συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας, σε όλους που αγωνίστηκαν και πέτυχαν. Ο Ελληνικός αγώνας της ιστορίας και της μνήμης, συνεχίζεται και παρότι έχει πολλά εμπόδια από το ελλαδικό εσωτερικό της θλίψης, της παρακμής, της υπονόμευσης και της άρνησης, θα είναι νικηφόρος!


Ο Θ. Μαλκίδης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars- IAGS).