Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Ελευθερία στους φυλακισμένους Άγγελο Μητρετώδη, Δημήτρη Κούκλατζη, Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί




Ελευθερία στους φυλακισμένους Άγγελο Μητρετώδη, Δημήτρη Κούκλατζη,  Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί

Θ. Μαλκίδης

Απόσπασμα από την ομιλία στην ημερίδα που οργάνωσε ο Φοιτητικός Σύλλογος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας, ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Φλώρινας «Η Παράδοση» και η Ποντιακή Νεολαία Φλώρινας

Εμείς είμαστε οι διασωθέντες μίας από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της ανθρωπότητας Γενοκτονίας. Ενός μαζικού εγκλήματος το οποίο επειδή δεν τιμωρήθηκε, επαναλαμβάνεται: Αδριανούπολη, Τραπεζούντα, Σμύρνη,  1914-1919-1922, Αδριανούπολη, φυλακές 2018.  

Την 14η  Μαΐου, ημέρα απελευθέρωσης της Θράκης, μετά από 600 χρόνια, ξεκινάμε από τις Καστανιές Έβρου, αγώνα δρόμου 500 χιλιομέτρων, ο οποίος θα καταλήξει την 19η Μαΐου, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. 

Τον αγώνα δρόμου τον οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας <<Εύξεινος Λόγος>>  με επικεφαλής τον υπερμαραθωνοδρόμο Γιώργο Ζαχαριάδη, ο οποίος έχει τρέξει σε ανάλογες πρωτοβουλίες  (Μαραθώνιο, Σπάρταθλον, δρόμους μαρτυρικών χωριών κατεστραμμένων από τους Γερμανούς Ναζί, Παναγία Σουμελά Βέρμιο- Παναγία Σουμελά Πόντος, κ.ά). 



Για την Ελευθερία των δύο στρατιωτικών  Άγγελου Μητρετώδη και  Δημήτρη Κούκλατζη, για την Ελευθερία του αγωνιστή της αναγνώρισης της Γενοκτονίας Έλληνα του Πόντου  Γιάννη -Βασίλη Γιαϊλαλί.









Φωτογραφία του χρήστη Meral Geylani.


Φωτογραφία του Γεώργιος Τεμόναεκ Ζαχαριάδης.

Φωτογραφία της Δέσποινα Στεφανίδου.




Όλοι οι φίλοι μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδρομή, τρέχοντας όσα χλμ θέλουν και μπορούν. Η προσπάθεια αυτή θα πραγματοποιηθεί με ένα συνεχόμενο πρόγραμμα τρεξίματος με πολλούς σταθμούς ανάμεσα σε πόλεις και χωριά απ΄ όπου θα διέρχονται οι δρομείς. Οι στάσεις θα είναι ολιγόλεπτες (για λήψη νερού, φαγητού ή μικρής ανάπαυσης). Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι, από το χωριό Καστανιές Έβρου  και ακολουθώντας την επαρχιακή Οδό προς Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Σάπες, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Ασπροβάλτα, Απολλωνία (Λίμνες), Θεσσαλονίκη (πλατεία Αγίας Σοφίας). 

Θα φροντίσουμε ώστε να είμαστε νωρίς το πρωί της 19ης Μαϊου, ώστε να παραβρεθούμε στην επιμνημόσυνη δέηση. Επίσης, μπορούν όσοι φίλοι επιθυμούν, να ακολουθήσουν την διαδρομή ως συνοδοί-βοηθοί με δικά τους οχήματα. Θα υπάρχει και το όχημα του δρομέα Γεωργίου Ζαχαριάδη, στο οποίο μπορούν να επιβιβαστούν φίλοι, οι οποίοι επιθυμούν να βρίσκονται δίπλα στους δρομείς για όσο χρόνο μπορούν. Να διευκρινιστεί ότι δεν είναι αγώνας δρόμου στον οποίο θα υπάρχει συναγωνισμός. Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για την Λευτεριά του Άγγελου, του Δημήτρη και του Γιάννη Βασίλη και για  την αναγνώριση της Γενοκτονίας!!!

Ο αριθμός επικοινωνίας με τον Γιώργο Ζαχαριάδη για συμμετοχή και βοήθεια στις πόλεις και χωριά αφετηρίας, διέλευσης και τερματισμού  είναι το 6973068134.