Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Μνήμη ανθυποσμηναγού Στέλιου Κλαπάκη, Ανθυπασπιστή Νίκου Κρητικού, Δεκανέα Δημήτρη Θανόπουλου,Στρατιώτη Γιάννη Ηλιόπουλου. Κύπρος 1974


Tη μνήμη των τεσσάρων δημοτών του που θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της Κύπρου από τους Τούρκους εισβολείς τον Ιούλιο του 1974, τίμησε ο Δήμος Φυλής Αθηνών: Του ανθυποσμηναγού Στέλιου Κλαπάκη, του Ανθυπασπιστή Νίκου Κρητικού, του Δεκανέα Δημήτρη Θανόπουλου και του Στρατιώτη Γιάννη Ηλιόπουλου.


Η εκδήλωση άρχισε με την επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσαν όλοι οι ιερείς του Ζεφυρίου και ακολούθησαν οι ομιλίες.
«Βρεθήκαμε εδώ για να γονατίσουμε ευλαβικά, μπροστά  στην προτομή του υποσμηναγού Κλαπάκη, στο μνημείο που συμβολίζει την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό των τεσσάρων συνδημοτών μας. Να ανανεώσουμε την υπόσχεση που δώσαμε στον εαυτό μας ότι δεν θα ξεχάσουμε την μαρτυρική Μεγαλόνησο. Μα πάνω απ’ όλα για να διδαχτούμε από το παρελθόν αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον της πατρίδας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.


Συγκίνηση προκάλεσε η στοχευμένη ομιλία του Αντιδημάρχου Ζεφυρίου Γιάννη Μαυροειδάκου, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό των γεγονότων και στις ιστορικές ευθύνες της στρατιωτικής δικτατορίας και της Διεθνούς Κοινότητας που αδυνατεί να επιβάλει την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μια στρατιωτική δύναμη 43 χιλ. ανδρών και να εποικίζεται παράνομα η Βόρεια Κύπρος με εποίκους από την Τουρκία.

Τη συνέπεια του Δήμου Φυλής απέναντι στην Κύπρο και στους δημότες του που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της εκθείασε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Μαρία Καλμπουρτζή, η οποία καυτηρίασε τη στάση της Πολιτείας που δεν έχει οργανώσει παρόμοια εκδήλωση μνήμης. 
Το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου 1974 Χρήστος Κοτρόπουλος ευχήθηκε να μην θρηνήσουμε ξανά θύματα σε πόλεμο. Θυμήθηκε επίσης να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής  στον εκλιπόντα Διοικητή της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) Παναγιώτη Σταυρουλόπουλο. «Χάρη σε αυτόν σώθηκε ένα μεγάλο μέρος της δύναμης της  ΕΛΔΥΚ και υπήρξε για μας πατέρας τόσο στο στρατό, όσο και μετά από αυτόν. Παρά ταύτα η Πολιτεία δεν τον θεώρησε ικανό να γίνει ανώτατος αξιωματικός», τόνισε χαρακτηριστικά.