Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Εξόδιος ακολουθία και κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου Έφεδρου Ανθυπαστιστή Καταδρομών Κωνσταντίνου Ηλία. Κύπρος 1974.


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε, η εξόδιος ακολουθία και η κηδεία καθώς και ο ενταφιασμός των λειψάνων του  Εφέδρου Ανθυπασπιστή Καταδρομών, Κωνσταντίνου Ηλία, που επέβαινε στο αεροσκάφος Νοράτλας, το οποίο καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο.






Ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου, Κωνσταντίνος Δ. Αλλαγιάννης ανέφερε τα εξής:

 «Προσήλθαμε σήμερα όλοι με συγκίνηση και δέος, για να τελέσουμε την επικήδειο ακολουθία ενός ακόμα τραγικού θύματος της τουρκικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, ενός γενναίου και ήρωα συμπατριώτη μας, του Κωνσταντίνου Ηλία.

45 χρόνια μετά την Κυπριακή Τραγωδία και ακόμη οικογένειες πεσόντων δεν έχουν θρηνήσει, δεν έχουν κηδέψει τους ανθρώπους τους, αφού εκατοντάδες συμπατριώτες μας ακόμα αναζητούν την τύχη των παιδιών, των αδελφών τους, των δικών τους ανθρώπων, μεταξύ αυτών,ο συμπατριώτης μας, ο Έφεδρος Ανθυπασπιστής Καταδρομών Κωνσταντίνος Ηλίας.

Ο Μαρκοπουλιώτης ήρωας επέβαινε στο αεροπλάνο Νοράτλας το οποίο καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά  και τα οστά του εντοπίστηκαν στη Λακατάμια, για να ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο DNA σχεδόν μισό αιώνα μετά.

Η εύρεση των λειψάνων του Μαρκοπουλιώτη, Κωνσταντίνου Ηλία και ο ενταφιασμός των λειψάνων του, βάζει ένα τέλος στο μαρτύριο της αβεβαιότητας που βίωνε η οικογένεια και οι συγγενείς του μα και ολόκληρη η ιδιαίτερη πατρίδα του έως σήμερα. Λυτρώνει τις ψυχές τους.

Συγχρόνως όμως μας αφαιρεί το δικαίωμα στη λήθη.

Η μνήμη είναι δύναμη, για αυτό, σήμερα, μαζί με τα λείψανα του συμπολίτη μας που υποδεχόμαστε, αναγνωρίζουμε και το χρέος μας σε εκείνον και σε όλους τους Έλληνες και Κυπρίους Πεσόντες.

Ακουμπώντας στη μνήμη του Κωνσταντίνου, του ενδόξου και φωτεινού παραδείγματος του Μαρκοπούλου, δίνουμε μπρος στους υπερήφανους συγγενείς και τους φίλους του, μπρος σε όλη την πόλη, την υπόσχεση ότι δε θα ξεχάσουμε ποτέ τη θυσία και την προσφορά του, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Θα επαγρυπνούμε μέχρι την απαλλαγή της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα, μέχρι την αποκατάσταση των αρχών δικαίου και την εμπέδωση της ασφάλειας μεταξύ των πολιτών.

Σε συμβολική ένδειξη σεβασμού, ο Δήμος Μαρκοπούλου τιμητικά  θα ονοματίσει οδό της πόλης μας και Δημοτικό Κτίριο, με το όνομα του ήρωά μας ελπίζοντας να αναδείξει το ήθος, την αυταπάρνηση και το ανάστημα που αναζητά ακόμα και σήμερα ανάμεσά μας τους σύγχρονους στυλοβάτες του Ελληνισμού.

Κι όπως μας υπενθυμίζει η επιγραφή του κοιμητηρίου «Φυλακισμένα Μνήματα» στις Φυλακές της Λευκωσίας – το μνημείο του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για την Ένωσή του με την μητέρα Ελλάδα – 

«Τ’ ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται».