Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία και η γενική αναπηρία της ηγετικής τάξης στη σημερινή Ελλάδα σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις.



Θ. Μαλκίδης 
<<Η  βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία και η γενική αναπηρία της ηγετικής τάξης στη σημερινή Ελλάδα σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις>>
Ο Γιώργος Σεφέρης γράφοντας στο ημερολόγιό του (Οκτώβριος 1945) αναφέρεται στην κατάσταση των Ελλήνων της εποχής του, επισημαίνοντας τις παθογένειες που ισχύουν μέχρι σήμερα.
Απώλεια εθνικής κυριαρχίας, οικονομική υποδούλωση, ανεργία, δημογραφική κατάρρευση, φτώχεια, αναξιοκρατία, παράδοση Ελληνισμού: 
«Αποκαρδιωμένος όπως πάντα ύστερα από κάτι τέτοια, μολονότι τα είδα τόσες και τόσες φορές, όπου η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία και η γενική αναπηρία της ηγετικής τάξης στη σημερινή Ελλάδα σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις. Γιατί;


 Γιατί είμαι δεμένος με αυτό τον τόπο και μολονότι δεν έχω καμιά απολύτως φιλοδοξία για πολιτική δράση, μου φαίνεται σαν ένα είδος ακρωτηριασμού να πω ξαφνικά να σας χέσω και να αποξενωθώ από όλα αυτά. 
Γιατί είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα, δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε και υπάρχουν άγνωστοι, πολλοί που δεν ξέρουν, αλλά που αξίζουν, που σε φωνάζουν». 
Ο Γιώργος Σεφέρης  καταγράφει στο ημερολόγιο του για το τότε αναφερόμενος και στο τώρα, για μια έτοιμη για όλα άθλια, ημιμαθή, ηγετική ελίτ, με διαδόχους, υιούς, ανιψιούς, εγγονούς, συγγενείς και φίλους.  
Από τη μία πλευρά αυτοί και από την άλλη η ζωντανή Ελλάδα που (συνεχίζει να) αντιστέκεται….