Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Σύνοδος Κορυφής:Ολοκληρώθηκε η εξαμερής σύσκεψη- Τι περιλαμβάνει το νέο προσχέδιο

 


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η εξαμερής έκτακτη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες Κυριάκος Μητσοτάκης με Μέρκελ, Μακρόν και τον Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής, μετά το μπλόκο της Ελλάδας στο προσχέδιο των συμπερασμάτων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την  ελληνική πλευρά κατατέθηκε νέο προσχέδιο συμπερασμάτων βελτιωμένο σε ό,τι αφορά στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Politico, υπάρχει παράγραφος στο νέο προσχέδιο που περιλαμβάνει σκληρούς χαρακτηρισμούς για την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πουθενά τη λέξη «κυρώσεις». 


Μάλιστα, Κύπριος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι συζητήσεις για την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν αύριο, Παρασκευή. 

Οι διαφωνίες για το προσχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα επέμεινε ότι η αναφορά σε μελλοντικό διάλογο με την Άγκυρα πρέπει να εξισορροπηθεί με αναφορά σε κυρώσεις σε περίπτωση που η αποκλιμάκωση αποδειχθεί προσχηματική. Η καγκελάριος Μέρκελ δεν επιθυμεί να υπάρξει αναφορά σε κυρώσεις, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τη συμφωνία που ανακοινώθηκε νωρίτερα περί μηχανισμού απεμπλοκής (deconfliction mechanism) μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Η Αθήνα και η Κύπρος έκριναν ότι το πρώτο προσχέδιο, που κυκλοφόρησε γύρω στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, δεν ήταν ικανοποιητικό. Η ελληνική πλευρά ζήτησε τροποποιήσεις «ώστε να αντικατοπτρίζει πιο πλήρως τις ελληνικές θέσεις», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στο προσχέδιο εκφραζόταν η αλληλεγγύη της Ε.Ε. με την Ελλάδα και την Κύπρο, «των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνουν σεβαστά». Οι «27» καλωσόριζαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και καλούσαν την Άγκυρα να σταματήσει τις «παράνομες» έρευνες και γεωτρήσεις σε «διαφιλονικούμενα ύδατα».


Γινόταν επίσης αναφορά στην ανάγκη «ταχείας επανέναρξης» των συνομιλιών για το Κυπριακό, που θα περιλαμβάνει και το θέμα του διαμοιρασμού των πιθανών εσόδων από το φυσικό αέριο στις παρακείμενες θαλάσσιες περιοχές.  Υπό τον όρο της «μακροχρόνιας» αποκλιμάκωσης στην περιοχή, αναφερόταν, θα μπορούσε να εγκαινιαστεί μία νέα θετική ατζέντα με την Τουρκία, εστιάζοντας στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου σε υψηλό επίπεδο και πιο συχνές επαφές σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών. Το προσχέδιο δεν περιλάμβανε καμία αναφορά σε κυρώσεις.   

Πηγή: skai.gr, politico.eu, kathimerini.gr