10 Απρίλη 1826, το σημαντικότερο ίσως γεγονός
της ελληνικής επανάστασης…. Μεσολόγγι, η Έξοδος!
Μερικες ” λεπτομέρειες” που ξεχνά η επίσημη ιστορία:
– όταν λέμε ” φρούριο” Μεσολογγίου εννοούμε έναν φράχτη ύψους 2 μέτρων και 3,5 μέτρων στις ” νταπιες”, τους πύργους…
-3.600 ήταν οι υπερασπιστές του. Οι Έλληνες, που υπηρετούσαν, σε διάφορες θέσεις, στο στράτευμα του Κιουταχή και του Ιμπραήμ….ήταν περισσότεροι! Αυτή η …” Εθνική ενότητα”.
– σε αυτήν την κορυφαία σύγκρουση η Ελληνική (;) κυβέρνηση (;) έλαμψε δια της απουσίας της:
Στρατιωτικά έστειλε 2.750 άντρες στην Εύβοια, 400 τακτικούς στην Βοιωτία και το καλύτερο, 1000 άνδρες στη… Βηρυττό! Στη Βυρηττο, σωστά διαβάσατε. Οπουδήποτε αλλού…εκτός από το Μεσολόγγι!
Οικονομικά, η κυβέρνηση που είχε πάρει 2.000.000 χρυσές λίρες από το 2ο δάνειο δεν διέθεσε ούτε μία! Το μόνο που έστειλε ήταν ένα φορτίο παξιμάδια, που κι αυτό δεν έφτασε!
– ο διοικητής του Μεσολογγίου, στρατηγός Σπυρομήλιος στα Απομνημονεύματα του κατηγορεί ανοιχτά την ελληνική κυβέρνηση πως σκόπιμα άφησε το Μεσολόγγι να πέσει.
– Έξω από το Μεσολόγγι, στη Δερβεκιστα, υπήρχαν 5.000 Έλληνες. Έμειναν αδρανείς καθώς υπήρχαν αντιπαραθέσεις για την αρχιστρατηγια.
– την πραγματική διοίκηση των οθωμανικών στρατευμάτων είχε ο επιτελάρχης του Ιμπραήμ, Γάλλος συνταγματάρχης Ντε Σεβ. Τα πυρομαχικά του οθωμανικού στρατού εξασφάλιζαν τα αγγλικά πλοία!
“Αραπιας ατι, Γάλλου νους, βόλι Τουρκιάς, τόπι Άγγλου
Πέλαγο μέγα πολεμά, βαρεί το καλυβακι…”
Τα έλεγε ο Δ. Σολωμός, τα κρύβουν οι σύγχρονες ” Γυναίκες της Ζακυθος”…
Σπύρος Αλεξίου