Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Γεώργιος Μελιφρονίδης




Προσκαλείσθε να τιμήσετε με την παρουσία σας την τελετή Δέησης για ανεύρεση του ηρωικού Ανθυπολοχαγού της 33 Μοίρας Καταδρομών Γεωργίου Μελιφρονίδη, η οποία θα λάβει χώρα ενώπιον της προτομής του έξωθεν του Τύμβου Μακεδονίτισσας την Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 10:00. 


Δρομείς του Συνδέσμου μας θα μεταφέρουν φλόγα από το Άλσος Πεσόντων και Αγνοούμενων Καταδρομέων. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. 


Ως Αξιωματικός του 31 Λόχου Κρούσεως της 33 Μοίρας Καταδρομών, ο Ανθυπολοχαγός Γεώργιος Μελιφρονίδης ηγήθηκε τμήματος της Μονάδας του κατά την επιτυχή νυχτερινή επίθεση στον Άγιο Ιλαρίωνα το Σάββατο 20 Ιουλίου 1974, όπου και έπεσαν ο Διοικητής της Μοίρας Ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης, εις αξιωματικός, δύο υπαξιωματικοί και έξι οπλίτες. 


Τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Ιουλίου, με προσωπική διαταγή του Διοικητού της Διοίκησης Καταδρομών Αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνου Κομπόκη, καταδρομείς του 31 Λόχου Κρούσεως αναχώρησαν με αντικειμενικό σκοπό την αναχαίτιση των αποβατικών τμημάτων στον Άγιο Γεώργιο Κυρήνειας. 


Στο βωμό του καθήκοντος εξήντα οκτώ εν τω συνόλων Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και οπλίτες της 33 Μοίρας Καταδρομών έπεσαν ή αγνοούνται. Μεταξύ αυτών και εις εκ των πρωταγωνιστών, ο αληθινά γενναίος Ανθυπολοχαγός εξ Αμμοχώστου, Μελιφρονίδης Γεώργιος του Νικολάου.


Διοικητικό Συμβούλιο                                Οικογένεια του ηρωα 

Παγκύπριου Συνδέσμου 

Εφέδρων Καταδρομέων