Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Για τις λεγόμενες «εκλογές» στη Χιμάρα

 



Θεοφάνης Μαλκίδης *


Για τις λεγόμενες «εκλογές» στη Χιμάρα

 

Έχοντας παρακολουθήσει πολλές φορές, εθνικές και δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, ως παρατηρητής της Δημοκρατικής Ένωσης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», γνωρίζω αρκετά (πρόσωπα και πράγματα) για την λεγόμενη εκλογική διαδικασία. 

Νοθεία, τρομοκρατία, εκφοβισμός, παράνομες μεταδημοτεύσεις, απαγόρευση ψήφου σε Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Ελλάδα και αλλού, εφεύρεση νόμων περί «ληγμένων» ταυτοτήτων και άλλα πολλά,  ήταν και παραμένουν στην ημερήσια διάταξη της σχετικής διαδικασίας.  Από τις πρώτες «δημοκρατικές» εκλογές του 1991, μέχρι τις επαναληπτικές της 4ης Αυγούστου, οι εκλογές, η ψήφος, οι υποψήφιοι, οι ψηφοφόροι, η καταμέτρηση,  δεν θυμίζουν αξιόπιστη, αδιάφθορη, σύγχρονη, δημοκρατική διαδικασία, αλλά εποχή Ενβέρ Χότζα, περίοδο δηλαδή στυγνής καταπίεσης των Βορειοηπειρωτών.

 


Η Αλβανία πιστεύοντας ότι η παραπάνω τακτική ήταν ο κανόνας είχε ολιγωρήσει στην  ψηφοφορία του Μαΐου του 2023,  όπου είχε αναδειχθεί  δήμαρχος Χιμάρας ο Φρέντυ Μπελέρη, οπότε εκ των υστέρων εφάρμοσε άλλες μεθόδους, με τη στημένη δίκη, τις ψευδείς κατηγορίες και τη φυλάκιση του ευρωβουλευτή πια Μπελέρη, αλλά και του πρώην αντιπροέδρου της Ένωσης Χιμαριωτών Παντελή Κοκαβέση.

Έτσι η 4η Αυγούστου επιβεβαίωσε ό,τι γίνεται για χρόνια στην Αλβανία όσον αφορά τις εκλογές, οπότε επαναλήφθηκε και στις προ λίγων ωρών επαναληπτικές  για το δήμο της Χιμάρας: τρομοκρατία, μαζικές εγγραφές  άσχετων με την περιοχή πολιτών  στους εκλογικούς καταλόγους, αποκλεισμός ψηφοφόρων,  φανερός χρηματισμός, αδιαφανής καταμέτρηση, κάλπες γεμάτες ψηφοδέλτια και αμέτρητες άλλες μη νόμιμες πράξεις.

 

Έτσι μετά από την «καταμέτρηση» η οποία έγινε  στο γήπεδο (!), το τελικό αποτέλεσμα  των  εκλογών  στα 36 εκλογικά τμήματα του Δήμου  Χιμάρας είναι το εξής :

Ο υποψήφιος του Έντι Ράμα Βαγγέλης Τάβος έλαβε 5.022 ψήφους,  ποσοστό 58,62% και ο υποψήφιος της Ομόνοιας Πέτρος Γκικουρίας 3.545  ψήφους και   ποσοστό 41,38%.

Ειδικότερα στη Δημοτική Ενότητα Χιμάρας (18 εκλογικά κέντρα) οι υποψήφιοι έλαβαν  Βαγγέλης Τάβος    2.132 ψήφους ( ποσοστό 46,41 %) και Πέτρος Γκικουρίας 2.462 (53,59 %), στη Δημοτική Ενότητα Λουκόβου (12 εκλογικά κέντρα), Βαγγέλης Τάβος 1.725 (64,68 %) και Πέτρος Γκικουρίας 942 (35,32 %) και τέλος στη Δημοτική Ενότητα Βρανίστι (6 εκλογικά κέντρα) Βαγγέλης Τάβος  1.165 (89,20 %) και Πέτρος Γκικουρίας 141 (10,80 %)

Η Αλβανία από την περίοδο της πτώσης του μονοκομματικού καθεστώτος ακολουθεί την ίδια πολιτική έντασης εναντίον της Ελλάδας και καταπάτησης των δικαιωμάτων των Βορειοπειρωτών.

Είτε στο ζήτημα του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είτε στα ζητήματα που αφορούν την ανεύρεση και την ταφή των ηρώων του ελληνοιταλικού πολέμου, είτε στις απαράδεκτες απαιτήσεις για τους δοσίλογους Τσάμηδες, είτε στο περιουσιακό, γλωσσικό, πολιτικό ζήτημα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, η Αλβανία έχει επιλέξει την πολιτική έντασης στις διμερείς σχέσεις, ακολουθώντας κατά γράμμα το πρότυπο της κατοχικής Τουρκίας. Η οποία διαθέτοντας στρατιωτικές βάσεις και παρεμβαίνοντας ποικιλοτρόπως στη γειτονική χώρα, επιθυμεί να έχει έναν ακόμη σύμμαχο που θα δημιουργεί επιπλέον πίεση στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός, ότι η Ελλάδα βλέπει περιστασιακά, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και ακόμη και αυτή η φυλάκιση και η «δίκη» και η «καταδίκη» του Φρέντυ Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση, μπλέχτηκε στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, χωρίς καμία θεώρηση της εθνικής σημασίας εκλογής του Δημάρχου Χιμάρας.

 

Δυστυχώς, μετά τα προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά όργια που έγιναν , το αποτέλεσμα στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στη Χιμάρα ήταν προδιαγεγραμμένο. Η Αλβανία υλοποίησε το γνωστό σχέδιο και με νοθεία,   τρομοκρατία,  εκφοβισμό, φυλακίσεις,  επιβεβαίωσε  ότι αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα, ένα αγκάθι για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων, λειτουργώντας ως παρακράτος, επιβιώνοντας με εκτεταμένη διαφθορά, προκαλώντας εντάσεις και παρεμβαίνοντας εθνικιστικά, σωβινιστικά, σε κάθε περίπτωση, εναντίον της Ελλάδας.

Από την άλλη η Αθήνα, αποκαλύπτει για ακόμη μία φορά ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε ως πρωτεύον το Βορειοπειρωτικό, είτε αδιαφορώντας για την προφανή καταπίεση των Ελληνίδων και των Ελλήνων, είτε αντιμετωπίζοντας την κατάσταση ως βάρος, είτε εντάσσοντας το ζήτημα στην ελλαδική εσωτερική, κομματική, μικροπολιτική αντιπαράθεση.  

Οι εκλογές στη Χιμάρα, τόσο του Μάιου του 2023, όσο και αυτές της 4ης Αυγούστου 2024,  επιβεβαίωσαν , για άλλη μία φορά, το τι ακριβώς συμβαίνει στην Αλβανία εναντίον του Ελληνισμού , ευχόμενος, έστω και τώρα, να έγινε κατανοητό. Κάθε άλλη ολιγωρία και σιωπή, κάθε άλλη αδιαφορία και άρνηση αντιμετώπισης της πραγματικότητας, θα είναι ολέθρια.

 

*Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας των βιβλίων «Οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις» και «Η εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία (στην ελληνική, αγγλική και αλβανική γλώσσα).