Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Άνδρας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ “συνελήφθη” επ’ αυτοφώρω να οδηγεί “μετανάστες” στις ελεύθερες περιοχές: Τα Ηνωμένα Έθνη, που πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη, δικαιολογούνται…


Το βίντεο που εξασφάλισε η εφημερίδα Φιλελεύθερος αποκάλυψε τον βρώμικο ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Φωτογραφία από βίντεο via OmegaLive


«Είναι επικίνδυνα, είναι επικίνδυνα , θα σας δώσουμε νερό. Μην πάτε, μην πάτε, είναι επικίνδυνα. Εμπιστευτείτε με, εμπιστευτείτε με. Μην πάτε εκεί. Μην πάτε, είναι επικίνδυνα εκεί. Καθήστε, καθήστε κάτω!».


Αυτά ακούγονται τη στιγμή που στρατιώτης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ οδηγεί δεκάδες μετανάστες που αφίχθησαν στην Κύπρο μέσω κατεχομένων να περάσουν από την Νεκρή ζώνη στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.



Αποτρέποντάς τους παράλληλα να επιστρέψουν στα κατεχόμενα. Την ίδια ώρα σε μια στιγμή έντασης άνδρας απαντά στον στρατιώτη για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκαν εκεί οι μετανάστες.


Σύμφωνα με την Της Ελισάβετ Γεωργίου του καναλιού Omega, η συζήτηση ήταν η εξής:



– Θα μείνουν στη Νεκρή Ζώνη.


-Όχι δεν θα μείνουν στη Νεκρή Ζώνη.


-Πρέπει να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν.



-Ξέρεις από που ήρθαν; Ξέρεις ακριβώς από που ήρθαν; Δεν ξέρεις!


-Ήρθαν παράνομα στην Κύπρο χθες το βράδυ στις κατεχόμενες περιοχές και δυστυχώς δεν τους σταματήσατε και επιτρέψατε την είσοδο τους στη Νεκρή Ζώνη.


-Πήγαινε μίλα στην Κυβέρνησή σου. Γιατί μιλάς σε εμένα; Σε παρακαλώ.



-Δυστυχώς αν τους είχατε σταματήσει χθες από το να μπουν στη νεκρή ζώνη δεν θα ήμασταν στην κατάσταση αυτή τώρα.


Σε ανάρτηση της στην πλατφόρμα Χ η ΟΥΝΦΙΚΥΠ απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι ειρηνευτές υποβοηθούν την είσοδο μεταναστών, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω βίντεο εσφαλμένο και παραπλανητικό.


«Οι ειρηνευτικές δυνάμεις διασφαλίζουν την ασφάλεια των αιτούντων άσυλο που συγκεντρώνονται και ωθούνται στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ. Το να ισχυρίζεται κανείς το αντίθετο είναι ανεύθυνο και εμπρηστικό. Πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!», αναφέρει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ.


Η νέα άφιξη μεταναστών οδήγησε χθες το μεσημέρι τα Ηνωμένα Έθνη να κλείσουν τους δρόμους που οδηγούν προς την Αυλώνα και διενεργούσαν ελέγχους σε όλους όσοι περνούσαν στην νεκρή ζώνη, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση σε κάτοικούς που προσπαθούσαν να φτάσουν στα σπίτια τους αλλά και σε παραγωγούς που έρχονταν να παραδώσουν φρούτα και λαχανικά.


«Χθες όλη μέρα ήταν κλειστοί δρόμοι πιο πάνω είναι η αστυνομία μας. Ήρθαν ακόμα 20 εδώ στην περιοχή και τοποθέτησαν ακόμα 3-4 τσατίρια», αναφέρει κάτοικος της περιοχής.




«Εκβιαστικά προσπαθούσαν να παραδώσουν τους μετανάστες στην κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο Μενέλαος Σάββα, Κοινοτάρχης της Αυλώνας.


Σήμερα η κατάσταση στην Αυλώνα ήταν πολύ πιο ήρεμη, ωστόσο σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη της περιοχής ελάχιστοι είναι οι μετανάστες που παραμένουν στο σημείο, ενώ άγνωστο παραμένει το πού βρίσκονται οι υπόλοιποι.


Υπό την επίβλεψη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι μετανάστες και σήμερα βρίσκονται μια ανάσα από την Αυλώνα.




«Από τους 44 που ήρθαν την Τετάρτη οι 40 δεν ξέρουμε πού είναι σήμερα το πρωί ήταν 3 ή 4», λέει ο κοινοτάρχης.


«Η δίκη μας αστυνομία τους αποκόπτει αλλά έχει πολλούς δρόμους και παρόδους», ανέφερε κάτοικος.


Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης θα διενεργήσει αυτοψία στην Αυλώνα και συγκεκριμένα στην περιοχή που η ΟΥΝΦΙΚΥΠ έστησε σκηνές για τους μετανάστες.

Πηγή: https://hellasjournal.com/2024/08/andras-tis-ounfikip-sinelifthi-ep-aftoforo-na-odigi-metanastes-stis-eleftheres-perioches-ta-inomena-ethni-pou-piastikan-me-ti-gida-stin-plati-dikeologounte-video/