Ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου 1944 'Ελληνες αντάρτες έκαναν την εμφάνισή τους έξω από το χωριό Καρυόφυτο Ξάνθης καθώς πληροφορήθηκαν ότι οι Βούλγαροι ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν και η απελευθέρωση πλησίαζε.
Στο Καρυόφυτο στρατωνιζόταν ένας λόχος πλήρως εξοπλισμένος και μόλις αντελήφθησαν τους αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους με αποτέλεσμα η σύρραξη να γενικευτεί. Οι Βούλγαροι έχοντας την εντύπωση ότι περικυκλώθηκαν και εν αναμονή ενισχύσεών τους άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως γυναικόπαιδα και υπερήλικες.
Λίγο πριν το μεσημέρι καταφθάνουν οι βουλγαρικές ενισχύσεις και οι αντάρτες υποχωρούν στο βουνό. Ακολουθεί σφαγή όσων κατοίκων βρήκαν μπροστά τους, λεηλασία των σπιτιών και στο τέλος πυρπολώντας ολόκληρο το χωριό.
Το όνομα ενός Βούλγαρου δεσπόζει ανάμεσα στα 36 θύματα της άδικης σφαγής των κατοίκων του χωριού Καρυοφυτο Ξάνθης στις 9.9.1944, από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής. Πρόκειται για τον διορισμένο (κατοχικό) πρόεδρο του χωριού Βασίλιε Καίσεφ, ο οποίος τουφεκίστηκε από τους επιδρομείς ομοεθνείς του, επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί τους και έως το τέλος εκλιπαρούσε να μην πειράξουν τους κατοίκους του χωριού.
Αναμφισβήτητα η πράξη του Καίσεφ, πρέπει να μνημονεύεται. Και πολύ σωστά η ελληνική Πολιτεία ανέγραψε το όνομα του στο μνημείο που υπάρχει στο Καρυοφυτο.
Του Π. Σαββίδη