Θ. Μαλκίδης
«Η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία και η γενική αναπηρία της ηγετικής τάξης στη σημερινή Ελλάδα σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις»
Ο Γιώργος Σεφέρης γράφοντας στο ημερολόγιό του (Οκτώβριος 1945) αναφέρεται στην κατάσταση των Ελλήνων της εποχής του, επισημαίνοντας τις παθογένειές τους που ισχύουν μέχρι σήμερα.
Απώλεια εθνικής κυριαρχίας, οικονομική υποδούλωση, ανεργία, δημογραφική κατάρρευση, φτώχεια, αναξιοκρατία, μετανάστευση, παράδοση Μακεδονίας, παράδοση Ελληνισμού.
«Αποκαρδιωμένος όπως πάντα ύστερα από κάτι τέτοια, μολονότι τα είδα τόσες και τόσες φορές, όπου η βλακεία, η εγωπάθεια, η μωρία και η γενική αναπηρία της ηγετικής τάξης στη σημερινή Ελλάδα σε φέρνει στην ανάγκη να ξεράσεις. Γιατί; Γιατί είμαι δεμένος με αυτό τον τόπο και μολονότι δεν έχω καμιά απολύτως φιλοδοξία για πολιτική δράση, μου φαίνεται σαν ένα είδος ακρωτηριασμού να πω ξαφνικά να σας χέσω και να αποξενωθώ από όλα αυτά. Γιατί είμαι βέβαιος πως τούτοι οι ελεεινοί δεν αντιπροσωπεύουν τη ζωντανή Ελλάδα, δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε και υπάρχουν άγνωστοι, πολλοί που δεν ξέρουν, αλλά που αξίζουν, που σε φωνάζουν».
Ο Μικρασιάτης Γιώργος Σεφέρης καταγράφει στο ημερολόγιο του μια άθλια, ημιμαθή, ηγετική ελίτ, πολιτικούς με διαδόχους υιούς, ανιψιούς, εγγονούς, συγγενείς και φίλους. Αυτοί και η ζωντανή Ελλάδα που αντιστέκεται....
Μακεδονικός Αγώνας : Εντός ή εκτός;
Εκδήλωση στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Κοζάνης.
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, στις 11: 00 πμ
Ομιλητής : Θ. Μαλκίδης
Το 1878 σε μια χαράδρα κοντά στο χωριό Χρώμιο (που απέχει 37 χλμ. από την Κοζάνη και 12 χλμ. από την Αιανή), ξέσπασε το πρώτο επαναστατικό κίνημα στη δυτική Μακεδονία που στρεφόταν εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας και της βουλγαρικής Εξαρχίας.
Ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών νομού Κοζάνης για να τιμήσει το πρώτο επαναστατικό κίνημα και τους μακεδονομάχους πολεμιστές δημιούργησε το 1989 ένα υπαίθριο μουσείο ακριβώς στο χώρο της εξέγερσης. Σκοπός του μουσείου είναι η προβολή της διαχρονικής πορείας του μακεδονικού Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως το 1912.
Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει, περιδιαβάζοντας την περιοχή, τις προτομές 21 μακεδονομάχων, το μουσείο των πεσόντων ηρώων, το μνημείο με τις προτομές του Φιλίππου Β’, του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γέφυρες, βρύσες και τον αναπαλαιωμένο ναό του Αγίου Νικολάου, όπου ο ιερέας είχε ευλογήσει τα όπλα των Ελλήνων αγωνιστών το 1878, αλλά και να δει στο κτίριο του μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα φωτογραφίες, γκραβούρες και κειμήλια των αγωνιστών της ανεξαρτησίας της Μακεδονίας.
Διεύθυνση
Χρώμιο, 50004, Κοζάνη
GPS:
40.1349539415, 21.7394602693
Τηλέφωνο:
+30.2461098453
+30.2461030997
+30.2461030997