Ολέθριος Εμπαιγμός τού Λαού
Εμπαίζουν τον Ελληνισμό της Κύπρου οι ίδιοι οι ηγέτες του
Η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) για τήν Κύπρο, επιβλήθηκε από την Τουρκία και Βρετανία προς εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων και με εισήγηση τής Βρετανίας περιλήφθηκε στα ψηφίσματα τού ΣΑ/ΟΗΕ(ψήφισμα 649/1990).
H ΔΔΟ είναι συγκεκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας, νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και το ψευδοκράτος, καταλύει τήν Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) και την αντικαθιστά με δύο κρατικές οντότητες υπό μία ομπρέλα συνομοσπονδιακής φύσεως , οι αποφάσεις της οποίας θα ελέγχονται από την Τουρκία μέσω τού τουρκοκυπριακού κράτους εξαρτημένου από αυτήν (έποικοι, διμερείς συμφωνίες, στρατεύματα). Η Τουρκία μέσω τής ΔΔΟ θα έχει πρόσβαση και στις αποφάσεις της ΕΕ .
Παρά την απόρριψη, από την συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού σε δημοψήφισμα το 2004 τού σχεδίου Ανάν, που ήταν ΔΔΟ , η λύση αυτή εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τίς κυβερνήσεις τής ΚΔ και τις ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων.
Παραπλανείται ο λαός, ότι η ΔΔΟ δεν είναι το σχέδιο Ανάν. Ενώ διακηρύσσουν ότι επιδιώκουμε λύση δημοκρατική για ένα σύγχρονο λειτουργικό κράτος, στο οποίο να εφαρμόζονται οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες του χάρτη των ΗΕ και της ΕΕ, υποστηρίζουν την λύση ΔΔΟ, η οποία εξόφθαλμα δεν πληροί αυτές τις προδιαγραφές και αυτό συνιστά ολέθρια αντίφαση και εμπαιγμό του λαού.
Πέραν τούτου, οι συνεχείς υποχωρήσεις μας στις συνομιλίες έχουν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα αρνητικά στοιχεία τής ΔΔΟ, με αποτέλεσμα η αντίφαση μεταξύ της επιδιωκόμενης λύσης και της λύσης που θα προκύψει από τις συνομιλίες, να έχει μεγιστοποιηθεί.Επιβάλλεται η επείγουσα αναθεώρηση της θέσης μας για λύση ΔΔΟ, η οποία παραβιάζει τις βασικές δημοκρατικές αρχές τής ενότητας του κράτους (επιβολή εδαφικών ζωνών, διπλή ερμηνεία τών constituent states και των τριών singles), των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών (επιβολή εγγυημένων πλειοψηφιών κατοίκων/περιουσιών στις εδαφικές ζώνες) τής λαϊκής κυριαρχίας(παραβίαση της αρχής της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων) και της ασφάλειας (αφοπλισμός κυπριακού κράτους).
Σήμερα συρόμεθα σε πενταμερή διάσκεψη για το κυπριακό, με την ΚΔ απούσα και με δύο λύσεις Τουρκικών όρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τήν προτεινόμενη από μας ΔΔΟ και την προτεινόμενη σήμερα από τους Τούρκους , λύση δύο κρατών. Είναι και οι δύο, λύσεις συνομοσπονδιακής μορφής, μέσω των οποίων η Τουρκία θα επιτύχει τον στρατηγικό στόχο της ,να θέσει όλη την Κύπρο υπο τον έλεγχο της. Η Τουρκία προτείνει λύση δύο κρατών, για να επιτύχει συνομοσπονδία και όχι δύο ανεξάρτητα κράτη.Διεκδικεί την Κύπρο ώς ζωτικό χώρο επέκτασης της και δεν αποδέχεται ανεξάρτητο Ελληνοκυπριακό κράτος στο νησί.
H κυβέρνηση μας και τα μεγάλα πολιτικά κόμματα, πρέπει να έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν την λανθασμένη πορεία 40 χρόνων στο Κυπριακό, να αρνηθούν συμμετοχή στη πενταμερή και να αναθεωρήσουν την θέση τους για λύση ΔΔΟ. Άν δεν το πράξουν οδηγούμεθα σε παράδοση στην Τουρκία.Ο κίνδυνος είναι σαφής και άμεσος .Δεν τους τρομάζει ότι παρόμοια λύση στη Βοσνία, οδήγησε σε παράλυση τού κράτους ;
Γιατί άραγε δεν πρoχωρούν σε αναθεώρηση; Γιατί δεν υπάρχει καθολική αντίδραση των πολιτών σε αυτή την ολέθρια αντίφαση; Ίσως γιατί οι κυβερνήσεις μας και οι ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων, δεν ενημερώνουν τούς πολίτες για τούς θανάσιμους κινδύνους τού αντιδημοκρατικού/ δυσλειτουργικού κράτους τής ΔΔΟ.
Δεν τούς ενημερώνουν, είτε γιατί συνειδητοποιούν την μεγάλη αντίφαση μεταξύ της επιδιωκόμενης λύσης και της λύσης ΔΔΟ που θα προκύψει από τις συνομιλίες, αλλά δεν τολμούν να την αναθεωρήσουν ,λόγω κάμψης τής θέλησης τους για αντίσταση (ηττοπαθείς) και φόβου από την αντίδραση των πολιτών όταν ενημερωθούν, είτε γιατί δεν συνειδητοποιούν την μεγάλη αντίφαση και ζούν σε ένα κόσμο ψευδαισθήσεων (αιθεροβάμονες).
Πρέπει άμεσα να υιοθετηθεί μία νέα στρατηγική εθνικής επιβίωσης, με πυρήνα την διάσωση της ΚΔ, η οποία να βασίζεται στην αποτροπή: (1)τής κατάλυσης της ΚΔ, (2) τής επέκτασης του Τουρκικού ελέγχου σε όλη την Κύπρο και (3) τής νομιμοποίησης τής διχοτόμησης. Αποτροπή που θα επιτευχθεί μέ:
Την απόρριψη λύσης Τουρκικών όρων στο Κυπριακό ( ΔΔΟ, συνομοσπονδία, δύο κράτη,χαλαρή ομοσπονδία κ.α.)και ενημέρωση του λαού για τους κινδύνους.
Την επείγουσα ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης τήςΚΔ (Εθνική Φρουρά-Δόγμα ΕΑΧ-Αμυντικές Συμμαχίες) και τής θέλησης της για αντίσταση.
Την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην ορθή βάση του ώς το διεθνές έγκλημα που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος τής Κύπρου και όχι ώς δικοινοτική διαφορά.
Τον αγώνα με όλα τα πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέσα, πρός εφαρμογή τών ψηφισμάτων τού ΣΑ/ΟΗΕ και τών αποφάσεων τού ΕΔΑΔ για τήν απομάκρυνση τών Τουρκικών δυνάμεων κατοχής και εποίκων , κατάργηση τής παράνομης “ΤΔΒΚ”, επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και επανενσωμάτωση των κατεχομένων στήν ΚΔ.
Του Φοίβου Κλόκκαρη αντιστράτηγος ε.α.