Οι υποψίες για το παιχνίδι της Γερμανίας που υποτίθεται ότι καταδικάζει τον ναζισμό και το παρελθόν της, υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι η Γερμανία μετά το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία αποκάλυψε επιτέλους στις αρχές των Κάτω Χωρών τα ονόματα των Ολλανδών πολιτών που εξακολουθούν να λαμβάνουν μηνιαία αμοιβή για τη συμμετοχή τους ως Ναζί στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το Βερολίνο διαβίβασε έναν κατάλογο με τα ονόματα των δικαιούχων –συνεργατών των ναζί – γερμανικών συντάξεων μεταξύ του 2015 και του 2019 και τα ακριβή ποσά που καταβλήθηκαν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Χανς Βιλμπλιφ σε επιστολή προς το κοινοβούλιο, όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.
Αποδείχθηκε ότι 34 άτομα στις Κάτω Χώρες έλαβαν το «Kriegsbeschädigtenrente» ή αλλιώς επιδόματα αναπηρίας από τη Γερμανία πριν από δύο χρόνια. Οι πληρωμές κυμαίνονταν από αρκετές εκατοντάδες ευρώ έως και 1.300 ευρώ.
Οι περισσότεροι από τους δικαιούχους ήταν βετεράνοι των Waffen SS ή οι χήρες τους και άλλοι στενοί συγγενείς. Σύμφωνα με Αναφορές των μέσων ενημέρωσης μεταξύ αυτών που ακόμα πληρώνονται από την Γερμανία θα μπορούσαν να είναι εγκληματίες πολέμου και πρώην φρουροί στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, καθώς δεκάδες Ολλανδοί υπηρετούσαν στο στρατόπεδο θανάτου μαζί με τα γερμανικά στρατεύματα.
Οι Κάτω Χώρες πιέζουν το Βερολίνο να αποκαλύψει τα ονόματα από τότε που αποκαλύφθηκε το 2014 ότι χιλιάδες πρώην Ναζί σε όλη την Ευρώπη είχαν πάρει χρήματα από τη Γερμανία. Τα επιδόματα πληρώθηκαν σύμφωνα με μια διαταγή του 1945 από τον Karl Dönitz, ο οποίος διαδέχθηκε για μικρό χρονικό διάστημα τον Χίτλερ ως επικεφαλής του Τρίτου Ράιχ. Το διάταγμα του Dönitz ήταν ότι όλοι όσοι υπέστησαν σωματική ή ψυχική βλάβη ενώ πολεμούσαν για τη Γερμανία στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο είχαν δικαίωμα σε παροχές!
Οι Ολλανδοί βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι ήταν άδικο οι δικαιούχοι των γερμανικών συντάξεων να μπορούν να εισπράττουν τις επιταγές τους χωρίς φορολογία, λόγω του ότι οι πληρωμές ήταν άγνωστες στις φορολογικές αρχές της χώρας. Ταυτόχρονα, τα θύματα πολέμου – που δικαιούνται πολύ μικρότερες πληρωμές – εφορολογούντο πλήρως!
Στην επιστολή του, ο Υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας διαβεβαίωσε ότι όλοι όσοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο που υπέβαλε η Γερμανία θα ελεγχθούν σύντομα από τις αρχές για να διαπιστωθεί εάν πληρώνονται φόροι από τα «βρόμικα» επιδόματα τους.
Ένας νόμος ψηφίστηκε στη Γερμανία το 1998, ο οποίος επέτρεπε να αφαιρεθούν τα οφέλη από τα πρώην στρατεύματα, εάν υπάρχουν αποδείξεις για τη συμμετοχή τους σε εγκλήματα πολέμου. Αλλά 76 χρόνια μετά τον πόλεμο, η παροχή τέτοιων αποδείξεων είναι συχνά προβληματική και το μέτρο έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα μόνο σε περίπου 100 άτομα!
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με έγγραφο που είχε παρουσιαστεί πριν δύο χρόνια στο βελγικό κοινοβούλιο, συνταξιούχοι συνεργάτες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο, εξακολουθούν να λαμβάνουν κρυφές πληρωμές από τη Γερμανία.
Οι εθνικές κυβερνήσεις δεν γνωρίζουν την ταυτότητα των ατόμων που ακόμη λαμβάνουν συντάξεις. Τα στοιχεία τους είναι γνωστά μόνο στους Γερμανούς πρεσβευτές σε κάθε χώρα, ενώ αναφέρεται πως οι πληρωμές δεν φορολογούνται. Συγκεκριμένα, η γερμανική πρεσβεία δεν ανέφερε τα ονόματά προς φορολόγηση στη βελγική κυβέρνηση.
Πρόκειται για πολίτες που υποσχέθηκαν πίστη και υπακοή στον Χίτλερ μετά την κατάληψη του Βελγίου από τη Γερμανία και υπηρέτησαν στα SS και πολλοί από αυτούς τελικά κρίθηκαν ένοχοι για συνεργασία με τους Ναζί από τα βελγικά δικαστήρια.
Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από τους συνολικά 80.000 Βέλγους που καταδικάστηκαν για συνεργασία με τη ναζιστική Γερμανία, 38.000 έλαβαν αυτή τη γερμανική συμπληρωματική σύνταξη, αναφέρει το δημοσίευμα του βελγικού τηλεοπτικού δικτύου RTBF. Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, 27 Βέλγοι λαμβάνουν τα χρήματα, με τον αντίστοιχο αριθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην δηλώνεται.
Η πρόταση έξι γαλλόφωνων πολιτικών στο Βέλγιο που ζητά από την κυβέρνηση της χώρας να θέσει το ζήτημα στο Βερολίνο, εγκρίθηκε ομόφωνα, μετά από σχετική ψηφοφορία.
«Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα πρώην μέλη των SS λαμβάνουν επίσης συντάξεις απευθείας από τη Γερμανία, χωρίς οι πληρωμές είτε να κοινοποιούνται είτε να φορολογούνται από τις βρετανικές Αρχές», γράφουν οι Ολιβιέ Μεϊνγκέιν, Στέφαν Κρούσνιερ, Βερονίκ Καπράς και Ντάνιελ Σεσενέλ στην πρόταση που κατέθεσαν στο βελγικό κοινοβούλιο.
Τα ποσά κυμαίνονται από 435 έως 1.275 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το RTBF, που επισημαίνει ότι η Γερμανία πληρώνει 50 ευρώ το μήνα σε όσους απελάθηκαν ή υποβλήθηκαν σε καταναγκαστική εργασία κατά τη διάρκεια του Πολέμου.
Οι Βέλγοι βουλευτές προέτρεψαν την κυβέρνηση να «αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη – φορολογική και κοινωνική - σύμφωνα με τις ιστορικές και ηθικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ιδρυτές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας και της Γερμανίας».